Évente sok milliárd fát vágnak ki a világon, de már megvan a megoldás a hulladék újrahasznosítására

2021 / 05 / 09 / Bobák Zsófia
Évente sok milliárd fát vágnak ki a világon, de már megvan a megoldás a hulladék újrahasznosítására
A szeméttelepeken összegyűlt hulladék akár tíz százaléka is származhat különféle faanyagokból, ezért nagy szükség lehet a felesleges maradékok felhasználásának megoldására.

A Desktop Metal 3D nyomtatással foglalkozó cég olyan nyomtatási eljárást fejlesztett ki, amivel minőségi, a valódi fától majdnemhogy megkülönböztethetetlen anyagok állíthatóak elő a fafeldolgozás melléktermékeként keletkező fűrészporból és a papírgyártás során összegyűlt ligninből. A Forust névre keresztelt technológia az additív gyártás (ez a 3D nyomtatás technikája) egyik megvalósulása, vagyis pont ellentétes módon működik, mint a hagyományos fatárgyak előállítása, amely egy egész darab fa mechanikus feldolgozásával, részekre bontásával készül.

A Forust termékeit az úgynevezett binder jetting alkalmazásával formázzák meg, amit durván kötőanyag fecskendezésnek vagy sugárzásnak lehetne lefordítani és a következőképpen működik: az alapanyagot, ez esetben a porrá őrölt faforgácsot egyenletesen szétterítik a nyomtatási felületen, majd valamilyen gyanta alapú kötőanyagot szór rá a gép, ezután még egy réteg fa következik és így tovább, amíg a kellő vastagságot el nem éri az anyag. A kész produktumot ugyanúgy lehet vulkanizálni (magas hőfokon tartósítani), csiszolni és formázni, mint a valódi fát, sőt, a belőle készült tárgyak végső formája még szélesebb spektrumon helyezkedhet el, így kevésbé köti a tervezők kezét az anyag alapvető struktúrája, amihez alkalmazkodni kell a termékek kialakításánál.

A cég szerint a módszerrel olyan luxustermékek születhetnek, amelyek az eredeti fa minőségét adják vissza, ez többek között annak köszönhető, hogy a gyártási folyamat alatt a különböző fatípusok, diófa, rózsafa, ébenfa és még sok más színét és állagát tudják emulálni a hozzáadott digitális szemcsék integrálásával. A ZDNet próbált utánajárni, hogy ez a digitális szemcse pontosan mit is takar és hogy működik, de a Desktop Metal nem árult el sokat az általuk szabadalmaztatott technológiáról. Hogy a tárgyak külalakja és állaga valóban vetekszik-e a valódi, tehát teljes fából készült termékekével, azt le lehet tesztelni a Forust oldalról rendelt mintatermékekkel.

A kérdés az, hogy a 3D nyomtatás technológiája valóban megoldást tud-e nyújtani a rengeteg felesleges hulladék környezetbarát hasznosítására, hiszen a lignin feldolgozása és a nyomtatás is környezetszennyező folyamatok árán valósítható csak meg. De, mivel a fa szállítása és a belőle gyártott tárgyak létrehozása is igényel energiát (potenciálisan üvegházhatású gázok kibocsátásával) és környezetre veszélyes kémiai anyagokkal való munkát, ezért úgy tűnik, tökéletes megoldás nem létezik, viszont a hulladék mennyisége ezzel a módszerrel legalább valamennyire csökkenthető.

(Fotó: Wikimedia Commons, Forust)

További cikkek a témában:

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.
Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából A 29 emeletes lakóépület a legmagasabb ilyen jellegű építmény lesz a világon, noha fából készült épületből van, ami még ennél is magasabb.
A laborban növesztett asztal következhet a laborban növesztett hús után a kutatók szerint Az MIT mérnökei azzal kísérleteznek, hogy a növényi sejtek programozásával faanyagot állítsanak elő a laboratóriumban, később pedig egyből asztal alakúra növeszthessék.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.