Évente sok milliárd fát vágnak ki a világon, de már megvan a megoldás a hulladék újrahasznosítására

2021 / 05 / 09 / Bobák Zsófia
Évente sok milliárd fát vágnak ki a világon, de már megvan a megoldás a hulladék újrahasznosítására
A szeméttelepeken összegyűlt hulladék akár tíz százaléka is származhat különféle faanyagokból, ezért nagy szükség lehet a felesleges maradékok felhasználásának megoldására.

A Desktop Metal 3D nyomtatással foglalkozó cég olyan nyomtatási eljárást fejlesztett ki, amivel minőségi, a valódi fától majdnemhogy megkülönböztethetetlen anyagok állíthatóak elő a fafeldolgozás melléktermékeként keletkező fűrészporból és a papírgyártás során összegyűlt ligninből. A Forust névre keresztelt technológia az additív gyártás (ez a 3D nyomtatás technikája) egyik megvalósulása, vagyis pont ellentétes módon működik, mint a hagyományos fatárgyak előállítása, amely egy egész darab fa mechanikus feldolgozásával, részekre bontásával készül.

A Forust termékeit az úgynevezett binder jetting alkalmazásával formázzák meg, amit durván kötőanyag fecskendezésnek vagy sugárzásnak lehetne lefordítani és a következőképpen működik: az alapanyagot, ez esetben a porrá őrölt faforgácsot egyenletesen szétterítik a nyomtatási felületen, majd valamilyen gyanta alapú kötőanyagot szór rá a gép, ezután még egy réteg fa következik és így tovább, amíg a kellő vastagságot el nem éri az anyag. A kész produktumot ugyanúgy lehet vulkanizálni (magas hőfokon tartósítani), csiszolni és formázni, mint a valódi fát, sőt, a belőle készült tárgyak végső formája még szélesebb spektrumon helyezkedhet el, így kevésbé köti a tervezők kezét az anyag alapvető struktúrája, amihez alkalmazkodni kell a termékek kialakításánál.

A cég szerint a módszerrel olyan luxustermékek születhetnek, amelyek az eredeti fa minőségét adják vissza, ez többek között annak köszönhető, hogy a gyártási folyamat alatt a különböző fatípusok, diófa, rózsafa, ébenfa és még sok más színét és állagát tudják emulálni a hozzáadott digitális szemcsék integrálásával. A ZDNet próbált utánajárni, hogy ez a digitális szemcse pontosan mit is takar és hogy működik, de a Desktop Metal nem árult el sokat az általuk szabadalmaztatott technológiáról. Hogy a tárgyak külalakja és állaga valóban vetekszik-e a valódi, tehát teljes fából készült termékekével, azt le lehet tesztelni a Forust oldalról rendelt mintatermékekkel.

A kérdés az, hogy a 3D nyomtatás technológiája valóban megoldást tud-e nyújtani a rengeteg felesleges hulladék környezetbarát hasznosítására, hiszen a lignin feldolgozása és a nyomtatás is környezetszennyező folyamatok árán valósítható csak meg. De, mivel a fa szállítása és a belőle gyártott tárgyak létrehozása is igényel energiát (potenciálisan üvegházhatású gázok kibocsátásával) és környezetre veszélyes kémiai anyagokkal való munkát, ezért úgy tűnik, tökéletes megoldás nem létezik, viszont a hulladék mennyisége ezzel a módszerrel legalább valamennyire csökkenthető.

(Fotó: Wikimedia Commons, Forust)

További cikkek a témában:

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.
Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából A 29 emeletes lakóépület a legmagasabb ilyen jellegű építmény lesz a világon, noha fából készült épületből van, ami még ennél is magasabb.
A laborban növesztett asztal következhet a laborban növesztett hús után a kutatók szerint Az MIT mérnökei azzal kísérleteznek, hogy a növényi sejtek programozásával faanyagot állítsanak elő a laboratóriumban, később pedig egyből asztal alakúra növeszthessék.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.