Ez a néhai háziállat több szén-dioxidot bocsát ki évente mint egymillió autó, és mi tehetünk róla

2021 / 08 / 21 / Justin Viktor
Ez a néhai háziállat több szén-dioxidot bocsát ki évente mint egymillió autó, és mi tehetünk róla
Az összehasonlításhoz érdemes tudni, hogy egy tipikus személyautó évente nagyjából 4,6 tonna szén -dioxidot bocsát ki, ami azt jelenti, hogy minden egyes elégetett liter benzinre nagyjából 2,3 kilogramm CO2-vel számolhatunk.

Elvadult disznók

Az elvadult házi sertések által kibocsátott jelentős mennyiségű szén-dioxid veszélyére a Global Change Biology című folyóiratban publikált tanulmány hívta fel a figyelmet. Az állatok CO2 kibocsátása 1,1 millió személyautó emissziójával vethető össze - világítottak rá a nemzetközi kutatócsoport tagjai.

Az elvadult disznók éves kibocsátása meghaladja a 4,9 millió tonna szén-dioxidot, és ezt főképp a talaj folyamatos feltúrásával érik el, amikor élelem után kutatnak. Christopher O'Bryan az ausztráliai Queenslandi Egyetemről egyenesen azt állítja, hogy ezek az állatok a legelterjedtebb gerinces betolakodó fajok közé tartoznak. 

"A disznók Európában és Ázsia egyes részein őshonosak, ám ma már az Antarktisz kivételével az összes kontinensen jelen vannak. Mintha kicsi traktorok dolgoznának a földeken."

Szaporodó mikrobák

"A tevékenységük nyomán a talajban található lévő mikrobák oxigénhez jutnak, és a mikroorganizmusok gyors ütemben szaporodni kezdenek, ami szén-dioxid-termelést eredményezhet" - mondta a O'Bryan.

A tudósok kibocsátási modelleket alkottak és az ezeken alapuló becslések szerint a disznók évente 36 ezer négyzetkilométeres földterületet is feltúrhatnak olyan régiókban, ahol nem is őshonosak. A probléma főképp Óceániát sújtja, itt hozzávetőlegesen 22 ezer négyzetkilométerről beszélhetünk. A régió éves becsült szén-dioxid-termelésének több mint 60 százalékáért, azaz 3 millió tonna CO2 felszabadulásáért a disznók tehetők felelőssé. Ez nem kevesebb, mint 643 ezer autó kibocsátásával egyenértékű. A szomorú lista második helyen Észak-Amerika áll. 

A disznók másodlagos hatásként jelentkező kibocsátás-kiváltásáért végső soron az ember tehető felelőssé, tehát itt is antropogén hatásról, egy újabb ember okozta klímakárosító tényezőről van szó.

(Forrás: Wikipédia, MTI Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Valószínűleg Novicsok hatásmechanizmusú tömeges állatmérgezés történt Magyarországon, a rendőrség segítséget kér Az eddig megtalált, elpusztult állatok 96 százaléka védett ragadozómadár volt. A rendőrség nyomoz, és a lakosság segítségét is kérik. A feltételezhetően felhasznált szer Árvay Márton, az MME projektvezetője szerint az emberre is halálos veszélyt jelent.

Németországban 2022-től tilos a kakasselejtezés, vagyis az állatok élve ledarálása Németországban 2022  január 1-jétől jogszabályba ütközik azaz törvényellenes a hím csibék selejtezése a húsiparban. Ezzel Németország válik az első olyan országgá a történelemben, mely törvényben tiltja a csibék tömeges levágását.

A világ egyik leghaladóbb állatvédelmi törvényét vezetik be Angliában Az Egyesült Királyság kormánya a világ egyik leghaladóbb állatvédelmi törvényét készül bevezetni, ami az együttérzés és az emberin kívüli élet szeretete és tisztelete tekintetében, már-már a Dalai Láma által képviselt magasságokat ostromolja.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.