Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense

2024 / 05 / 16 / Bobák Áron
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ahogy arról korábban írtunk, a hétfőn megendezett fejlesztői konferenciáján a Google egy új AI-asszisztensről is lerántotta a leplet, amely a Gemini Ultra nagy nyelvi modell képességeit kihasználva, a telefon kamerája segítségével képes értelmezni az őt körülvevő világot, és nagyjából bármilyen kérdést megválaszolni a látottakkal kapcsolatban.

A Google mesterséges intelligencia fejlesztéséért felelős részlege, a DeepMind szerdán néhány rövid videót is megosztott az X-en, amelyek a Project Astra képességeit hivatottak bemutatni, ezek alapján pedig az új AI-asszisztens valóban olyan dolgokra lesz képes, amikről eddig nem is álmodtunk.

Az első videón az MI-nek egy meglehetősen kezdetleges rajzot mutattak egy Forma-1-es autóról, ám a chatbot gond nélkül felismerte, hogy mi látható a képen, majd miután a telefont közelebb tartva rákérdeztek, hogy mit csinálnak az autó egyes elemei (vagyis az első és a hátsó szárny), ezt is tökéletesen megválaszolta.

A második videóban egy nevezetes épületek vázlatait tartalmazó naplót mutattak a Project Astrának, amit gyorsan végigpörgettek a telefon kamerája előtt, ezután pedig megkérték a chatbotot, hogy nevezze meg az épületeket, amit az MI gond nélkül abszolvált.

A harmadik videóban az MI-nek először Albert Einsteint kellett felismernie egy firka alapján, majd amikor rákérdeztek, hogy mit csinált a híres fizikus 1905-ben, a Gemini azonnal rávágta, hogy ekkor publikálta a speciális relativitáselméletet. Egy szintén nem túl kidolgozott rajz alapján a chatbot a fotoelektromos hatást is azonnal felismerte, amiről azt is elmondta hogy Einstein 1921-ben ennek a magyarázatáért kapta meg a Nobel-díjat. Ezután az MI-nek Isaac Newtonról is mutattak egy rajzot, akit a chatbot szintén habozás nélkül megnevezett, és azt is elmondta, hogy Einsteinhez hasonlóan ő is úttörő felfedezéseket tett a fizika területén.

Jönnek az ágens programok, amik helyettünk használják a számítógépünket Javában zajlik a nagy nyelvi modellek közti verseny, de az OpenAI már a mesterséges intelligencia következő korszakára fókuszál.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.