Ezekben az űrruhákban fog visszatérni az emberiség a Holdra

2022 / 06 / 04 / Palotai Nándor
Ezekben az űrruhákban fog visszatérni az emberiség a Holdra
Hiába fejlesztett éveken keresztül új űrruhát a NASA, végül mégis két magáncéghez szervezte ki azoknak a következő generációs űrruháknak a létrehozását, melyeket az Artemis-küldetésekhez is fognak használni.

Június elsején jelentette be a NASA, hogy a következő generációs űrruhák tervezésével a Collins Aerospace, és az Axiom Space magáncégeket fogja megbízni. Ez sokakat meglephetett annak fényében, hogy a NASA-nál már hosszú évek óta fejlesztik az xEMU névre hallgató űrruhájukat, és eddig úgy tűnt, hogy azokat fogják használni az Artemis-küldetésekhez is. A Collins Aerospace és az Axiom Space ruhájáról – vagy ruháiról, ez még nem egyértelmű – aznap még nem közöltek, csak egy illusztrációt. Most viszont megérkeztek az első fényképek is az új típusú űrruháról, mely nemcsak a Nemzetközi Űrállomáson használt, már körülbelül negyven éves darabokat fogja felváltani, de ha minden igaz, akkor a NASA Artemis-misszióinak keretein belül az űrhajósok a Hold felszínére is már ezekben az új űrruhákban fognak lépni.

A Futurism oldalán jelent meg a hír, hogy a Collins Aerospace űrruhájáról már megvannak az eső fényképek, illetve a Collins Youtube-csatornáján is megjelent egy videó a szkafanderről. Ezek alapján az új típusú szkafander kevésbé ormótlan, mint az elődei, könnyebb benne mozogni. A Collins Aerospace egyik munkatársa, az egykori NASA-űrhajós Dan Burbank elárulta, hogy az űrruha tervezésénél kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egy sokkal „sportosabb”, hosszabb felszíni gyalogutakra is alkalmas űrruhát alkossanak. A 2025-re halasztott holdraszállás során ugyanis először még nem fogja semmilyen infrastruktúra várni az asztronautákat, és az eddigi tervek alapján is eleinte még sok séta fog várni rájuk: az asztronauták számára az Artemis-III küldetés során négy alkalommal, egyenként hat órán keresztül tartó holdsétát terveznek, járművek nélkül.

Burbank egy további érdekességet is elárult a Collins Aerospace szkafanderével kapcsolatban: az űrruhákat körülbelül 30 perc alatt át lehet majd alakítani, hogy akár egy teljesen más testalkatú személy is kényelmesen viselhesse őket. Azt azért is tartották különösen fontosnak, mert a korábbi űrruhák tervezésénél nem kaptak elég figyelmet a nők: annak idején a NASA mérnökei úgy vélekedtek, hogy az alapvetően moduláris űrruhákból a nőknek jók lesznek ugyanazok a darbok, mint a férfiaknak, csak kisebb méretben. A valóságban azonban kiderült, hogy ez nem működik, sőt, űrsétákat kellett átszervezni a nem megfelelő tervezésű és méretű űrruhák miatt.

A NASA a következő generációs űrruhák megtervezésére összesen 3,5 milliárd dollár támogatást adna az Axiom Space és a Collins Aerospace számára. Arról még nincs adat, hogy az űrruhák darabja mennyibe fog kerülni, azonban azt már kikötötte a NASA, hogy azoknak ki kell szolgálniuk az űrügynökség űrhajósait egészen a 2035-ig tartó időszak végéig. A két magáncég ugyanakkor a NASA-tól független küldetésekre is rendelkezésre bocsájthatja a szkafandereket.

(Fotó: Collins Aerospace)

Magyar találmánnyal találhatnak rá az űrhajósok számára létfontosságú alapanyagra a Holdon A Puli Space Technologies vízszimatolója, ami segít feltérképezni a holdi vízjég készleteket, második helyen végzett a NASA versenyében, és egy misszió keretében a Hold déli sarkvidékére indulhat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.