Ezekben az űrruhákban fog visszatérni az emberiség a Holdra

2022 / 06 / 04 / Palotai Nándor
Ezekben az űrruhákban fog visszatérni az emberiség a Holdra
Hiába fejlesztett éveken keresztül új űrruhát a NASA, végül mégis két magáncéghez szervezte ki azoknak a következő generációs űrruháknak a létrehozását, melyeket az Artemis-küldetésekhez is fognak használni.

Június elsején jelentette be a NASA, hogy a következő generációs űrruhák tervezésével a Collins Aerospace, és az Axiom Space magáncégeket fogja megbízni. Ez sokakat meglephetett annak fényében, hogy a NASA-nál már hosszú évek óta fejlesztik az xEMU névre hallgató űrruhájukat, és eddig úgy tűnt, hogy azokat fogják használni az Artemis-küldetésekhez is. A Collins Aerospace és az Axiom Space ruhájáról – vagy ruháiról, ez még nem egyértelmű – aznap még nem közöltek, csak egy illusztrációt. Most viszont megérkeztek az első fényképek is az új típusú űrruháról, mely nemcsak a Nemzetközi Űrállomáson használt, már körülbelül negyven éves darabokat fogja felváltani, de ha minden igaz, akkor a NASA Artemis-misszióinak keretein belül az űrhajósok a Hold felszínére is már ezekben az új űrruhákban fognak lépni.

A Futurism oldalán jelent meg a hír, hogy a Collins Aerospace űrruhájáról már megvannak az eső fényképek, illetve a Collins Youtube-csatornáján is megjelent egy videó a szkafanderről. Ezek alapján az új típusú szkafander kevésbé ormótlan, mint az elődei, könnyebb benne mozogni. A Collins Aerospace egyik munkatársa, az egykori NASA-űrhajós Dan Burbank elárulta, hogy az űrruha tervezésénél kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egy sokkal „sportosabb”, hosszabb felszíni gyalogutakra is alkalmas űrruhát alkossanak. A 2025-re halasztott holdraszállás során ugyanis először még nem fogja semmilyen infrastruktúra várni az asztronautákat, és az eddigi tervek alapján is eleinte még sok séta fog várni rájuk: az asztronauták számára az Artemis-III küldetés során négy alkalommal, egyenként hat órán keresztül tartó holdsétát terveznek, járművek nélkül.

Burbank egy további érdekességet is elárult a Collins Aerospace szkafanderével kapcsolatban: az űrruhákat körülbelül 30 perc alatt át lehet majd alakítani, hogy akár egy teljesen más testalkatú személy is kényelmesen viselhesse őket. Azt azért is tartották különösen fontosnak, mert a korábbi űrruhák tervezésénél nem kaptak elég figyelmet a nők: annak idején a NASA mérnökei úgy vélekedtek, hogy az alapvetően moduláris űrruhákból a nőknek jók lesznek ugyanazok a darbok, mint a férfiaknak, csak kisebb méretben. A valóságban azonban kiderült, hogy ez nem működik, sőt, űrsétákat kellett átszervezni a nem megfelelő tervezésű és méretű űrruhák miatt.

A NASA a következő generációs űrruhák megtervezésére összesen 3,5 milliárd dollár támogatást adna az Axiom Space és a Collins Aerospace számára. Arról még nincs adat, hogy az űrruhák darabja mennyibe fog kerülni, azonban azt már kikötötte a NASA, hogy azoknak ki kell szolgálniuk az űrügynökség űrhajósait egészen a 2035-ig tartó időszak végéig. A két magáncég ugyanakkor a NASA-tól független küldetésekre is rendelkezésre bocsájthatja a szkafandereket.

(Fotó: Collins Aerospace)

Magyar találmánnyal találhatnak rá az űrhajósok számára létfontosságú alapanyagra a Holdon A Puli Space Technologies vízszimatolója, ami segít feltérképezni a holdi vízjég készleteket, második helyen végzett a NASA versenyében, és egy misszió keretében a Hold déli sarkvidékére indulhat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.