Ezen a Morgan Freemanről készült videón ámuldozik most a közösségi média

2022 / 12 / 20 / Bobák Áron
Ezen a Morgan Freemanről készült videón ámuldozik most a közösségi média
Maga a videó egyáltalán nem új, de jó oka van annak, hogy a Twitteren eddig már több tízezren osztották meg az elmúlt napokban.

A szóban forgó videó ugyanis már sokadszor irányítja rá a figyelmet, hogy mekkora lehetőségeket és egyben milyen veszélyeket is rejteget magában a deepfake. Bár mind a hang, mind pedig a kép alapján száz százalékosan biztosra mondanánk, hogy a felvételen valóban az Oscar-díjas színész beszél, a valóság ezzel szemben az, hogy a videót egy holland filmes, Bob de Jong készítette, aki a mesterséges neurális hálózat segítségével "húzta magára" Morgan Freeman arcát.

De Jong egyébként nem is igyekezett titkolni, hogy a videó hamisítvány, hiszen a Boet Schouwink hangján megszólaló színész a felvételen arról beszél, hogy ő nem Morgan Freeman, majd egy rövid filozófiai fejtegetésbe kezd arról, hogy valójában mi is az, amit valóságként érzékelünk.

Bár a rendkívül jó minőségű videót látva az emberekben érthető módon megfogalmazódnak kérdések azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán elhihetünk-e még bármit, amit az interneten látunk, azt azért fontos megjegyezni, hogy ilyen színvonalú deepfake videók a mai technológiával csak híres emberekről állíthatók elő, akikről rendelkezésre áll elegendő mennyiségű és minőségű videó és fotó. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a felvételen Morgan Freeman végig a kamerába beszél, márpedig ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a deepafake leleplezésének legkönnyebb módja, ha megkérjük a beszélőt, hogy fordítsa oldalra a fejét, ezzel megzavarva az algoritmust. A Morgan Freemanről készült videó egyébként is csak akkor igazán meggyőző, ha elég kicsiben nézzük, a Youtube-on már régóta elérhető videót teljes ablakosra nagyítva a színész hajánál vagy bajuszánál azért viszonylag könnyen észrevehető, hogy nem egy valódi embert látunk a felvételen.

A deepafake videók ennek ellenére a jövőben nyilvánvalóan egyre nagyobb kihívást jelentenek majd mind a videókban ábrázolt emberek, mind pedig a befogadók szempontjából, nem csoda, hogy többek között már a Facebook is dolgozik olyan algoritmuson, amely képes kiszűrni az ilyen tartalmakat, míg Kínában és Kaliforniában például már törvény is született az ilyen videók korlátozásáról.

(Creative Bloq)

Deepfake videókkal próbálnak állásokhoz jutni csalók Így akarhatnak üzleti titkokhoz hozzáférni az FBI szerint.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.