Ezt kell tudni a tizennégy éven aluliak ingyenes közösségi közlekedéséről

2021 / 09 / 02 / Felkai Ádám
Ezt kell tudni a tizennégy éven aluliak ingyenes közösségi közlekedéséről
A mai naptól a 14 éven kor alattiak ingyen utazhatnak a fővárosi tömegközlekedés járatain: mit kell felmutatni az ellenőrnek, a rendelkezés mely járatokra vonatkozik, és mi lesz a már megvásárolt bérletekkel? Elmondjuk.

Karácsony Gergely augusztus végén mutatta be a főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság rendkívüli ülésén, hogy mik a budapesti dugók okai, és hogy miként tervezik ezt a helyzetet megoldani. A csomag bár sok kedvezményt tett a személyautós közlekedésnek, az egyik legfontosabb eleme a 14 éven aluliak ingyenes utazásának bevezetése már az iskolakezdéstől. Ezt a javaslatot tegnap egyhangúlag meg is szavazta a fővárosi közgyűlés, és a mai naptól már érvényes is, tehát a 14 év alatti tanulók anyagi ellentételezés nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. A BKK pedig ismertette a tudnivalókat.

Karácsony Gergely ismertette, hogy milyen tervekkel enyhítenének a fővárosi dugókon Kifejezetten autó-centrikus tervekkel állt elő a főpolgármester, amely inkább kedvezményekkel próbál átszoktatni a közösségi közlekedés használatára.

Ki és mely járatokon veheti igénybe a kedvezményt?

Először is a kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyerekek és fiatalok vehetik igénybe a BKK járatain annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig), amelyben a 14. életévüket betöltik. Az ingyenes utazás lehetősége Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig) él – egész pontosan az 1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton utazhatnak ingyen az erre jogosultak. Viszont a kedvezmény nem vonatkozik a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják, ezért a távolsági vonatokra és buszokra a jegyet nem csak az agglomerációs határszakasztól kell megvenni (mint egy bérlet birtokában), hanem az utazás teljes hosszára.

Mit mutassunk az ellenőrnek?

Az ellenőrnek a diákigazolványt kell felmutatni, illetve ennek hiányában helyettesítő, hivatalos igazolást. Ha a kedvezményre jogosult tanuló ezek egyikével sem rendelkezik az ellenőrzéskor, akkor az itt részletezett szabályok szerint utólag is bemutathatja a szükséges dokumentumokat, de ilyenkor 1000 forint eljárási díjat kell fizetni. A BKK a diákigazolvány kapcsán hozzáteszi:

„A Magyar Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat 2021. október 31. napjáig kell érvényesnek tekinteni, amennyiben az alábbi érvényesítő matricákkal van ellátva:

a 2019/2020. tanév köznevelési érvényesítő matrica,
a 2020/2021. tanév köznevelési érvényesítő matrica.”

Nem árt tudni, hogy az igazolványt helyettesítő igazolást elektronikus formában nem fogják elfogadni ellenőrzéskor, ezért, ha azt az intézmény beszkennelve küldte el, akkor ki kell nyomtatni, és a gyereknek magával kell vinnie. Az igazolásokra is igaz az, ami a diákigazolványokra, tehát ha a „rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy ezt követően járnak le, szintén 2021. október 31-ig kell érvényesnek tekinteni.” Valószínűleg mindenki számára magától értetődő, de a BKK a biztonság kedvéért hozzáteszi, hogy az ingyenes utazás csak a diákigazolványt felmutató személyre vonatkozik: tehát kísérőszemély, kutya, kerékpár esetén a megfelelő jegyet meg kell váltani. Fontos tudni, hogy a kedvezmény csak magyar diákigazolvánnyal vehető igénybe.

Kérdésként merülhet fel, hogy mi a helyzet az óvodásokkal, illetve azokkal az elsősökkel, akiknek még nincs sem diákigazolványa, sem pedig ez utóbbit helyettesítő igazolása. A BKK szerint ebben az esetben személyi igazolvánnyal is lehet igazolni az életkort, de hozzáteszik azt is, hogy: „Ennél a korosztálynál természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.”

Már megvettem a gyereknek a bérletet, mi lesz most?

A BKK a 2021. szeptember 1. előtt már megváltott diákbérleteket visszaváltja. Amennyiben a bérlet érvényessége még nem kezdődött el, akkor annak teljes árát visszakapjuk. Papír alapú bérlet esetében a visszatérítés kezdeményezhető a BKK bármelyik jegy- és bérletpénztárában, ügyfélközpontjában vagy ügyfélszolgálatán. „A mobiljegy-alkalmazásban megvásárolt bérlet esetén amennyiben a bérlet érvényessége még nem kezdődött el, a bérlet az alkalmazásba bejelentkezve a bérlet részleteit tartalmazó oldalon váltható vissza.”

Kicsit bonyolultabb, de a közlemény alapján nem reménytelen a helyzet, ha a bérlet érvényessége szeptember 1-ig elkezdődött. A két legfontosabb különbség a korábbi helyzethez képest, hogy a bérlet árát – érthető mód – időarányosan térítik nekünk vissza: vagyis csak a 2021. szeptember 1-je utáni érvényességi idő utáni szakaszra kapunk visszatérítést. A másik különbség, hogy ezek visszaváltásának kezdeményezésére csak személyesen van lehetőség a BKK bármely ügyfélközpontjában, a jegy- és bérletpénztárakban viszont ezt nem tudjuk elintézni. „Az alábbi típusú diákbérletek válthatók vissza: havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; félhavi (15 napos) Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; negyedéves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak; szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak.”

A visszaváltás kezdeményezésére 2021. október 31-ig van lehetőségünk. A folyamatról itt olvashatunk részletesen.

(Kép: Flickr/Steven Vance)

További cikkek a témában:

Egymást érik a Budapest átalakulásáról szóló hírek, itt a legfrissebb a BKK-tól Az elmúlt napok mondhatni másról sem szóltak a fővárosi közéletben mint arról, hogy milyen nagy léptékű átalakulások várhatóak a Budapesten. A mai főpolgármesteri bejelentésekre rákontrázott a BKK is.

Kihirdették az egymilliárd forintos budapesti közösségi költségvetés 15 győztes ötletét A történet még tavaly októberben kezdődött, mikor a Fővárosi Önkormányzat meghirdette Budapest első részvételi költségvetését, melyben 1 milliárd forintot ajánlottak fel a budapesti lakosok ötleteinek megvalósítására.

Mikor lesz alacsony kibocsátású zóna és dugódíj Budapesten? A Greenpeace alacsony kibocsátású zónákat szeretne, közben meg a Levegő Munkacsoport a fővárosi útdíj bevezetése miatt indított aláírásgyűjtést. Vezethetnek-e valahová ezek a kezdeményezések?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.