A következő megbeszéléseinket a Zoom helyett már a virtuális valóságban tarthatjuk

2021 / 08 / 20 / Pőcze Balázs
A következő megbeszéléseinket a Zoom helyett már a virtuális valóságban tarthatjuk
Nyílt bétába lépett a Facebook Reality Labs új VR alkalmazása, a Horizon Workrooms, amely azt ígéri, hogy egy térben érezhetjük magunkat azokkal, akiket eddig csak apró kis négyzetekben nézegettünk egy-egy online megbeszélés alatt.

Mark Zuckerberg nemrég megosztotta a vízióját, mely szerint a Facebook öt éven belül egy háromdimenziós metaverzum, a "megtestesült internet" részévé válhat. A nagy bejelentés után kevesen gondolták, hogy pont az online megbeszélések újragondolásáról fog szólni a cég első közleménye a témában, de így lett. A vállalat több újságírót, köztük a Wired és a The Verge munkatársait is meghívta egy sajtótájékoztatóra, amely egy hatalmas, patkó alakú asztal körül zajlott, amit rajzfilmfiguráknak vagy WII-karaktereknek látszó avatárok vettek körül.

Köztük Mark Zuckerbergé is, aki egyszer csak úgy kezdett beszélni, hogy közben nem mozgott a szája. Ezért ki kellett lépnie, majd újra be. De hát ilyen a béta üzemmód.

A program ettől függetlenül meggyőző, még ha kicsit nehéz is beüzemelni. Regisztrálunk egy Workplace fiókot, letöltjük az alkalmazást a párszázezres sisakunkra, majd összekötjük a kettőt. Ezután viszont a beszámolók szerint az élmény, ha nem is természetes, de mindenképp magával ragadó. Az Oculus Quest érzékeli a kezeinket, így nem csak beszélgetni tudunk a virtuális tárgyalóban, de még jegyzetelni is - ahogy verjük a billentyűket a számítógépünkön, rögzíti a program a gondolatainkat. Ha akarjuk, még ki is vetíthetjük a laptopunk képernyőjét, hogy a többiek is lássák. Pont, mintha egy irodaház túl hideg vagy túl meleg, de mindenképpen rossz hőmérsékletű levegőjét szívnánk együtt, mint a régi szép időkben. A spatial audiónak köszönhetően pedig a balra ülők hangja valóban balról jön, a hátrább ülőké pedig hátrábbról.

Mi van azokkal, akiknek nincs VR sisakjuk?

A Facebook közleménye külön kitér rá, hogy a Horizon Workroomst úgy alakították ki, hogy ne csak a virtuális valóságon, hanem a weben keresztül is be tudjanak jelentkezni résztvevők. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sisakkal rendelkezőkből játékos avatárok lesznek, míg a sisak nélküliek a virtuális konferenciaterem falán lévő képernyőkön jelennek meg, ők maguk pedig egy külső nézetből figyelhetik a teret. Előbbiek legfeljebb tizenhatan, utóbbiak harmincnégyen lehetnek.

Hogy valójában összesen kíváncsiak lesznek-e ennyien egy ilyen élményre, meglátjuk. Az biztos, hogy a Facebooknál már fél éve tartanak megbeszéléseket a Workroomson. És a virtuális sajtótájékoztatón egy avatár sem vonult el hátra egy újságíróval, hogy suttogva panaszkodjon neki.

(Fotó: Facebook)

További cikkek a témában:

Háromdimenziós metaverzummá alakulhat a Facebook már öt éven belül Mark Zuckerberg szerint A közösségi oldal alapítójának régi álma, hogy egy valódi alternatív virtuális univerzumot építsen, ahol sokkal természetesebben kapcsolódhatnak az emberek, mint a képernyőkön keresztül.

A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.

Épül az alternatív univerzum, amely az internet következő, sci-fi verziójává válhat Az internet új verziója egy virtuális valóság világ lesz és néhány cég már dolgozik rajta. A Metaverzum egyfajta analógiája a Mátrixnak, Tronnak és a Ready Player One-nak, de még senki nem tudja, pontosan hogyan fog kinézni.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.