Fájdalmasan kevés időt szánunk fülesünk tisztítására, pedig hemzsegnek rajta a penészgombák

2021 / 04 / 18 / Perei Dóra
Fájdalmasan kevés időt szánunk fülesünk tisztítására, pedig hemzsegnek rajta a penészgombák
Mindennapjaink során számos különböző helyzetben - utazás, edzés vagy munka közben - használjuk ugyanazt a fülhallgatót, annak tisztítására, fertőtlenítésére viszont általában nem fordítunk kellő figyelmet.

A készülékben megbúvó baktériumok származhatnak a bőrről, a levegőből, és lényegében szinte bárhonnan, mivel az eszköz több felülettel érintkezik. De miért olyan fontos tisztán tartani a zenehallgatáshoz használt kütyüket?

Baktériumtelepek a fülesen

A legtöbben hajlamosak arra, hogy a napi rendszerességgel használt fülhallgatójukat ritkán, vagy egyáltalán ne tisztítsák. Zsebükben vagy táskájukban, tok nélkül tárolják az eszközöket, melyekben a fülből származó testnedveken és fülzsíron kívül mindenféle por, piszok és baktérium megtapad. Emiatt egy rendszeresen használt fülhallgató számos gomba és baktérium tökéletes búvóhelye. Az egészséges bőrön hasznos baktériumok is megtalálhatók, egyes típusok azonban elszaporodva fül-orr-gégészeti problémákhoz vezethetnek. A leggyakoribb fülhallgatókban megtelepedő baktériumok a Staphylococcus Aureus és a Pseudomonas , de nem megfelelő tisztítás mellett

az Aspergillus fumigatus nevű penészgomba is megjelenhet kedvenc eszközünkön.

Közös zenehallgatás

A kórokozók terjedését nagyban elősegíti, ha a fülhallgatót megosztjuk másokkal. A nagy-britanniai Customer’s Association tizenegy különböző eszközön végzett laboratóriumi vizsgálatokat, melyeket a gazdáik a használat során megosztottak. A teszt során mindegyiken találtak olyan baktériumokat, amelyekből képesek voltak baktériumtenyészeteket képezni. Érdemes tehát kétszer is átgondolnunk, hogy érdemes-e megosztani a fülhallgatónkat másokkal.

Fülhallgató okozta bántalmak

A leggyakoribb fülhallgató okozta probléma a külsőfül-fertőzés, a piszkos eszközök hosszan tartó használata pedig akár komolyabb gyulladásokhoz is vezethet. Ennek a veszélye különösen akkor áll fenn, ha a fülbőr felülete valahol sérült – éppen ezért

az ekcémával vagy pikkelysömörrel küzdők számára különösen ajánlott a gyakori tisztítás.

Megnyugtató lehet ugyanakkor, hogy a fülhallgatókon megjelenő kórokozók nem okoznak automatikusan gyulladást, illetve elsősorban azokra nézve lehetnek veszélyesek, akik valamilyen fül-orr-gégészeti betegségben szenvednek vagy gyenge az immunrendszerük – egyébként a komolyabb megbetegedés kockázata nagyon alacsony. Ha biztosan el akarjuk kerülni a problémát okozó baktériumok elszaporodását, érdemes heti, de legalább havi rendszerességgel alaposan letisztítanunk fülhallgatónkat és tiszta tokban tartanunk őket.

Okos megoldások fertőtlenítésre

Ma már számos fülhallgatóhoz jár valamilyen esztétikus tok, ráadásul manapság már olyan, vezeték nélküli fülhallgatót is vásárolhatunk, amely ultraibolya fénnyel segíti a fülhigiéniát, és

töltés közben elpusztítja a baktériumok kilencvenkilenc százalékát.

A napi fertőtlenítés különösen azoknak ajánlott, akik sportoláshoz, munkavégzéshez és szabadidős tevékenységekhez is ugyanazt az eszközt használják, hiszen a baktériumok eltávolításával a fülgyulladás esélye is csökken. Ha nincs a zsebünkben egy ilyen eszköz, alkalmazhatunk hagyományos megoldásokat az otthoni tisztításra, de mielőtt belekezdenénk, mindenképpen olvassuk el a gyártó iránymutatásait, hogy ne tegyünk kárt az eszközben.

De mégis mit jelent az a 'hagyományos megoldás'?

Amennyiben a régi, jó öreg szilikonos gyűrűvel ellátott fülhallgatót használjuk, mindenekelőtt szedjük le, és áztassuk azokat meleg szappanos vízbe. Ha marad rajtuk valamilyen szennyeződés vagy elszíneződés, azt egy fülpiszkálóval könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jöhet egy alapos öblögetés, a következő használatig pedig várjuk meg a másnapot, így teljesen megszáradhatnak. Egyébiránt pedig szilikonos gyűrűk ide vagy oda, az alábbi lépések betartásával megtisztíthatjuk a fülhallgatót:

  • Fogkefével, finom mozdulatokkal 'söpörjük' ki a fülzsírt a dróthálós részből. Mindeközben tartsuk végig fejjel lefelé a fülest, hogy a kosz maradéktalanul kipotyoghasson belőle, illetve ne nyomjuk rá túl erősen a fogkefét, mert azzal csak rontunk a helyzeten.
  • Mártsunk alkoholba egy fogpiszkálót, és távolítsuk el a fennmaradó szennyeződéseket is.
  • Végül törölgessük át a fülhallgatót egy alkoholos törlőkendővel, ami egyrészt a tisztaság, másrészt fertőtlenítés szempontjából is hasznos. Az izopropil-alkohol rendkívül gyorsan felszárad, kellő óvatossággal kezelve pedig nem szivárog majd be a fülhallgató belsejébe.

Mi legyen a vezeték nélküli fülessel és dobozával?

A fülhallgató gyakran érintett részeiről normál használat esetén óvatos törölgetéssel is eltávolítható a kosz, ami többnyire ujjlenyomatot, maszatot jelent. Amire azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni, hogy bár gyártónként eltérő lehet a füles mikrofonjának borítása (háló vagy kemény borítás), mindenképp törekedjünk arra, hogy a törlőkendő szöszölődés mentes legyen. Finom szövésű törlőkendőt használjunk, mert az apró nyílásokba könnyen bejuthat a textilszármazék. Az eszköz tisztítására alkalmas lehet a telefontisztító kendő, amit a legtöbb mobilüzletben kapható.

A töltődoboz tisztításához pedig - a gyártók javaslata szerint - lehetőleg mikroszálas, száraz törlővel fogjunk hozzá. Amennyiben mégis úgy látjuk, hogy a száraz tisztítás nem bizonyul hatékonynak, nagyon kis mennyiségben tisztító alkoholt tehetünk a törlőre, ami könnyen elillan a felületről és képes a lerakódások feloldására.

(Forrás, Fotó: Unsplash/Firmbee.com, Onur_Binay)

További cikkek a témában:

Szuperhallással ruházná fel az embereket az Alphabet új találmánya A Rozsomák fedőnevű projekt olyan eszköz kifejlesztését ígéri, ami az egyszerű halandókat is a képregényhősök emberfeletti képességeivel ajándékozza meg. Karmok egyelőre nem járnak hozzá.

Akkora problémát okoznak a vonatsínekre ejtett fülhallgatók Japánban, hogy a Panasonic egy speciális porszívót is kifejlesztett a probléma kezelésére Amikor az Apple bemutatta az első AirPodsot, már lehetett sejteni, hogy a teljesen vezeték nélküli eszköz az elvesztett fülhallgatók új korszakát nyithatja meg, a statisztikák szerint pedig ez a félelem nem volt teljesen alaptalan.

Nagyon benézték az amerikai határőrök a "hamis" AirPodokat Az Amerikai Vámügy és Határőrség büszkén számolt be arról, hogy lefoglaltak kétezer olyan fülhallgatót, amelyek az Apple AirPod-jaira hasonlító hamisítványok. Az sem zavarta őket, hogy a dobozon ez áll: OnePlus Buds.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.