Talán menthető a Hubble, már sejtik, mi a baja

2021 / 07 / 15 / Felkai Ádám
Talán menthető a Hubble, már sejtik, mi a baja
31 éve szolgálja az űrkutatást ez a történelmi űreszköz, és kis szerencsével ismét működésre lehet bírni.

Az 1990. április 25-én kilőtt Hubble 31 éve figyeli meg az Univerzumot – ezalatt az idő alatt több mint 1,5 millió megfigyelést végzett, és az adataira 18000 tudományos munka épült. Rengeteg jelentős felfedezéshez járult hozzá: a Hubble adatai segítségével tudtuk meg, hogy az Univerzum tágulása gyorsul, hogy miként fest a galaxisok evolúciója, illetve ennek a távcsőnek a segítségével voltunk képesek analizálni először a Naprendszeren kívüli bolygók légkörét. Habár a Hubble utódja, a James Webb Teleszkóp valószínűleg már novemberben indul az űrbe, ez nem jelenti, hogy a 31 éves, kiszolgált távcsőtől el kell búcsúznunk. A NASA legalábbis mindent elkövet, ami lehetséges, hogy az űrtávcső ismét működhessen, miután egy hiba miatt már egy hónapja biztonsági üzemmódba kapcsolt – erről, valamint a Hubble ehhez hasonló, korábbi hibájáról egyébként már mi is írtunk:

A Hubble számítógépe továbbra sem működik, a tartalék komputer is meghibásodott A Goddard Űrrepülési Központból bekapcsolták a készenléti számítógépet is, hogy elhárítsák a problémát, de a gép ugyanazt a hibát mutatta, mint a másik számítógép.

Mint pedig az a NASA közleményéből kiderül, mostanra az is sejthető, hogy mi okozhatta a hibát, ami miatt az űrtávcső összes tudományos művelete megszakadt június 13-án. A jó hír, hogy maga a távcső, valamint a tudományos eszközök sértetlenek, a még ennél is jobb hír pedig, hogy talán egy tartalékberendezéssel ismét életre lehet kelteni ezt a patinás masinát.

A fennakadást egy teljesítményszabályozó egység (PCU) okozhatta, amely a payload computer részeként a Science Instrument Command and Data Handling (SI C&DH) egységben helyezkedik el. A payload computer feladata, hogy irányítsa és ellenőrizze a Hubble tudományos műszereit, így ennek leállása okozta, hogy ezek a műszerek automatikusan biztonsági üzemmódba kapcsoltak. A hiba észlelését követően a NASA szakemberei napokon át próbálták újrakonfigurálni és újraindítani a szóban forgó számítógépet, és bár nem jártak sikerrel, arra legalább rájöttek tehát, hogy a PCU-val nem stimmelhet valami. A PCU feladata mindössze annyi, hogy állandó és kiegyensúlyozott feszültséget biztosít a payload computer hardverének, és ennek megfelelően az egység része egy feszültségszabályozó, amely állandó 5 volt feszültséget biztosít a szóban forgó számítógépnek, és annak a memóriájának. Egy másodlagos áramkör pedig felügyeli a feszültségszabályozóból távozó feszültséget – amennyiben pedig ebben kiugrásokat érzékel, akkor arra utasítja a payload comptert, hogy az szakítson meg minden műveletet.

Az elemzés szerint két forgatókönyv jön szóba: vagy a PCU-ból érkező feszültséggel akad gond, és a feszültségszabályozó csak „teszi a dolgát”, vagy ez utóbbi műszer meghibásodott a hosszú évek alatt. Akármi is legyen a helyzet, a Földről nem sikerült resetelni a PCU-t, így következő lépés, hogy átváltanak a távcső tartalék SI C&DH egységére, amely saját PCU-val is fel van szerelve. A tervre a NASA is az áldását adta, az átkapcsolás pedig ma zajlik, de még napokra lesz szükség, hogy a Hubble – a siker esetén – visszatérjen a normális munkamenethez.

(Kép: A Hubble megkezdi küldetését 1990-ben, forrás: NASA/Smithsonian Institution/Lockheed Corporation)

További cikkek a Rakétán:

Bekapcsolhatják a 2009-ben installált tartalék számítógépet a Hubble Űrteleszkópon Még mindig nem derült ki, hogy mi romlott el a Hubble Űrteleszkóp számítógépén, keddi bejelentés szerint a probléma kiderítését célzó tesztek futtatása még több napba telhet, de lehetséges, hogy be kell üzemelni azt a számítógépet, amelyet 2009-es installálása óta még egyszer sem indítottak el.

Fájdalmasan szép kép az űrből: galaktikus vízesés A NASA a szokásosnál is gyönyörűbb képet tett közzé, így legalább valamivel feldobhatjuk ezt a szomorú hétvégét. A képet a Hubble űrtávcső készítette két galaxis összeolvadásáról.

A csillagászok megtalálták több szokatlan rádiókitörés, FRB forrását A kutatók a Hubble segítségével követtek vissza több FRB-t, és őket is meglepte, hogy amit találtak, nem felel meg annak, amit ezen jelek keletkezési okaként korábban feltételeztek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.