Felfedezték mitől követnek el gyakran öngyilkosságot az újonnan ültetett fák

2021 / 07 / 25 / Justin Viktor
Felfedezték mitől követnek el gyakran öngyilkosságot az újonnan ültetett fák
Az ültetési kísérletek feltártak valamit, amit már talán sokan megtapasztaltunk, és az élet és halál közötti különbséget jelenthetik a növényeink számára.

A derékszög az új ív

Egy olyan korban, amikor minden lekerekített és Steve Jobs egy komplett üzleti világbirodalmat épített fel a 90 fokos sarkok lekerekítésére, valamint a kínai Feng-Shui szerint az egyenes vonalak egyenesen a természet rendje elleni bűnnek számítanak szinte hihetetlen dolog derült ki. 

A dolog nyitja a fák számára kiásott gödrök pontos alakja. A kutatások azt mutatják, hogy a négyzet alakú lyukak arra ösztönzik a gyökereket, hogy a kiásott gödör területét elhagyva az őshonos talajba is bemerészkedjenek.

A kerek lyukak kifejezetten veszélyeztetik a frissen elültetett fákat és egyéb növényeket. James Wong botanikus szerint a szögletes lyukak arra ösztönzik a gyökereket, hogy mindenütt átmerészkedjenek az őshonos talajba, míg a kerek lyukak arra ösztönzik őket, hogy spirális vonalban szoros hurkokat növesszenek körbe körbe a lyuk fala mentén.

Elcsúszott átültetésnél gyakori

Ilyen gyökérszerkezettel bárki találkozhatott már, aki életében valaha átültetett egy olyan nagyobb méretű növényt az otthonában, ami már kinőtte a cserepét vagy kaspóját. Jellegzetes és nagyon hétköznapi látvány ez a sűrűn hurkolódó, szoros és vastag gyökérspirál, ami egy idő után már teljesen kitölti a cserepet, és ha nem ültetünk, a növény gyakorlatilag az összes helyet elfoglalja a gyökereivel, a földnek már nem is marad semmi.

A kerek lyukakba ültetett fák eleinte virágzónak tűnhetnek, mondta el Wong a The Guardian-nak. De néhány hét leforgása alatt sokuk éhezni kezd és elpusztulhat. Ez azért van, mert a facsemete könnyedén meggyökerezik a laza, termékeny talajban, amivel feltöltöttük a lyukat amibe került.

De amikor a gödör kerületén a kemény, tömör talajhoz érnek a gyökerei, inkább elfordulnak és henger alakú képződményt formálnak, mintha csak egy edényben lennének.

További tanácsok

"Amint a gyökérzet beérik, az elemei megvastagodnak és kemény gyűrűvé keményednek, létrehozva egy föld alatt található övet, mellyel a fa gyakorlatilag megfojtja saját magát, és akár a pusztulását is eredményezheti" - írta Wong.

Ha azonban egyszerűen négyzet alakú lyukat ásunk, ezzel megakadályozhatjuk a spirálozó gyökerek által elkövetett öngyilkosságot. "Amikor beleütköznek a négyzet alakú lyuk szoros, 90 fokos szöget bezáró sarkába, ez nem váltja ki belőlük a spirál létrehozását, hanem kitörnek az ültetési lyukból, hogy gyarmatosítsák az őshonos talajt" - summázta az eredményeket Wong.

A kísérletek szerint a négyzet alakú felgyorsíthatják a fák telepítését, és az így ültetett példányok jobban ellenállnak a környezeti kihívásoknak, például az aszálynak. A „konténerhatás” csökkentése és a siker esélyeinek javítása érdekében Wong azt is megemlítette, hogy hagyjuk ki nyugodtan a komposztban és műtrágyában gazdag talajt, ehelyett azzal a földdel töltve ki a talajt, melyet kiástunk. Ez azt a jelet küldi a fának, hogy a gyökerek a tápanyagok után kutatva mélyebben és szélesebb körben terjeszkedjenek, ahelyett, hogy csomósodnának.

(Forrás: Guardian Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.