Fenntartható szarvasmarha telep Hollandiában

2021 / 09 / 14 / Perei Dóra
Fenntartható szarvasmarha telep Hollandiában
Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy tengerre szállt az a holland tehénfarm, amelyet üzemeltetői arra terveztek, hogy csökkentse az állattartás éghajlati hatásait.

A háromemeletes telep a rotterdami kikötőben található, és elképesztően szürreális látványt nyújt, ahogy lakói, a szarvasmarhák a hajók között legelésznek. Vezetői a világ első úszófarmjának nevezik a helyet, és meggyőződésük, hogy az megtestesíti az állattenyésztés és a mezőgazdasági kibocsátáscsökkentés jövőjét.

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.

Fenntartható szarvasmarha telep Hollandiában

A telep ötlete Minke van Wingerden és férje, Peter fejéből pattant ki, és természetesen ők is irányítják az épületet. A házaspár azzal a céllal vágott bele a projektbe, hogy csökkentsék az egyébként is egyre szűkösebb holland földekre nehezedő nyomást, illetve növeljék a fogyasztók tudatosságát.

Hogy valóban a fenntarthatóság jegyében működhessenek, a telep legfelső szintjén élő állatok élelmét egy helyi élelmiszerbankból szerzik be: olyan, felhasználatlan dolgokra gondoljunk, mint mondjuk a szőlő.

Gabonát egy szintén helyi sörgyárból, míg levágott füvet a város környéki golfpályákról, valamint a híres holland Feyenoord stadionjából szállítanak.

Ergo szükségtelen lenne távoli helyeken előállított állati takarmánnyal etetni a szarvasmarhákat, amikor minden lokálisan rendelkezésükre áll.

Természetesen a kérődzők trágyája sem marad hasznosítatlanul, abból ugyanis kertészeti tápanyagot, vagyis trágyakockákat gyártanak, míg a tehenek vizeletét megtisztítják és az így nyert vizet újra az állatok elé teszik. Ezek után pedig bizonyára senkit sem lep meg, hogy a farm üzemeltetéséhez szükséges áramot az istállók tetején elhelyezett napelemek termelik.

A második szintre került a gyár, ahol sajtot, joghurtot és trágyakockát gyártanak. Bár a jószágokat robotok fejik, de a termékek előállításában önkéntesek segédkeznek, melyek elkészültük után a helyi termelők cikkeit árusító boltokba kerülnek, illetve egyenesen az éttermekhez. Végezetül a létesítmény legalsó szintjén a sajtok érlelése történik.

Krémes, ízletes, és abszolút tehénmentes: ez bizony a jövő teje Kutatók mikroflóra fermentációval képesek voltak újraalkotni a hagyományos tehéntejben található tejfehérjéket, a kazeint és a tejsavót. De olyanok is akadnak, akik a csótányokban látják a jövő tejalternatíváját.

Az alacsony-kibocsátású, helyben előállított termékek ára nagyjából kétszerese a nagyipari körülmények között gyártott cikkek árának, ennek ellenére hatalmas irántuk a kereslet, és valószínűleg idén már nyereséges lesz a nem mindennapi vállalkozás.

A házaspár jövőbeni tervei között szerepel egy zöldségtermesztésre alkalmas lebegő farm építése, valamint a létesítmény terveinek értékesítése is.

Az alacsonyan fekvő Hollandiában a szárazföldi területek egyharmada valamivel a tengerszint alatt van, így akár hamarosan megtörténhet, hogy időszakosan elönti majd őket a víz, megakadályozza ezzel a mezőgazdasági termelést. De nem a lebegő farm működését.

(Fotók: Phys.org)

További cikkek a témában:

Így lesz a tehénlepényből kriptovaluta Walesben A tehénlepény kapcsán kiderül, miként fest a zöld energia a kriptobányászatban az Egyesült Királyságon belül, és hogy miért nem feltétlen jelent megoldást a „zöld fordulat” a kriptovaluták jelenlegi problémáira úgy általában.

Bár a tehenek és juhok katasztrófát okozhatnak, a megoldás szerencsére már a tengerben úszkál Egy új tengeri moszat-alapú takarmány-kiegészítő csökkentheti a légkörbe kerülő egyik legveszélyesebb üvegház hatású gáz, a metán mennyiségét.

Hollandiában nemsokára lebegő farmokon fognak élni a tyúkok Ők lesznek az új szomszédai a már másfél éve Rotterdam kikötőjében "lebegő" teheneknek. A vízre épített farm a baromfik jólétének szem előtt tartásával készül, és egyben közelebb hozza a nagyvárosi lakosokhoz az állattenyésztés világát.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.