Fényképeket találtak egy százhúsz éves időkapszulában, rajtuk az emberiség egyik legnépszerűbb fotótémájával

2021 / 05 / 10 / Justin Viktor
Fényképeket találtak egy százhúsz éves időkapszulában, rajtuk az emberiség egyik legnépszerűbb fotótémájával
Talán kevesen tudják, hogy százhúsz évvel ezelőtt még általában üvegnegatívra fényképeztek a fotográfusok. A cellulóz-nitrát filmet csak 1903-ban találták fel, előtte üveglemezekre készültek a fényképes emulziók. Ha ilyesmi kerül elő, mindig kitüntetett figyelem övezi, és persze a kíváncsiság, hogy mit ábrázolnak a képek.

A pince titka

Mathieu Stern francia fotós és filmrendező igazi időkapszulát fedezett fel saját régi családi házuk pincéjében. A kapszula egy míves kialakítású antik doboz volt 1900-ból, és egy hajdani kislány emlékeit rejtette. Tele volt igazi kincsekkel, volt benne néhány érme, egy papírbaba, iránytű, tengeri kagyló, egy levél valamint két üvegnegatív lemez.

Stern szeretett volna autentikus maradni, ezért úgy döntött, hogy egy mára már elfeledett, cianotípiának, avagy kéknyomatnak nevezett fotográfiai eljárás segítségével nyomtatja ki a negatívokon rejlő képeket. Az ilyen régi képek már bármit ábrázolhatnak, az garantáltan nagyon izgalmas betekintés nyújthat a 120 évvel ezelőtt élt emberek életébe.

Stern leletei azonban ennél is többre derítettek fényt. A képekből kiderült, hogy akármilyen hosszú idő telt el a készítésük óta, vannak dolgok, amiben mi emberek egy fikarcnyit sem változtunk azóta. Ha kamerát kapunk a kezünkbe, és a képek tárgya jelen van a környezetünkben, akkor egészen biztos, hogy lencsevégre kapjuk.

A fotókon ugyanis a kislány kedvenc háziállatai, köztük a cicái szerepeltek.

Cianotípia

A fotós hangulatos kisfilmet is készített a cianotípiák előállításáról, melyet youtuber lévén közzé is tett. Magát az eljárást 1842-ben fedezte fel Sir John Herschel, de még ötven évnek el kellett telni, mire a használata elterjedt, az 1890-es évektől nagyjából a múlt század közepéig volt használatban.

Az ilyen képeket a leggyakrabban papírra készítették, de a textil és a selyem hordozó is előfordult. A cianotípiák színe jellegzetes kék, és az is előfordult, hogy színezték, ami barna, zöld vagy fekete változatokat eredményezett. Népszerű volt az amatőr fotográfusok körében, mivel tartós, olcsó eljárásnak számított, és a kidolgozása is egyszerű volt.

Érdekesség, hogy több híres magyar fotográfust is ismerünk, akik a technológiát felhasználva alkottak 1870 és 1930 között. Veress Ferenc városképeket és családi fotókat készített papírra és vászonra, Tafner Vidor pedig a cianotípia és a guminyomás kombinációjával létrehozta a cianokromotípia új eljárását is.

(Forrás: MathieuStern, Wikipédia Kép: MathieuStern)

Ez is érdekelhet:

Kísérletek a hidegháború CIA-s macskáival, az ügynökök nem sokat cicáztak Ahol ember van, ott előbb utóbb macska is lesz, fogalmazhatnánk meg az élet egyik nagy igazságát. Erre juthattak a CIA stratégái is a hidegháború idején, amikor úgy érezték, hogy a macskáknak most már igazán ki kell venni a részüket a demokratikus világ megmentéséből. Megpróbáltak hát kiborg-kémeket faragni a cicákból.

A háttér 6 alom - minden, amit a macskák világuralmi terveiről tudunk A macskák tudnak valamit. Valami olyasmit, amit ha te is tudnál, soha az életben nem kellene többet dolgoznod, mégis meglenne mindened.

Bunny a beszélő TikTok-kutya, és a "Dr.Doolittle" kutatás, amit inspirált Bunny, a beszélő kutya és gazdája Alexis Devine minden nap órákat töltenek beszélgetéssel, a dolog különlegessége pedig abban áll, hogy Bunny „visszajelez”, egy különleges szerkezettel kifejezi konkrét kívánságait.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.