Fura dolog történik a Mars déli sarkvidékén lévő mosolygó kráter arcával

2021 / 02 / 01 / Perei Dóra
Fura dolog történik a Mars déli sarkvidékén lévő mosolygó kráter arcával
Az MRO, vagyis a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter szonda nagy felbontású HiRISE kamerája 2006 óta dokumentálja a marsi felszínen zajló változásokat, így többek között a déli sark közelében lévő területet is. A régió különlegességét a felszíni szén-dioxidból kialakult jég adja, ez a szárazjég ugyanis évszaktól függően hol szublimál, azaz szilárd halmazállapotúból a folyadékfázis kihagyásával közvetlenül gázzá alakul, máskor pedig felhalmozódik. A szonda először 2007-ben készített felvételt a mosolygó arcra emlékeztető kráterről, azóta pedig számos alkalommal megismételte ezt.

A kráter változásai akkor a legszembetűnőbbek, ha összehasonlítjuk a marsi év hasonló időszakában készült felvételeket, mondjuk a 2011-es és a 2020-as fotókat, ahogy a közelmúltban a kamerát üzemeltető Arizonai Egyetem munkatársai is tették:

A mosolygó kráterben a domborúnak látszó felületek valójában homorúak, vagyis mélyedésekről beszélhetünk. Hogy miért látjuk fordítottnak, arról a fény beesési szöge tehet, mivel az emberi agy a felülről érkező fényhez szokott, és ez alapján értelmezi a látottakat is. Ám ha száznyolcvan fokkal elforgatjuk a fotót, akkor már a megfelelő felületet látjuk, csakhogy ezáltal nyoma vész a kráter mosolyának.

A fent látható,  „svájci sajt” elnevezésű régióban számtalan hasonló kerekded gödör keletkezik a jég szublimációja miatt, egyes felvételeken pedig érzékelhetőek is ezek a mélyedések. A Mars vörös felszínén fehér árnyalatú fagyott szárazjég rakódott le, ezért látványosak a mennyiségében bekövetkezett változások, és akár egy éven belül, akár hosszú távon alkalmasak arra, hogy segítségükkel jobban átlássuk a marsi folyamatokat. A mosolygó krátert szintén ez a jég tölti ki, ám egyes helyeken szublimált belőle, ennek hatására rajzolódott ki az arcra emlékeztető mintázat. A felszíni jég mennyiségének változásai miatt a kráter mosolya is változik. A fotókon jól látszik, hogy a korábban két gödörből álló orr egybeforrt, ahogy a mosolygó száj szélesebbé vált, miután összenőtt egy korábban különálló gödörrel. Ugyanilyen változásokat láthatunk a szemeken, vagy a homlok egyes részein. A fenti különbségek mégis akkor a leglátványosabbak, ha a 2007-ben készült felvétellel vetjük össze az aktuálisat:

További cikkek a Rakétán:

Rendkívül látványos videó mutatja be, mi történik a Starship prototípusának belsejében felszállás közben A SpaceX lassacskán készen áll rá, hogy élesben is kipróbálja a Mars-rakétája következő prototípusát, ami az SN8-hoz hasonlóan 12,5 ezer méteres magasságig fog emelkedni.

Visszatérés a Marsról, helyben gyártott üzemanyaggal A tudósok egy olyan hordozható rendszeren dolgoznak, amely segíthet a Marson lévő űrhajósoknak üzemanyagot gyártani és újratankolni a visszautazás előtt, a vörös bolygó légkörének felhasználásával.

Az Egyesült Királyság nukleáris űrhajója lefelezné a Mars-utazás idejét A Rolls-Royce az Egyesült Királyság Űrügynökségével összefogva szeretné forradalmasítani az űrutazást, újonnan fejlesztendő atomhajtóművek alkalmazásával. A Marsig tartó út így jelentősen lerövidülhet, és lehetővé válhat a mélyűr meghódítása.

(Fotó: NASA/JPL/UARIZONA)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.