Furcsa fém-monolitot találtak Utah távoli sivatagában. 2020 Űrodüsszeia vagy ügyes média-hack? (FRISSÍTVE 11.29.)

2020 / 11 / 25 / Justin Viktor
Furcsa fém-monolitot találtak Utah távoli sivatagában. 2020 Űrodüsszeia vagy ügyes média-hack? (FRISSÍTVE 11.29.)
(FRISSÍTÉS November 29-i eseményekkel) A három méter magas fémoszlopot állami alkalmazottak fedezték fel Utah államban, a helyi kanadai vadjuh állomány számolása közben, amit helikopterről végeztek. Bret Hutchings pilóta furcsának találta, amit fentről megpillantottak, ezért leszálltak, hogy közelebbről is szemügyre vegyék.

FRISSÍTÉS November 29-i eseményekkel:

Utah délkeleti részén, a sivatagban felfedezett magas, ezüstös, fényes fémmonolit, ami idegen civilizációkról szóló elméleteket generált és túrázókat vonzott magához, reggelre eltűnt - közölte az állam Földgazdálkodási Irodája (BLM) szombaton. A monolitot "ismeretlenek" valamikor péntek este eltávolították, tette közzé az ügynökség egy Facebook-bejegyzésében.

"Hiteles jelentéseket kaptunk arról, hogy az illegálisan telepített szerkezetet, amelyet monolitnak neveznek, eltávolították a BLM közterületeiről" - írták. "A BLM nem távolította el a magántulajdonnak számító szerkezetet."

A monolitról az internet népe eddigre már kiderítette, hogy hol van, miből van, mágneses-e, hány szegecs hiányzik róla, és így tovább. kiderült, hogy:

  • Alumínumból van (volt)
  • Nem mágneses
  • Három összeszegecselt lemezből áll(t)
  • A tetejéről két szegecs már hiányzott

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Surber (@davidsurber_)

Hutchings lényeglátása

A Guardian beszámolójában foglaltak szerint: “Hutchings úgy gondolta, hogy ember alkotta tárgyról lehet szó” ami kicsit hatásvadász megfogalmazás, hiszen a sivatagi ugróegér ritkán csiszol fémoszlopokat fényesre és ha megtenné is, az USA-ban az állat nem honos. Az oszlopot beásták a földbe, és az uralkodó magyarázat szerint valamiféle művészeti projekt lehet melynek készítője a 2001: Űrodüsszeia című sci-fin nőtt fel, ami szerencsére sokunkra igaz.

A monolit pontos helyszínét nem tették publikussá, nehogy turistaáradat kerekedjen fel, és próbáljon eljutni a sivatag közepére, esetleg bajba kerülve. Ez persze nem akadályozta meg a Reddit felhasználóit abban, hogy hamar azonosítsák a valószínű megtalálási helyet, valamint belecsapjanak az elméletgyártásba arról, hogy az objektum miként kerülhetett oda és miért.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mono Lith (@utahmonolith)


A most felfedezett tárgy kísértetiesen hasonlít a Stanley Kubrick 1968-as filmjében látott monolitra és környezetére, ezért az elhelyezése majdnem biztos, szándékosan lett éppen így kialakítva (egy újabb érv az egér ellen).  A filmben egyébként majmok egy csoportja talál rá a fémdarabra, ami intelligensebbé teszi őket - és ez talán finom irónia, vagy naiv reménykedés lehet a Utah-i monolit titokzatos elhelyezőjétől. 

2001: Űrodüsszeia

A New York-i premier közönségének hatoda a film vetítése közben felállt és kisétált a moziból, köztük az MGM több vezetője is. Sokan, akik maradtak, hangosan gúnyolódtak. Kubrick idegesen rohangált az első sorban lévő széke és a vetítőfülke között, ahol a hangot és a fókuszt módosítgatta. Arthur C. Clarke, a film alapjául szolgáló regény szerzője és Kubrick munkatársa zokogott a film szünetében. (Az időszámításunk előtt múlt század nyolcvanas éveiben vetített filmeket, ha túl hosszúnak ítélték gyakran szünetekkel szakították meg, mint a színházakban szokás. Magukat a mozikat is filmszínházaknak hívták eredetileg, igaz, ez még régebben volt.)  A Plaza Hotelben tartott afterparty, a vetítés után „italokkal, férfiakkal és feszültségekkel teli terem volt” - számolt be róla Christiane, Kubrick felesége. 

Premier-katasztrófa

Kubrick, egy bronxi orvos fia, aki a Look magazin fotósaként kezdte pályáját, ekkor negyvenéves volt. Már kerek négy esztendő eltelt tele kudarcokkal és késlekedéssel a rendező nagy sikere, a Dr. Strangelove, Vagy: Hogyan tanultam meg abbahagyni az aggódást és szeretni a bombát című film óta. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinematography (@cinematogr)

A film száznegyvenkét perces lett, százhatvanegy percből rövidítve le a katasztrofális premierek után. Az Űrodüsszeia valójában nem hosszú, mert rendkívül sűrű a történetvezetése; ugyanakkor mégis az, mivel Kubrick a lehető legritkásabban helyezte el benne a narratív részeket. Renata Adler a Times kritikusa úgy fogalmazott: „valahol a hipnotikus és rendkívül unalmas között helyezkedik el. Kompromisszumok nélküli lassúsága megnehezíti a beszélgetés nélküli végignézést. 

Betépve érdekes

A filmet valószínűleg a hippik mentették meg. A mozikat ellepték a betépett fiatalok, David Bowie néhány csepp kannabisz-tinktúrát vett magápoz mielőtt megnézte, sokan mások a beszámolók szerint LSD-ztek. Az egyik Los Angeles-i bemutatón egy fiatalember átvetette magát a filmvásznon, és így kiáltott: „Ez Isten! Isten az! John Lennon nyilatkozata szerint hetente látta a filmet. A filszínházak megteltek a kultfilmek rajongóival, jöttek a Roger Corman rajongók (The trip). A stúdió hamarosan újratervezte posztereket is, az új üzenet „A végső út” lett.

A Reddit nyomoz

A szerkezet kinagyított képein a Reddit felhasználói észrevették, hogy az alapja mentén olyan vonalak látszanak, melyek arra utalnak, hogy sziklafűrészt használhattak a földbe ásáshoz, és csavarokra utaló nyomokat is találtak, eloszlatva azokat az elméletet, hogy egyetlen nagy fémdarabról van szó.

Felmerült John McCracken szobrász neve is, aki 2011-ben halt meg, és hasonló szobrokat is készített. A monolit népszerüsége mindazonáltal robbanásszerűen növekszik, még Utah országúti járőrei is posztoltak róla képeket.

Engedély nélkül törvényellenes bármilyen tárgyat vagy művészeti installációt telepíteni a szövetségi közterületekre - tette hozzá Utah közbiztonsági osztálya (DPS). Ezt be kell tartani, "függetlenül attól, hogy melyik bolygóról származol" - áll a némi humorral is megáldott ügynökség közleményében.

Funfact

A kanadai vadjuhok Utah legzordabb és legtávolabbi területein élnek, meglehetősen ellenséges éghajlati viszonyok között. A nőstény, körülbelül 6 hónapnyi vemhesség után, a meredek sziklafalakon kapaszkodik fel a legkevésbé megközelíthető csúcsokra, és ott elli meg 1-2 bárányát.

(Forrás: TheGuardian Kép: Youtube)

Ez is érdekelhet:

Az emberi hibernáció valóra válthatja a mélyűri utazást Az űrrepülések távolsága és időtartama ma limitált, mert az űrhajók és a technológia még nem áll készen a határok jelentős kiterjesztésére. Komoly hibernációs kutatásba kezdett az ESA, és azt már most tudni, hogy a dolog lehetséges.

Átadták a 2020 évi kémiai Nobel-díjat, az evolúció szabászeszközeinek felfedezéséért Az evolúció működéséhez, az adaptálódás kivitelezéséhez, ennek az összetett, hatalmas és alig ismert mechanizmusnak nyilvánvalóan szerteágazó és sokoldalú szerszámkészletre van szüksége. Az idei kémiai Nobel-díjat egy ilyen eszköz felfedezéséért adták át.

A vérünk ősi eredete és egy régen sejtett felfedezés az evolúció működéséről Az emberi vér még rengeteg titkot őriz, és most nem az olyan semmirevaló kérdésekre gondolunk, hogy hány szúnyog tudna szárazra szívni egy felnőttet (1,12 millió), vagy, hogy hány nap alatt pumpálja át a szívünk egy közepes uszoda vízmennyiségét a testünkön (25). Egy új tanulmányban ezeknél sokkal izgalmasabb dolgok derültek ki vérünk ősi eredetéről és az evolúció működéséről.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.