Futurisztikus megapolisz építése zajlik Szaúd-Arábiában, bemutatták a legújabb fejleményeket

2023 / 10 / 12 / Bobák Zsófia
Futurisztikus megapolisz építése zajlik Szaúd-Arábiában, bemutatták a legújabb fejleményeket
Épülnek NEOM komplexumának egységei köztük az a különleges város, ami egyetlen, 170 kilométer hosszú felhőkarcolóból áll majd, valamint a vízen lebegő Oxagon City és egy sivatagi síparadicsom is.

Szaúd-Arábia, az ország, ami az kőolaj kitermelésével alapozta meg jólétét, egyre inkább más irányokba fordul a gazdaságának jövőbeli biztosítása érdekében, ennek egyik folyamányaként a turizmus felfuttatására helyezik a hangsúlyt és a külföldi befektetők számára is vonzó környezetet igyekeznek kialakítani a sivatagi környezetben. A területen nem találhatóak ugyan nagyon változatos földrajzi struktúrák, az ország legnagyobb részét sivatag fedi és klímája is száraz és forró, de a megfelelő anyagi háttérrel elérhető, hogy a kietlen környezetben hatalmas, zöld városok vagy akár síeléshez alkalmas létesítmények épüljenek.

A hatalmas komplexum, amit átfogó néven NEOM-ként emlegetnek és az ország északnyugati részén foglal majd helyet, tartalmazni fogja a The Line-t, ami egy visszatükröződő bevonattal borított, több mint száz kilométer hosszan elnyúló, egybefüggő felhőkarcolót takar, Trojenát, a hegyekben készülő várost, ami a Közel-Kelet első síparadicsoma lesz, Oxagon City-t, a vízen lebegő okosvárost és Sindalah szigetét a Vörös-tenger mellett. A tervek rendkívül nagyratörőek, de a jelek szerint mégsem maradnak a jól hangzó koncepció fázisában, a Neom építéséért felelős szervezet ugyanis újabb videót tett közzé a konstrukciók jelenlegi állásáról, ami szerint az infrastruktúra kialakítása már elkezdődött. A kisfilmnek ugyan reklámhangulata van, de annyi már látható a felvételeken, hogy az alapokat lerakták a leendő városrészek területén.

Amennyiben Neom valóban elkészül, látványos megakonstrukciónak ígérkezik, de még mindig kérdéses lesz a sorsa. Egyfelől intő példaként szolgálhat a szomszédos Egyesült Arab Emírségekben készült, hasonlóan nagyszabású mesterséges szigetek (a Pálma-szigetek és a Világ-szigetek) története, amelyek nem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket, másrészt Szaúd-Arábia nemzetközi megítélése emberjogi fronton nem a legjobb, amit tovább komplikálhatnak a régióban történő események, az izraeli-palesztin konfliktus fokozódása is, ez szintén nem kedvez a turisták bevonzásának.

(Fotó: NEOM)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.