A Gagarin-völgyben valódi édenkert építésére készülnek

2022 / 01 / 13 / Bobák Zsófia
A Gagarin-völgyben valódi édenkert építésére készülnek
Az építészcég, amely már a jövő repülő autókkal teli városát is megtervezte, most egy sokezer növényfajjal benépesített völgy kialakítását tűzte ki célul.

Örményország Szeván-tóhoz közeli völgyében, amely Jurij Gagarin űrhajósról kapta a nevét, sokezer növényfajjal és víztározókkal benépesített paradicsomi hely létrehozását tervezi az MVRDV építészstúdió, aki korábban az Airbusszal együttműködésben már elképzelte egy légitaxikra és repülő autókra épülő városi infrastruktúra jövőképét is, amely az eVTOL-ok leszállóhelyeiként szolgáló vertiportokkal oldaná meg a légi forgalom integrálását a meglévő közlekedési hálózatba.

Az örmény "édenkert" koncepcióját a DAR fejlesztési alapítvány megrendelésére készítették el, összhangban a kormány azon terveivel, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek az országban a turizmus és a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésére. A gagarin-völgyi helyszínen 34 000 hektárnyi területet alakítanának át egy ökológiailag jóval változatosabb környezetté, ahol a már korábban felépített, a szovjet időkből származó lakóházakat és utakat is környezetbarát módon újítanák fel és tennék a környék szerves részévé.

A régió jelenleg tízezer különböző földdarab mozaikjából áll össze, ezeket az építészcég számos új növényfajjal dúsítaná, hogy növelje a biodiverzitást. A száraz vidéket öntözőrendszerek és csatornák segítségével tenné alkalmassá a tízezer növényfajta, erdők és kertek eltartására, valamint a fenntartható mezőgazdaság alapját is a vízellátó rendszer kibővítése jelentené, amellyel a környék körülbelül 11 000 lakójának megélhetését és a turizmust is elősegítenék.

A központi egységet egy oktatási centrum alkotná, ahol mezőgazdasági képzést nyújtanának a diákok számára, és ahol a főépületben elhelyezett gömb alakú építményben és a körülötte lévő arborétumban a völgy összes növényfajtája megtalálható lenne. A közelben ezenkívül egy piac, egy kereskedelmi központ, egy stadium, és egy művészeti központ biztosítaná a lakók számára a kikapcsolódási lehetőséget.

A terveket január 11-én mutatták be az örmény kormány számára, de egyelőre nem lehet tudni, hogy az utópisztikus hely tervei tényleg megkapják-e a zöld utat a megvalósítás felé.

"A hely Jurij Gagarinról kapta a nevét, az első emberről, aki kijutott az űrbe, látta a Föld sérülékenységét, egy házat, ami védelemre szorul, ahogy azóta sok más űrhajós is hangsúlyozta.

Osztom az aggodalmát: növelni a biodiverzitást, fejleszteni a vízgazdálkodást és az ökoszisztémát, nagy fontossággal bír a Gagarin-völgy és a világ számára." - mondta Winy Maas, az MVRDV társalapítója.

(Designboom Fotó: MVRDV)

A jövő Champs-Elysées-je a nevéhez illően paradicsomi kertté változik A francia főváros ikonikus sugárútját mára ellepte az autós forgalom, de 2030-ra egy különleges, zöld kertté alakul át a tervek szerint.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.