A Google mesterséges intelligencia asszisztense önállósodott és random módon hívott fel embereket a Pixel 6 telefonokról

2021 / 11 / 14 / Bobák Zsófia
A Google mesterséges intelligencia asszisztense önállósodott és random módon hívott fel embereket a Pixel 6 telefonokról
A Google új okostelefonja kezdeti hibákkal küszködött, amelyeket a cég részben már kijavított, az egyik legmeglepőbb újdonságot a Google Segéd önállósodása okozta.

A Google új modelljei, a Pixel 6 és Pixel 6 Pro telefonok az eddigieknél is okosabbak és energiatakarékosabbak, köszönhetően a cég házon belül fejlesztett, a mobilokon futó mesterséges intelligencia rendszerek működtetésére szánt chipjének, a Tensornak, amely először a Pixel 6-okban debütált. Az egylapkás rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy nem csak hatékonyabbá teszi a hangalapú és képfelismerésen alapuló alkalmazásokat például a valós idejű fordítást vagy az olyan különleges képszerkesztő funkciókat, mint a Varázsradír (amelyet mi is bemutattunk korábban), hanem mindezt kevesebb energia fogyasztásával valósítja meg, mint a korábbi verziók.

Az extra képességek azonban nem kompenzálnak mindenért, a Pixel 6 tulajdonosok nem várt hiányosságokkal szembesültek a telefonok beüzemelése után, amelyek között felbukkant egy igazán meglepő és nem annyira kellemes helyzeteket eredményező újdonság is. A Google Segédje több felhasználó elmondása szerint önállósította magát és egyedül döntötte el, hogy mikor és kit hívjon fel, gyakran felelőtlen módon akár az éjszaka közepén tárcsázva a telefonkönyv névlistáján szereplő számokat. Az esetről beszámoló Android Police elmondta: a hibát észlelő tulajdonosok először Redditen jelentették a problémát, de később más felületeken is megszaporodtak az erről szóló panaszok, de a különös és kéretlen funkció gyökerét hamar felfedték a felhasználók, akik rájöttek, hogy

az asszisztens áll a hívások mögött.

Ahogy arról Artem Russakovskii is beszámolt a Twitteren, a telefonok hangalapú irányítását lehetővé tévő Google Segéd, amelyet az OK, Google kifejezéssel lehet aktiválni, egy idő után, melyet passzívan kellett töltenie, felajánlotta a tulajdonosnak, hogy felhívja valamelyik ismerősét, és úgy tűnik, hogy akár kapott végül utasítást, akár nem, meghozta a saját döntését és tárcsázott.

A túlbuzgó asszisztens tevékenységét csak egy módon lehetett leállítani, a cache törlésével, de ez is csak átmenetileg, nagyjából egy napra oldotta meg a problémát, majd a hívások újra kezdődtek. A Google hamar reagált és mostanra ki is javították a hibát, ami az úgynevezett hotword detectionnel, vagyis az aktiváló kifejezés értelmezésével függött össze, így az alkalmazás újabb verziójának (12.43.18 vagy az azután következők) használatával már megszűnnek a gondok a Pixel 6 felhasználók számára, más hiányosságok azonban még megoldásra várnak.

A telefonok ujjlenyomat olvasójának időnkénti megbízhatatlansága és lassúsága és a képernyő villogása is megnehezíti a felhasználók dolgát, de a cég feltehetően ezeket a gondokat is hamarosan orvosolja. Előbbi problémát a Google egy november 6-ai Twitter üzenetre adott válaszában magyarázta, az elmondásuk szerint az ujjlenyomat érzékelőn olyan fejlett biztonsági algoritmus fut, aminél több időbe kerül az adatok igazolása vagy pontosabb kontaktust igényel az ujj és a szenzor között.

Az ujjlenyomatolvasó hibáinak megoldására a cég egyébként az alábbiakat javasolja (amennyiben nem az algoritmus okozza a problémát): ne használjuk tűző napon az érzékelőt, mindig tiszta legyen a kijelző, hidratáljuk a kezünket, hogy ne legyen túl száraz és mindig töltsük le a legújabb Android frissítést.

(Fotó: Flickr/Ivan Radic)

További cikkek a témában:

A Google véget vet a soha véget nem érő hívásvárakoztatásnak Azt ugyan ők sem tudják elérni, hogy minden bankban és orvosi rendelőben egyből felvegyék nekünk a telefont, de a Google Telefon új funkciójával legalább nyugodtan foglalkozhatunk tovább a saját dolgunkkal, amíg valaki fel nem veszi a kagylót.
A Tensor egylapkás rendszere még hatékonyabb mesterséges intelligenciát ígér a Google Pixelt használóknak A Google is az Apple és a Samsung nyomdokaiba lép és hamarosan a saját system-on-a-chip platformjával futtatja a gépi tanulást az okostelefonjain, kezdve az új Pixel 6-tal.
Alvás közben is figyel minket a Google új személyi asszisztense A Google két és fél év után frissítette a kijelzővel is ellátott Nest Hub asszisztensét, ami már a légzésünket is képes figyelni alvás közben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.