Megnyitotta kapuit a Google "sárkánypikkelyes" központja

2022 / 05 / 19 / Bobák Áron
Megnyitotta kapuit a Google
A Mountain View-i komplexum a fenntarthatóság jegyében készült, ebből ered a meglehetősen jellegzetes kinézete is.

A Bay View névre keresztelt kampuszt még 2017-ben kezdték el építeni a Bjarke Ingels Group és a Heatherwick Studio tervei alapján, bár a története ennél is sokkal régebbre nyúlik vissza. Ahogy azt a New York-i The Vesselt is tervező Thomas Heatherwick tavaly a CNBC-nek elárulta, először még 2012-ben ült le a Google vezetőivel beszélgetni, noha kezdetben vonakodott elvállalni a megbízást. Ahogy ő fogalmazott, más technológiai cégek "kerítések mögötti privát világokat építenek maguknak", neki pedig nem állt szándékában olya épületet tervezni, amit csak a dolgozók egy szűk köre élvezhet.

Heatherwick egy Larry Page-dzsel való találkozó után mégis kötélnek állt, a feladat méretei miatt pedig egy másik sztártervező, Bjarke Ingels cégét is bevonta a projektbe. A cél az volt, hogy olyan, több ezer fő befogadására alkalmas épületet tervezzenek, amely rugalmasan alakítható az igényekhez, Heatherwicknek pedig kissé meglepő módon végül egy, a NASA Ames-i légibázisán tett túra során jött a megvilágosodás, hogyan is kéne ennek nekilátni. Bár a végeredményt látva nehéz lenne megmondani, de a tervező a tágas, több célra is használható hangárokat meglátva jött rá, hogy nekik is valami hasonlóra van szükségük.

A végeredmény egy csaknem 90 ezer négyzetméteres összterületű épület lett, amely méreteihez képest egészen egyedi megjelenést kapott, köszönhetően a tető különleges kialakításának. A "sárkánypikkelyeknek" nevezett elgondolás elsősorban a fenntarthatóságot szolgálja, ami a Google egyik legfontosabb szempontja volt a tervezésnél. A cég a korábbi vállalásai szerint 2030-ra szeretné teljesen karbonsemlegessé tenni a működését, így természetesen a Bay View-t is úgy tervezték meg, hogy az jelentős részben megújuló energiából nyerje a működéséhez szükséges elektromos áramot. A cég közleménye szerint ezt részben az épület mellett felépített szélerőműtelep biztosítja, részben pedig a tetőn elhelyezett, mintegy 50 ezer fotovoltaikus panel, amelyek a szokatlan elrendezésükből fakadóan egyenletesen tudják termelni az energiát reggeltől estig.

Asim Tahri, a Google kampuszprojektjeinek megújuló energiával kapcsolatos kérdéseiért felelős vezetője a Fast Companynak elmondta, hogy Kaliforniában egyre nagyobb problémát okoz, hogy a napelemek a napnak ugyanabban a szakaszában termelik az energia nagy részét, így ők tudatosan arra törekedtek, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az energiatermelés. "Mivel a tetőn elhelyezett napelemek más-más szögben állnak, némelyik kora reggel gyűjt össze több napfényt, míg mások késő délután - ezek olyan időszakok, amikor az elektromos hálózatba kevesebb energia érkezik megújuló forrásokból" - magyarázta a lapnak, hozzátéve, hogy még az üveg prizmaszerű textúrája is azt a célt szolgálja, hogy a lehető leghatékonyabban gyűjtse össze a fényt.

A Bay View nagyjából az épület működtetéséhez szükséges energiának nagyjából a 90%-át fogja megújulókból fedezni, ami annak tükrében egészen komoly eredmény, hogy a Google az épület kialakításakor amit lehetett, elektromosan oldott meg, így többek között a konyhákban is elektromos áramot használnak gáz helyett.

Az új irodaépületben közel sem ez az egyetlen megoldás, ami a fenntarthatóságot szolgálja. A tetőszerkezet speciális kialakítása arra is alkalmas, hogy a segítségével összegyűjtsék az esővizet, amit aztán az épület mellett kialakított tavakban gyűjtenek össze, emellett az irodaház szennyvíztisztító rendszerrel is rendelkezik. A Google szerint a Bay View emiatt megfelel az ILFI (International Living Future Institute) által 2006-ban létrehozott Living Building Challenge tanúsítványnak, azaz a vízfelhasználása nettó pozitív. Ez azt jelenti, hogy az ivóvízen kívül minden vízigényt a helyszínen újrahasznosított vízből elégítenek ki, többek között ebből fedezik a hűtőtornyokhoz, a vécékhez és az öntözéshez szükséges vizet is. Az épületet teljes egészében geotermikus energiával fűtik és hűtik, amivel nem csak a szénkibocsátást sikerült jelentősen csökkenteni, de a hagyományos hűtőtornyokhoz képest évente mintegy 19 millió liter vizet is megspórolnak.

Ami az épület kialakítását illeti, a Google szerint a legfontosabb cél az volt, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a közösségi funkció és az egyéni munkát segítő, szeparáltabb környezet között. Ezeket a területeket fizikailag is elválasztották egymástól egy emelettel, a felső szintet pedig különálló kis negyedekre bontották. A negyedeket beltéri kertek választják el egymástól és az épület közepe felé emelkedő rámpák kötik össze őket egymással, így a kisebb csapatok nyugodtan tudnak dolgozni anélkül, hogy a munkatársaik zavarnák őket.

Az épület belső kialakítása az úgynevezett biofil dizájn alapelveit követi, amelyben kiemelt szerepet kap a természetes fény, a növényzet, valamint az is, hogy minden asztaltól szabad kilátás nyíljon a külvilágra. A biofil dizájn hívei szerint ezek a megoldások javítják a dolgozók közérzetét és a kognitív funkciókat is, miközben csökkentik a munkahelyi stresszt. A természetes fény beengedésében szintén a tetőszerkezet játssza a kulcsszerepet, az ebből nyíló ablakok ugyanis közvetlenül az asztalokra irányítják a napfényt, és olyan árnyékolórendszerrel is ellátták őket, amely a napszak függvényében záródik és csukódik. A természetesség igénye köszön vissza az épület légcserélőrendszerében is, ami más légcserélőrendszerekkel szemben szintén 100%-ban a kinti levegőt használja.

Két év távmunka után a Google dolgozóinak április 4-től kellett visszatérniük az irodába, ahol hibrid munkarendben dolgoznak, vagyis napi három napot kell bent tölteniük a munkahelyükön. Bár a hírek szerint a dolgozók jelentős része inkább teljesen megmaradna távmunkában, az új iroda esetében ez nem jelenthet problémát, azt ugyanis a Google szerint már kifejezetten úgy alakították ki, hogy a hibrid munka szélesebb körű térhódításával is optimálisan tudjon funkcionálni a benti és a távolból dolgozó kollégák számára is.

A BIG-nek, a Hetherwick Studiónak és a Google-nek egyébként biztosan nem ez lesz az utolsó látványos, közös projektje, hiszen a két építésziroda tervezte a cég lenyűgöző, londoni székházát is, amelynek építése ugyan jelentős csúszásban van, de a hírek szerint már nem kell sokat várni a befejezésére.

(Fotó: Google)

Dűnék inspirálták a jövő irodaházát A Zaha Hadid Architects innovatív és merész épületei világszerte ismertek, a legújabb alkotásuk viszont még hozzájuk képest is egészen egyedi lett.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.