Halálba vezettek a lépcsők a New York-i látványosságon, ezért lehet, hogy örökre bezárják

2021 / 08 / 06 / Bobák Zsófia
Halálba vezettek a lépcsők a New York-i látványosságon, ezért lehet, hogy örökre bezárják
2019-ben nyílt meg, de már a negyedik ember vetette le magát a mélybe arról a lépcsősorokból álló építményről, amelynek a tervezője szerint nem volt határozott funkciója: az emberek döntötték el, hogy mire használják.

A brit Heatherwick Studio építette New York Manhattan városrészében a különleges formájú Vesselt (Edény), ami tulajdonképpen nem épület, de nem is szobor: egy lépcsők végtelen sorából álló közösségi tér, amit nagyjából az Eiffel-toronyhoz lehetne hasonlítani, már ami a funkcióját illeti, vagyis egy személyben látványosságként és kilátóként is megállja a helyét. Az építmény 15 méter átmérőjű hatszögű alapról indul és a tetején már 46 méteressé szélesedik, az emeleteket pedig 154 lépcsősor alkotja, több mint 2000 lépcsőfokkal és 80 lépcsőfordulóval.

A tervezőiroda vezetője, Thomas Heatherwick a Vesselt olyan közösségi térnek szánta, amihez, mivel nem valamilyen meghatározott céllal jött létre, bárki hozzáférhet, bárki használhatja és interakcióba léphet vele és más arra közlekedőkkel is. Heatherwick nyilatkozata szerint

az építmény nem szolgál kereskedelmi célokat és az emberek maguk dönthetik el, hogy milyen jelentést adnak neki.

Az Archpaper már 2016-ban, a tervek bemutatásakor felhívta rá a figyelmet, hogy a tervező nem számolt egy problémával, amikor a közösségi térnek formát adott: nem tervezte elég magasra a korlátokat, így fennállt annak a lehetősége, hogy néhányan esetleg öngyilkosságra fogják használni a magasba vezető lépcsőket. A Vesselt 2019 márciusában nyitották meg hivatalosan, nem sokkal azután, hogy az első haláleset bekövetkezett, egy 19 éves férfi ugyanis már február elején leugrott a lépcsőkről. A következő esetre decemberben került sor, majd, miután január 11-én is öngyilkosságot követett el egy férfi, az építményt lezárták néhány hónapra.

A kritikákat figyelembe véve a tervezőiroda tanulmányt készíttetett a lehetséges szerkezetbeli változtatásokról a Dezeen értesülései szerint, de végül a Vesselnek helyet adó magáningatlan komplexumnak, a Hudson Yardsnak a kivitelezői (vagy a tervezőstúdió), úgy döntöttek, hogy nem építik magasabbra a korlátokat, helyette más típusú megelőző intézkedéseket vezetnek be. A Related Companies a Lady Gaga által alapított Born this Way Foundation alapítvánnyal együttműködésben jelzéseket rakott ki a lépcsőfordulókba és segítő jellegű üzeneteket nyomtattak a belépőjegyekre, valamint bevezették az úgynevezett buddy systemet, vagyis csak társaságban lehetett belépni az építménybe, egyedül nem indulhatott neki senki a lépcsőknek.

Az óvatosság azonban nem bizonyult elég hatásosnak és a május 28-ai megnyitó után alig több mint két hónappal újra haláleset történt, ezúttal egy 14 éves fiú ugrott le a nyolcadik emeletről. A Vesselt így augusztus elején megint bezárták és ezúttal lehetséges, hogy már nem nyit ki újra, Stephen Ross, a Related Companies vezetője szerint. A Heatherwick Studio egyik névtelenül nyilatkozó alkalmazottja a New York Timesnak elmondta: a stúdió már korábban megtervezte a magasabb biztonsági korlátokat, de a fejlesztők nem alkalmazták ezeket. Jelenleg még zajlik az eset kivizsgálása és a további tervezés a struktúra módosítását illetően.

A Heatherwick Studio nemrégiben tervezett egy másik, kevesebb negatív eseménnyel terhelt építményt is a városban: az ő nevükhöz fűződik a frissen megnyílt Pier 55, vagyis a Little Island, ami egy cölöpökön álló formabontó park a Hudson folyó partján.

(Forrás: Dezeen, Fotó: Heatherwick Studio)

További cikkek a témában:

New Yorkban éppen egy domboldal épül a Hudson-folyóba A Little Island nem lesz akkora, mint a Central Park, de az biztos, hogy eléggé látványos lesz.
Az Airo elektromos autó szintet lépett: HEPA filterrel tisztítja a levegőt menet közben A környezetbarát működés új formája mikor a jármű már nem csak fosszilis enerdiahordozók nélkül üzemel, hanem aktívan tisztítja is a levegőt a szennyezőktől, mint egy nagy porszívó. Az Airo még csak koncepció, de annak határozottan érdekes és a Sanghaj Motor Show-n már be is mutatkozott, 2023-ban pedig megkezdődik a gyártása.
A Mandragóra lehet New York legújabb felhőkarcolója, egyben aktív légkörtisztító állomás Az épület 730 méter magas, és egy ma még ritkán látott új, környezettudatos, zöld dimenziót képvisel New York városépítészetében. A párizsi Rescubika stúdió új épületterve hatalmas ökológiai és talán építészettörténeti lépés előre, egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.