Bemutatták a hajlítható-gördíthető kijelzős mobiltelefont

2021 / 04 / 24 / Bobák Zsófia
Bemutatták a hajlítható-gördíthető kijelzős mobiltelefont
A TCL mobilját extra nagy méretűre lehet kihajtogatni, azután pedig tovább lehet növelni a kijelző nagyságát egy kihúzható panellel.

A TCL mobiltelefonja egyelőre csak koncepció, de nem csak a tervezőasztalon létezik, hanem valóban legyártották, bizonyítva ezzel, hogy lehetséges a kivitelezés. Tömeggyártásba és a vásárlók kezébe azonban egyelőre nem kerül, mivel csak a technika tesztelésére jött létre, a TCL legközelebb megjelenő hajlítható kijelzős telefonja, amelyet idén terveznek piacra dobni, még nem fog ezzel az extrával rendelkezni.

A Fold'n'Roll telefon alapállapotában egy 6,87 hüvelykes (17,45 centiméteres) mobil, amely kihajtogatás után 8,85 hüvelykes "phabletté" változik (218 cm), majd az extra kijelző kihúzása után 10 hüvelykes (25,4 cm) tablet alakítható belőle. Ezzel a mérettel megelőzi a versenyben a Samsung hajlítható telefonját, a Foldot is, illetve megelőzné, ha lenne verseny, de, ahogy mondtuk, a TCL egyelőre csak technológiai demonstrációra használja a telefont.

A kijelzőkkel való variálás és a méretük növelése egyre gyakoribb a gyártók körében, mivel ezzel a technikával a telefonok könnyedén kiválthatnak akár egy tabletet is és így munkához sokkal könnyebben lehet használni őket, de a hajtogatásnak megvannak a hátulütői. Sokkal nehezebb és vastagabb mobilok születnek így, ha pedig ez nem lenne elég hátrány, akkor további gondokat okozhat, hogy hogyan lehet a kijelzőt hatásosan megóvni a sérülésektől. A Fold'n'Roll kifelé hajlítható, vagyis a kijelző kívül helyezkedik el, ezért egyelőre a sérülékenység problémáját a TCL-nek sem sikerült teljesen megoldani a CNET-nek nyilatkozó Stefan Streit, a cég marketing menedzserének elmondása szerint.

A plusz vastagság azonban nem fog olyan mértékben megjelenni, mint a Samsung esetében, legalábbis Streit azt ígérte, hogy a készülék csak egy kicsivel lesz vaskosabb, mint a normál modellek. A cég még viszonylag új szereplő a mobiltelefonok piacán és nincs meg az az ismertsége, amely a vezető márkákat jellemzi, ezért a hajlítható telefonjukat nem akarják a Samsung árkategóriájában árulni, vagyis jóval kevesebbe fog kerülni, mint a 2000 dollár (600 000 forint) körüli csúcskategóriás Fold mobilok. A GSMArena elmondása szerint a TCL anyavállalata, a CSOT egy jelentős kijelzőket gyártó vállalat, vagyis van tapasztalatuk a megfelelő technológia kialakításában, valamint a TCL szerződött más cégekkel is a lehető legstrapabíróbb üveg létrehozása érdekében, ezért a Fold'n'Roll-t a jövőben tovább fejlesztik és ki tudja, lehet hogy egyszer még a boltokban is találkozhatunk vele.

További cikkek a témában:

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.
A kihajtható mobilnál is van furcsább: itt a kigördülő kijelző Lehet, hogy már jövőre kézbe foghatjuk az első működő példányt.
Retteghet a Samsung, Pablo Escobar bátyja saját hajlítható telefont dobott piacra Mellesleg harmincmilliárd dollárra perli az Apple-t, mert becsapják az embereket.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.