Hamarosan kikapcsolt állapotban is megtalálhatjuk az androidos telefonunkat

2023 / 10 / 11 / Bobák Áron
Hamarosan kikapcsolt állapotban is megtalálhatjuk az androidos telefonunkat
A Google ugyan júliusban elhalasztotta a Find My Device Network bevezetését, a Készülékkeresőben történt változások alapján viszont már közel lehet a pillanat, hogy akkor is láthassuk, merre vannak az eszközeink, ha azok ki vannak kapcsolva.

A Google a május elején megrendezett I/O fejlesztői konferencián jelentette be a Find My Device Networkot, amely a különböző eszközök Bluetooth-jelei alapján hoz létre egy olyan hálózatot, amely segítségével bármilyen eszköz pozícióját pontosan be lehet mérni. A technológia alapja, hogy mivel a Bluetooth-egységek folyamatosan bocsátanak ki jeleket, amit a közelben tartózkodó más készülékek képesek érzékelni, ezért a készülék helyzete (legyen szó akár telefonról, táblagépről vagy vezeték nélküli fülhallgatóról) akkor is beazonosítható, ha az nem kapcsolódik az internethez vagy ki van kapcsolva.

Mishaal Rahman, az Android Central újságírója szerint a funkció élesítése eddig az Apple miatt csúszott, ugyanis a Google arra vár, hogy az iOS-es készülékeken is elérhető legyen az "unwanted tracker alert" funkció, ami figyelmezteti a felhasználót, ha valaki a tudta és beleegyezése nélkül követi a hálózat segítségével. Ennek hiányában az iOS-es eszközöket használó felhasználókat könnyedén megfigyelhetnék a Find My Device Networkkel, pont úgy, ahogy ez az Airtag nyomkövetővel is lehetséges volt, amíg az Apple nem vezetett be néhány változtatást.

A ZDNet nemrég a 9to5Google-re hivatkozva arról számolt be, hogy a hálózat élesítése már a küszöbön lehet, ugyanis a Készülékkereső alkalmazásban megjelentek olyan - a mezei felhasználók számára egyelőre nem látható - funkciók, amivel a Find My Device Network működését lehet személyre szabni. Az eddig is elérhető opciók mellett két új lehetőség fog megjelenni: dönthetünk úgy, hogy a készülékünk csak a forgalmas helyeken legyen látható offline állapotban (ebben az esetben az eszközt csak akkor lehetne bemérni, ha annak Bluetooth-jelét több másik készülék is érzékelte), vagy dönthetünk úgy is, hogy a funkció mindenhol aktív legyen. Ahogy arról a HVG is beszámolt, Rahman korábban olyan képeket is posztolt Twitteren az alkalmazás menürendszeréről, amelyek már a megújult lehetőségeket is tartalmazzák, noha azt nem lehet tudni, hogy a végleges változat is pontosan ilyen lesz-e. A Google a szolgáltatással kapcsolatban korábban hangsúlyozta, hogy ezek a helyadatok a végpontok között titkosítottak, így azokhoz ők sem férnek hozzá, emellett arra sincs lehetőség, hogy a Find My Device Networkben résztvevő készülékeket más felhasználók beazonosítsák.

Természetesen ahogy eddig, úgy ezután is dönthetünk majd úgy is, hogy teljesen kikapcsoljuk a Készülékkeresőt vagy hogy az csak akkor tudja meghatározni a telefonunk helyzetét, ha a készülék csatlakozik az internethez. A 2013-ban bemutatott Készülékkereső szolgáltatást a Google Playből letölthető alkalmazáson vagy a webes felületen keresztül lehet igénybe venni, és a segítségével nem csak a telefonunk valós idejű pozícióját követhetjük nyomon, de ha így sem találjuk a készüléket, akár meg is csöngethetjük, emellett arra is van lehetőségünk, hogy lezárjuk az eszközt vagy - ha arra gyanakszunk, hogy ellopták - minden adatot töröljünk róla. Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy a telefonunkon engedélyezve van-e ez a funkció, azt a menüben a “Beállítások”, ezen belül pedig a “Készülékkereső” almenüben tudjuk ellenőrizni.

A Find My Device Networkhöz hasonló funkcióval az iPhone-ok egyébként már az iOS 15 2021-es bemutatása óta rendelkeznek, hiszen a Lokátor app segítségével akkor is megtalálhatjuk a telefonunkat, ha azt idő közben kikapcsolták vagy lemerült az akkumulátora.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.