A Harley-Davidson a gyökereihez tért vissza az elektromos kerékpárja tervezésekor

2021 / 09 / 20 / Bobák Zsófia
A Harley-Davidson a gyökereihez tért vissza az elektromos kerékpárja tervezésekor
Vad biciklistaként hajthatunk a végtelen utakon a Harley elektromos kerékpárján, ami mától rendelhető, de csak néhány száz darabot adnak el belőle.

Az ikonikus Harley-Davidson motorkerékpárok mellé néhány évvel ezelőtt kezdtek felsorakozni a gyártó első elektromos motorjai is a LiveWire széria égisze alatt. Az elektromos motorok, csakúgy, mint a korábbi Harley-k, stílusosan festettek és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, de az áruk nem volt igazán baráti, az Elektrek szerint ez lehetett az oka, hogy viszonylag kevesen vásárolták a gépet. Hozzá kell tenni, hogy a 30 000 dolláros (9 millió forint) motornál jóval drágább példányok is léteznek, például a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható utcai elektromos motorjának kikiáltott Lightning LS 218 sportmotor ára 39 000 dollárnál kezdődik, hogy az Arc Vector 100 000 dollár feletti futurisztikus prémium motorját már ne is említsük.

A Harley-Davidson azonban nem csak a motorkerékpárjai építésében kezdett igazodni a jelen trendjeihez, hanem a termékei palettáját is szélesítette és nemrégen megjelentette első elektromos kerékpárjait. Az immár Serial 1 márkánév alatt árusított járművek első tagjait a Mosh/Cty-t és a Rush/Cty-t teljes egészében a Harley fejlesztette és igazi prémium bicikliknek készültek, de tavaly októberben még egy modell sorakozott fel melléjük, mikor bemutatták a cég eddigi legegyedibb kerékpárját, amely formájával a régmúlt előtt tiszteleg.

A Serial Number One motorkerékpár 1903-ban készült és ez volt az első olyan terméke a Harley és a Davidson család tagjai által alapított cégnek, amely tulajdonképpen használatra készen állt, a későbbi modellek ebből fejlődtek ki az Ultimate Motorcycling elmondása szerint.

A retro és a modern egysége a Serial Number One által ihletett külsőben testesült meg, a Mosh/Tribute fehér kerekei, fekete festése és az ülés bőrhuzata mind az eredeti motorkerékpárt idézik fel, miközben teljesítményben nem marad el a mai gépek mögött. A tavaly még csak stílusgyakorlatnak szánt kerékpár utódját most viszont valóban elkezdte árusítani a cég, mától rendelhető, az ünnepekre pedig a tervek szerint meg is érkezik a vásárlókhoz a termék.

A Mosh/Tribute nagyjából ugyanazzal a felszereltséggel rendelkezik, mint a korábbi Mosh/Cty, az ára viszont valamivel magasabb: 5999 dollárba (1 800 000 forint) kerül. A kerékpár motorja 529 Wh-ás és a jármű egy feltöltéssel 56-170 kilométert tud megtenni a leírás szerint, a terepviszonyoktól és használati módtól függően. Ezután 3-4 óra alatt lehet feltölteni. A kerékpár súlya 21,9 kg és a rásegítés maximális sebessége 32 km/h (Egyesült Államokban érvényes szabályozás szerint). Ahogy írtuk, az S1 Mosh/Tribute valamikor az év vége felé érkezik meg a vásárlókhoz, de aki szeretne magának egy egyedi darabot, annak igyekeznie kell a rendeléssel, mert csak 650 darabot gyártanak belőle, ennek felét az Egyesült Államokban, másik felét az európai piacon értékesítik.

(Fotó: Harley-Davidson/Serial1)

További cikkek a témában:

A Harley-Davidson elektromos kerékpárját a legelső, 1903-as Harley ihlette A motorokkerékpár-csodákról elhíresült cég környezetbarátabb, valamint a városi közlekedés szempontjából praktikusabb termékeket is bevezet.
Oké, hogy elektromos, de mi hajtja? Képbe hozunk a hibrid bringákkal Ortodox bringások körében könnyebb egy gyilkosságot felvállalni, mint egy rásegítős gépet, aki viszont próbálta, esküszik rá. De mi az az elektromos bringa?
Akár 150 ezer forintos állami támogatást is lehet igényelni elektromos kerékpárokra Az első pályázási időszak november 23-án indul, a pályázók akár a bicikli árának a felét is megspórolhatják.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.