Hat éven belül képesek lehetünk visszanöveszteni a fogainkat

2024 / 05 / 31 / Bobák Áron
Hat éven belül képesek lehetünk visszanöveszteni a fogainkat
Szinte nincs is olyan ember a világon, aki élete során ne veszítené el legalább egy-két fogát, de az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 60 év feletti korosztályban már az sem számít ritkának (23%), hogy valakinek egyáltalán nincsenek fogai. Bár erre a problémára ma még csak olyan megoldások léteznek, mint például a műfogsor vagy a fogpótlás, elképzelhető, hogy akár néhány éven belül vissza is tudjuk majd növeszteni a fogainkat.

Ahogy arról a New Atlas beszámolt, a kiotói egyetemi kórház kutatói hamarosan megkezdik a klinikai tesztjeit egy olyan intravénás gyógyszernek, ami a várakozások szerint beindítja az embereknél a fognövekedést. A gyógyszert tavaly már sikeresen tesztelték egereken valamint görényeken, és bár az ilyen állattesztekből a legtöbb esetben nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a szóban forgó gyógyszer esetében mindenképpen jó jel, hogy az ezekben az állatokban megtalálható USAG-1 fehérje nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az emberekben.

Ez azért fontos, mert a kutatások szerint az emberi szervezetben az USAG-1 fehérje gátolja a fognövekedést, ezt viszont a kiotói egyetemen kifejlesztett készítmény képes deaktiválni, így biztosítva, hogy a csont morfogenetikus fehérjék új fogak növekedését idézzék elő. A néhány hónapon belül kezdődő, és csaknem egy évig tartó klinikai tesztek során a kutatók először olyan 30 és 64 év közötti férfiakon tesztelik majd a gyógyszert, akiknek legalább egy foguk hiányzik; ha sikerrel járnak, akkor a következő lépésben olyan 2 és 7 év közötti gyerekek következnek, akik anodontiában, vagyis veleszületett foghiányban szenvednek. Ez a genetikai rendellenesség a lakosság mintegy 1%-át érinti, és amellett, hogy étkezési és beszédproblémákhoz vezethet, negatívan befolyásolhatja az arccsontok (például az állcsont vagy az állkapocs) növekedését is.

A klinikai tesztek következő szakaszában a készítményt olyan embereken fogják tesztelni, akik edentulizmus vagy külső tényezők következtében legalább egy és legfeljebb öt állandó fogukat elveszítették. Ha a kísérletek a kívánt eredményeket hozzák, akkor ezután a gyógyszer a nagyközönség számára is elérhetővé válhat, amire a kutatók várakozásai szerint akár hat éve belül sor kerülhet.

(Borítókép: Flavio Coelho/Getty Images)

Miért volt az ókori rómaiaknak jobb és egészségesebb a foguk, mint a modern embereknek? Mai szemmel a római fogorvoslás kész rémálom, ettől független általában a népességnek jobb állapotban volt a fogazata, mint a modern európaiaknak – méghozzá egyetlen ok miatt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.