Visszahívták a CIA bécsi állomásfőnökét a rejtélyes Havanna Szindróma kezelésének elégtelensége miatt

2021 / 09 / 25 / Bobák Zsófia
Visszahívták a CIA bécsi állomásfőnökét a rejtélyes Havanna Szindróma kezelésének elégtelensége miatt
Szaporodnak az érthetetlen megbetegedések, legutóbb Bécsben, Vietnamban és Indiában jelentették a helyi diplomaták és gyermekeik a Havanna Szindrómára keresztelt tünetegyüttes megjelenését. A CIA egyik legnagyobb kirendeltségének vezetője nem kezelte megfelelő odafigyeléssel az eseteket, amelyek az amerikai hatóságoktól egyre kitüntetettebb figyelmet kapnak.

A Havanna Szindróma legújabb melegágyává Bécs vált az elmúlt időszakban a jelentett esetek számát tekintve, bár a világ egyre több pontján tapasztalnak a szindrómára utaló tüneteket magukon a helyi diplomaták, hírszerzők és családtagjaik, vagy legalábbis egyre több helyen jelentik be az eseteket.

A Kuba fővárosa után elnevezett titokzatos betegség 2016-ban bukkant fel először a helyi nagykövetség és a CIA dolgozóinak körében, de eleinte a tünetek bejelentését szkepticizmus fogadta, maguk az érintettek sem tudták mire vélni a hirtelen rosszulléteket. Miután a frissen megnyitott havannai nagykövetség munkatársainak jelentős részét visszahívták az országból, ami kisebb káoszt is okozott az ügyek, például vízumok kiadásának kezelésében, és a Egyesült Államokban hivatalos vizsgálatokat rendeltek el az áldozatok állapotát illetően, a világ több pontján is elkezdtek beérkezni a jelentések, nem is csak amerikai, hanem kanadai diplomaták részéről is. Az amerikai hatóságok az elmúlt években egyre komolyabban foglalkoznak a megbetegedésekkel és egyre jobban támogatják azokat az intézkedéseket, amelyek a betegek jelentéseinek kivizsgálását, orvosi kezelésük megszervezését és anyagi kompenzációját érinti, az esetek száma pedig ezzel párhuzamosan egyre szaporodik.

A tünetek: hirtelen fejfájás, szédülés, fülcsengés, amit furcsa és éles zaj előz meg, mentális és koordinációs zavarok, amelyek idővel csak erősebbé válnak, valamint memóriavesztés vagy elködösülő gondolkodás, nem minden esetben jelentkeznek hasonló intenzitással, de közös jellemzőjük, hogy nem csak egy-két óráig, hanem huzamosabb ideig fennállnak és látszólag minden ok vagy előzmény nélkül alakulnak ki. A Pennsylvania Egyetemen elvégzett vizsgálatok után, melyek agyrázkódás nélküli, de mégis agyrázkódásra utaló tünetekként írták le a jelenséget, tavaly decemberben a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémia (NASEM) publikálta az üggyel kapcsolatos tanulmányát, amelyben, noha nem jutottak egyértelműen arra megállapításra, hogy mikrohullámú fegyverek állnak a szindróma hátterében, de utaltak rá, hogy esetleg a tüneteket kiválthatja irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energia.

Mivel a jelentett esetek száma azóta sem csökkent, sőt egyre nőtt szerte a világban, ezért a törvényhozók most kedden egyhangúlag megszavazták annak a törvénynek a bevezetését, amely a szindrómától szenvedők számára pénzügyi segítséget nyújt, ez az úgynevezett HAVANA Act (Helping American Victims Afflicted by Neurological Attacks, a neurológiai támadásoknak kitett amerikai áldozatok megsegítése), amely jelenleg Joe Biden elnök aláírására vár. Ahogy a törvény nevéből is látszik, az ügyet egyértelműen támadásként kezelik, csak éppen az nem világos, hogy ki a támadó fél. Korábbi elméletek szerint Oroszország vagy Kína lehet a bűnös, de bizonyítékot nem sikerült szerezni ennek a teóriának az igazolására, mivel maguk az elektromágneses/mikrohullámú fegyverek nyomai, amelyek a vélekedés szerint kiválthatják a rosszulléteket, nem kerültek elő egyik helyszínen sem.

Egy szeptember 17-én a Conversationön megjelent írás szerint, melyet Iain Boyd repülőgépmérnök, az Egyesült Államok Légierejének korábbi tudományos tanácsadója publikált, az irányított sugarú elektromágneses fegyverek érintettsége az ügyben nem kizárható, sőt, valószínű, mivel, tapasztalatai szerint a katonai célokra fejlesztett mikrohullámú eszközök által okozott tünetek megegyezhetnek a Havanna Szindróma betegeinek tüneteivel. Boyd beszámolt róla, hogy a hadsereg által fejlesztett, tömegoszlatásra alkalmas fegyver sugarába kerülve hirtelen égető érzést érzékelt, mintha valaki egy kemence ajtaját nyitott volna ki mellette. Ez ugyan sokkal intenzívebb hatás, mint amiről a jelentések érkeznek, de a mérnök szerint valamivel hosszabb hullámhosszú sugárzás okozhat akár több száz méter távolságról is az agy és az idegrendszer elektromos funkcióit károsító tüneteket.

A legutóbbi időkben Vietnamon és Indián kívül Bécsből érkezett a legtöbb bejelentés a szindróma terjedéséről, de a helyi CIA állomás vezetője, a Washington Post beszámolója szerint nem kezelte megfelelően az ügyeket, többek között ez is az oka, hogy nemrégiben visszahívták a posztjáról. A Külügyminisztérium elmondta: minden bejelentést rendkívül komolyan vesznek és dolgoznak rajta, hogy az érintettek megkapják a megfelelő kezelést és támogatást, a CIA ügyéről azonban nem nyilatkoztak. Nem ez az első alkalom az elmúlt időkben, hogy egy tisztviselőnek a Havanna Szindróma miatt kellett lemondania, az események kivizsgálásával megbízott Pamela Spratlen nagykövetet például szintén a napokban menesztették, mindössze hat hónappal azután, hogy a Biden adminisztráció megbízta a feladattal. Spratlen, az NBC News elmondása szerint, a tünetekkel kapcsolatos hívások során feltett kérdésekre nem válaszolt egyértelműen: ugyan nem utalt arra, hogy a szindróma szerinte csak tömeghisztéria lenne,

de azt beismerte, hogy elolvasta az FBI erről szóló, a betegséget a hisztéria számlájára író jelentését és nem cáfolta a benne foglalt állításokat.

A Havanna Szindróma egyre terjedő, de még most is ugyanolyan misztikus jelensége valószínűleg egyhamar nem fog a végére érni, de a szakértők szerint, amennyiben valóban elektromágneses sugár okozza az eseteket, akkor sem feltétlenül a diplomaták elleni célzott támadásról van szó, hanem inkább a számítógépek és irányító egységek elektromos rendszerének kiiktatására tett kísérletekről, amelyek időnként személyi sérüléssekkel is járnak.

(Fotó: Getty Images/Hulton Archive, Universal Images Group)

További cikkek a témában:

Mikrohullámú fegyverek okozhatták a Havanna Szindrómát az USA legzavarosabb kémtörténetében 2016-ban a Kubába kihelyezett amerikai diplomatákat különös betegség támadta meg: erős zajokra, fejfájásra, memóriazavarokra, hányingerre panaszkodtak. Magyarázatot nem találtak az estekre. Tömeghisztéria vagy titokzatos mikrohullámú fegyver bevetése áll a háttérben?
A Szovjetunió észrevétlenül juttatott atomfegyvereket Kubába A kubai rakétaválság a hidegháború talán legrizikósabb momentuma volt, amikor is az USA-val rossz viszonyban lévő szocialista Kuba önként és dalolva biztosította a szovjet atomfegyverek elhelyezését az ország területén. Annak tényét azonban sokáig nagy hallgatás övezte, hogy mégis hogyan tudták a szovjetek a fegyvereket észrevétlenül becsempészni.
Mikrohullámú fegyverrel támadják az amerikai állampolgárokat? Terjed a Havanna Szindróma az Egyesült Államokban, a szenátus hétfőn már az áldozatoknak járó támogatást is megszavazta.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.