Hazánk szomszédságában csíptek el egy száguldó meteort

2021 / 08 / 27 / Perei Dóra
Hazánk szomszédságában csíptek el egy száguldó meteort
"Shine bright like a diamond", énekelte Rihanna, ám ha dalba öntenénk, akkor erre az augusztusi történésre jobban illene a "Shine like a full moon" refrén, a Horvátország felett felvillanó objektum ugyanis teliholdként világította be a környéket.  

Bár az égi jelenség 2021. augusztus tizennegyedikén történt, a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM) csak a napokban adott hírt arról, miszerint egy kisebb meteorit darabjaira hullott Fiume (Rijeka) felett.

Mondanunk sem kell, a meteorról és az azt követő villanásról készült fotók pillanatok alatt ellepték az internetet, így a horvát mellett a nemzetközi sajtó is felfigyelt az eseményre. Már csak azért is, mivel több meteorfigyelő kamera rögzítette, ahogy hajnali négy óra után alig pár perccel 92,7 kilométer magasan feltűnik, majd tizenhárom kilométer per másodperces sebességgel végighasítja az égboltot egy tűzgömb.

A meteorit nyolc másodperccel később, 23,2 kilométeres magasságban erős villanás kíséretében darabjaira hullott.

Dorian Bozicevic, a HMM munkatársát az ATV honlapján megjelent MTI közlemény idézi, miszerint az objektum pont akkor villant a legnagyobbat, amikor elhaladt Fiume fölött, és úgy ragyogott, akár a telihold.

Az égi jelenséget több szomszédos ország meteorfigyelő kamerája is rögzítette, többek között Szlovéniában és Olaszországban, sőt még Prágában, több mint ötszáz kilométerre a jelenség helyszínétől is észlelték.

(A címlapfotó illusztráció, forrása: Unsplash/Vincentiu_Solomon)

További cikkek a témában:

Tizenhatezer fényévnyi hosszúságot meghaladó gáztömeget találtak A Macskafarok egy óriási, gáz halmazállapotú rendszer a Tejútrendszer külső részén, melynek több tulajdonsága is szokatlan.  

Hamarabb érkezhet talajminta a Földre a Mars holdjáról, mint a Marsról Tíz gramm Phobosról származó kőzet ér Földet 2029-ben a Japán Űrügynökség tervei szerint.

Úgy néz ki megtalálták az aszteroidát, ami a dinoszauruszok vesztét okozta Az aszteroida becsült átmérője 9,6 kilométer, coloradói kutatók szerint pedig ilyen objektumok 250 millió évente egyszer kerülnek ütközőpályára a Földdel.  


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.