Heteken belül megérkezhet a ChatGPT új, gyorsabb változata, a GPT-4

2023 / 02 / 02 / Pőcze Balázs
Heteken belül megérkezhet a ChatGPT új, gyorsabb változata, a GPT-4
Már a következő hetekben megjelenhet a GPT-4, az emberi nyelven kommunikáló, esszéket és programokat író ChatGPT mögötti nyelvi modell következő változata. Iparági értesülések szerint ráadásul a Microsoft keresőjében, a Bingben debütálhat a szoftver.

Múlt héten számoltunk be arról a Rakétán, hogy Sam Altman, a ChatGPT-t létrehozó OpenAI vezetője igyekszik a lehető legóvatosabban fogalmazni a GPT-4-gyel kapcsolatban. A nyelvi modellről, ami a chatbot működését, tudását meghatározza, azt pletykálják, hogy százhetvenöt milliárd helyett százbillió paraméterrel dolgozik majd, vagyis sokkal nagyobb mennyiségű adaton edzik, ám Altman leszögezte, hogy "teljes kamu" ez a szám. Majd hozzátette:

"az emberek könyörögnek azért, hogy csalódjanak, és ez így is lesz".

Úgy tűnik, hogy nem kell túl sokáig várnunk arra, hogy meggyőződjünk a program új képességeiről: a TechCrunch-on olvasható cikk szerint heteken belül megjelenhet a GPT-4 a Microsoft keresőjében, a Bingben. Ezzel az eszköz az internetes találatok szokásos megjelenítése mellett, helyett emberi nyelven válaszolhat a begépelt keresésekre. Ráadásul a GPT-4 segítségével nemcsak precízebben, hanem gyorsabban tud MI-alapú válaszokat adni, mint a jelenlegi, 3.5-ös verzióval lehetséges lett volna.

Ugyan azt már az év elején sejteni lehetett, hogy a szoftveróriás így akarhatja megszorongatni a keresők versenyében toronymagasan vezető Google-t, de hogy ilyen gyorsan elkészülnek a válaszukkal, arra kevesen számítottak. Így különösen érhető, hogy a Google-nél korábban vörös riasztást rendeltek el a kialakult helyzet miatt, hiszen a vállalatnál eddig ódzkodtak a mesterséges intelligencia ilyen jellegű használatától, "reputációs kockázatokra" hivatkozva. A Microsoft a hírek szerint nem csak a kereséseknél, hanem az Office termékcsaládban, például a Wordben vagy az Outlook levelezőprogramban is igénybe venné az OpenAI mesterséges intelligenciáit, ami szintén indokolhatja a két cég közt nemrég tető alá hozott, többmilliárd dolláros megállapodást. Az irodai szoftvereknél természetesen ugyanúgy komoly versenytársa egymásnak a Google és a Microsoft, mint a keresőknél.

A TechCrunch emellett több érdekes pletykáról is beszámolt a ChatGPT-vel, a GPT-4-gyel, sőt, a Dall-E képgenerátorral kapcsolatban. Állítólag az OpenAI arra készül, hogy a web mellett közvetlenül mobilalkalmazásként is használható legyen a chat szoftvere, a Dall-E pedig már nem csak állóképeket, hanem mozgóképeket is megpróbál majd készíteni egyszerű, szöveges kérések alapján.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

A ChatGPT segítségével szeretné megszorongatni a Microsoft a Google keresőjét Márciustól a népszerű mesterséges intelligencia adhat válaszokat a Bingben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.