Hírhedt arcfelismerő rendszerrel azonosítja az elesett orosz katonákat Ukrajna

2022 / 03 / 30 / Pőcze Balázs
Hírhedt arcfelismerő rendszerrel azonosítja az elesett orosz katonákat Ukrajna
A Clearview nevű vállalat felajánlotta azonos nevű platformja ingyenes használatát az ukrán kormánynak. Az országban most arra használják a rendszert, hogy felismerjék a halott orosz katonákat, majd értesítsék a hozzátartozóikat.

A Techdirt nevű jogi-technológiai oldalon számoltak be arról, hogy már az ukránok is használják a cég tízmilliárd képből álló adatbázisát. Amint arról korábban írtunk a Rakétán, a vállalat hosszútávú célja, hogy minden egyes embert fel tudjon ismerni az arcképe alapján. Arról viszont eddig nem érkeztek hírek, hogy halottakat azonosítanának a Clearview segítségével. Mihajlo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és a digitális transzformációval kapcsolatos feladatok felelőse a Reuters-nek nyilatkozva elmondta:

a rendszer célja, hogy megtalálják az elesett katonák közösségi média fiókjait, és értesítsék a hozzátartozókat arról, hogy hogyan juthatnak hozzá a holttesthez.

"Az édesanyák iránt érzett tiszteletből megosztjuk velük ezt az információt, hogy legalább tudjanak róla, hogy elvesztették a fiukat, és hazaszállíttathassák a földi maradványait". Arról, hogy ez pontosan hogyan történik, egy Google űrlapon kívül nem sokat tudni. Fedorov azt sem árulta el, hogy hány elesett katonát azonosítottak így, illetve hány rokonnal vették fel a kapcsolatot. A Reuters-nek nyilatkozó igazságügyi orvostan-szakértő szerint leggyakrabban ujjlenyomatokkal, DNS-sel vagy fogászati adatokkal azonosítanak halottakat, de ellenséges katonákról korábbi ilyen mintákat beszerezni körülményes lehet. Ugyanakkor az üres tekintet és a kifejezéstelen, esetleg sérült arc az arcfelismerést is nehezítik. Az amerikai hadseregnél éppen ezért nem alkalmazzák a technológiát ilyen helyzetekben, szerintük az nem elfogadott a szakértők körében.

A Clearview működésével kapcsolatban két aggály szokott felmerülni: hogy hogyan szerzik be a fotókat, illetve, hogy mennyire megbízható a technológia, amit kifejlesztettek. Az oroszok esetében azt állítják, hogy a helyi közösségi platformról, a VKontakteról kétmilliárd képet adtak hozzá a rendszerükhöz. Internetes források szerint a szolgáltatásnak világszerte körülbelül félmilliárd regisztráltja és százmillió aktív felhasználója lehet. A nyugati közösségi oldalak korábban sorra tiltották el a Clearview-t a náluk történő adatgyűjtéstől. Ezzel együtt a cégről nemrég kiderült, hogy ötvenmillió dollárnyi befektetést keres ahhoz, hogy százmilliárd fotót gyűjthessen be a jövőben. Ami a technológia megbízhatóságát illeti, korábban előfordult, hogy egy férfi tíz napot töltött börtönben a program tévedése miatt. Akkor egy rendőrfőnök úgy fogalmazott, hogy ha kizárólag a hasonló szoftverekre támaszkodnának, akkor "az esetek 96 százalékában" tévednének.

(Borítókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)

Ukrajnában megjelentek az orosz kamikaze drónok A KYB-UAV-ot gyártó Zala Aero szerint a drónt mesterséges intelligencia vezérli, de nem tudni, hogy ez azt jelenti-e, hogy emberi jóváhagyás nélkül is támadhatnak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.