Kipróbáltuk az egyik legolcsóbb Mini LED-es tévét, ami megfizethető áron ad kiemelkedő képminőséget

2023 / 03 / 07 / Bobák Áron
Kipróbáltuk az egyik legolcsóbb Mini LED-es tévét, ami megfizethető áron ad kiemelkedő képminőséget
A Hisense 65 colos U8HQ tévéje kevesebb, mint félmillió forintba kerül, ennek ellenére számos olyan funkcióval rendelkezik, amit eddig csak jóval drágább készülékeknél láthattunk.

Ha folyadékkristályos tévékről van szó, az elmúlt években a kvantumpontos kijelzők megjelenése mellett a legfontosabb változás egyértelműen a Mini LED technológia bevezetése volt. Ezekből, a hagyományos LED-eket kiváltó, azoknál jóval kisebb fényforrásokból jelentősen több fér el egységnyi területen, így pedig lehetővé teszik, hogy a tévé háttérvilágítását a korábbinál jóval több zónára lehessen felbontani. Az úgynevezett local dimming lényege, hogy az egyes zónák fényereje egymástól függetlenül állítható, így a technológia ha nem is teljesen oldja meg, de jelentősen csökkenti az LCD tévék egyik legnagyobb hátrányát, vagyis hogy a háttérvilágítás a kép sötét részeibe is bevilágít, ezáltal pedig a fekete szín inkább szürkésnek látszik a képernyőn.

A gyártók a Mini LED-es tévék esetében már nem is nagyon szeretik hangsúlyozni, hogy folyadékkristályos technológiáról van szó, a Hisense ilyen megoldással ellátott tévéit például Mini-LED ULED tévéként fogjuk megtalálni a boltokban. Hogy ennek mi az oka, az elég kézenfekvő, hiszen a Mini LED-es és kvantumpontos tévék mellett a piacon még ma is jelentős számban találhatók meg régebbi technológiával ellátott tévék is, így a cégek értelemszerűen igyekeznek már a nevükben is határozott különbséget tenni az eltérő megoldások között. A különbség persze az árazásban is erőteljesen megnyilvánul, hiszen amíg hagyományos, 65 colos képátlójú LCD tévét bőven 200 ezer forint alatt is találhatunk, addig az általunk tesztelt HiSense 65U8HQ még úgy is az egyik legolcsóbb Mini LED-es tévének számít ekkora méretben, hogy a nagyobb elektronikai áruházakban jelenleg 460 ezer forintért lehet megvásárolni.

Mivel Mini LED-es kategóriában belépő szintű készülékről van szó, így természetesen a Hisense tévéje nem rendelkezik annyi funkcióval, mint például a Samsung 8K-s QLED tévéje, de ez már csak az árazás miatt sem lehet elvárás, hiszen az utóbbi televízió mintegy kétszer annyiba kerül, mint a 65U8HQ. A Hisense tévéje tapasztalataink alapján ennek ellenére mind képminőségben, mind a hangrendszer tekintetében kiemelkedő minőséget nyújt, így ha valakinek nincsen szüksége extra funkciókra, csak egy megbízható televízióra, az biztosan nem fog csalódni a kínai gyártó termékében.

A 65U8HQ-ban egy 164 centiméteres képátlójú, 4K-s panelt találunk, ami a gyakorlatban 3840x2160 pixeles felbontást jelent. A képernyő 156 local dimming zónával rendelkezik, ami a Mini LED-es tévéknél elég alacson értéknek számít, ennek ellenére mi nem érzékeltünk komoly problémát a fényátszűrődésnél. Ahogy az az LCD tévékre jellemző, a Hisense készüléke is kiemelkedő, 1300 nites fényerővel rendelkezik, aminek köszönhetően kiválóan képes megjeleníteni a HDR tartalmakat, az pedig külön extra, hogy a televízió mindkét szélesebb körben elterjedt HDR-szabványt, vagyis a HDR10+ szabványt, és a Dolby Visiont is támogatja, ami sokszor még drágább tévéknél sem számít magától értetődőnek.

A fényerővel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Hisense gyárilag energiatakarékos módra állítja be a tévéit, vagyis ha a maga teljességében szeretnénk kihasználni a maximális fényerőből fakadó előnyöket, akkor ezt manuálisan kell beállítanunk. Ha ezt elfelejtenénk megtenni, akkor sincs nagy baj, hiszen a készülék a benne elhelyezett szenzorok segítségével képes alkalmazkodni a környező fényviszonyokhoz, és ennek megfelelően állítani a kép egyes tulajdonságait, például a fényerőt, a kontrasztot vagy a színeket. Utóbbira egyébként szintén nem lehet panasz, hiszen a 65U8HQ a kvantumpontos technológiát is alkalmazza, így a színek egészen széles skáláját képes megjeleníteni.

A tévé használatát nagyon kényelmessé teszi a Hisense saját fejlesztésű, VIDAA 6.0-ra keresztelt operációs rendszere, amelynek köszönhetően már a tévé beüzemelése is gyerekjáték. Ehhez nincs más dolgunk, mint az okostelefonunkkal beolvasni a képernyőn megjelenő QR-kódot, ezután pedig az összes beállítást elvégezhetjük a telefonunkon, ami jelentősen leegyszerűsíti a dolgokat, például amikor a wifi jelszót kell bepötyögnünk. A tévén alapból megtalálható az összes népszerűbb streamingszolgáltató a Netflixtől kezdve az Amazon Prime-on és a Disney Pluson keresztül az Apple TV-ig, amiket többségében a távirányítóról is egy gombnyomással elérhetünk olyan alkalmazásokkal egyetemben, mint a Youtube, a Facebook Watch vagy a Deezer. Ahogy azt az okostévéknél megszokhattuk, a készülék hangutasításokkal is irányítható, ez a funkció itt szintén a távirányítóba lett beépítve.

Sajnos ha a tévé finomhangolásáról van szó, nem kapunk túl sok lehetőséget, ami elsősorban az úgynevezett szappanopera-hatás kiküszöbölésénél okoz nehézségeket. Bár ahogy minden tévén, a 65U8HQ-ban is található dedikált Filmmaker mód, de mi egy kicsit azért még így is éreztük a videó interpolációból fakadó jelenséget, miszerint bizonyos tartalmak kicsit túlságosan "életszerűen" jelennek meg a képernyőn. Ami az egyik oldalról hátrány, az a másik oldalról nézve ugyanakkor előny, hiszen a 120Hz-es képfrissítési rátának köszönhetően a sportműsorok és a videojátékok is sokkal jobban mutatnak a Hisense tévéjén. Ezt a gyártó egy meglepően erős, 4x10 wattos hangrendszerrel is megtámogatta, ami mellett a tévé hátuljába egy 2x10 wattos mélynyomót is találunk, vagyis a Dolby Atmos térhangzást különálló soundbar nélkül is kifejezetten élvezhetően adja vissza a tévé. Gémereknek kedvez, hogy a készülékbe négy HDMI 2.1 csatlakozó is került, amelyek közül kettő 60Hz-es, kettő pedig 120Hz-es képet tud továbbítani - utóbbi kettő támogatja az alacsony késleltetési módot (ALLM) valamint a változó frissítési gyakoriságot (VRR), emellett az egyik csatlakozó az e-ARC szabvánnyal és az AMD Freesync-kel is kompatibilis.

Bár nem olyan mennyiségben, mint például a Samsung tévéinél, de a Hisense készülékébe is került néhány olyan funkció, amelyek a fogyatékossággal élők számára igyekeznek megkönnyíteni a tévé használatát. Ilyen például a magas kontrasztarány, a látássérültek számára elérhető jobb hangminőség valamint a párbeszédek hangerejének kiemelése.

Bár a 65U8HQ-nál érezhető, hogy a HiSense a kedvező ár érdekében kénytelen volt kompromisszumokat kötni, ár-érték arányban mégis egy kiemelkedő minőségű tévét kapunk. A Mini LED-es és kvantumpontos technológiáknak valamint a kifejezetten jó hangrendszernek köszönhetően a készülék mind képminőségben mind pedig hangzásban prémium szintet képvisel, így jó választás lehet azoknak, akik megfizethető áron szeretnének hozzájutni egy, a jelenlegi legmodernebb megoldásokat felvonultató LCD tévéhez.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Ez a kijelzőtechnológia válthatja le az OLED-et és az LCD-t A NanoLED technológiánál nincs szükség se organikus diódákra, se pedig háttérvilágításra, hiszen maguk az elektromosan aktivált kvantumpontok alkotják a pixeleket. Az eredmény egy csúcsminőségű kijelző, amit az egyszerűsége miatt elméletben jóval olcsóbb legyártani, mint a ma elterjedt paneleket.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.