Aki ezt a holdi adatgyűjtő robotot tervezte, biztosan a Pokémonon és Transformersen cseperedett

2021 / 05 / 31 / Rácz Tamás
Aki ezt a holdi adatgyűjtő robotot tervezte, biztosan a Pokémonon és  Transformersen cseperedett
A robot egy golyó formájában kerül ki a Hold felszínére, majd a golyó kinyílik és kétkerekű járművé változik.

A japán űrügynökség (JAXA: Japan Aerospace Exploration Agency) megbízásából a Sony, a játékgyártó Tomy Company és a Doshisha Egyetem közös fejlesztésében egy nagyon kreatív kis kutatórobot készült egy két éve tervezett holdi expedíció támogatásához. A JAXA egy olyan holdi küldetést tervez, melyben zárt utasterű járművel közlekedhetnek majd az űrhajósok a Hold felszínén. Ezt a holdautót (konkrétan: egy Toyotát) segíti majd a biztonságos mozgásban a kis felderítőrobot.

A robotot a tervek szerint jövőre viszi el a Holdra egy űrhajó. A leszállóegységből kiguruló golyó szétnyílik és egytengelyes járműként közlekedve készít képeket illetve végez méréseket a Hold regolittal, felaprózodott kőzettel, homokkal borított felszínéről. A terepfelmérés adatai segítenek majd az embereket szállító holdjáró biztonságos kialakításának megtervezésében.


Összecsukva egy 8 centiméter átmérőjű gömbről van szó. Tömege mindössze 250 gramm

Az ispace holdi leszállóegységével utazik a kis golyó a Holdra

A Toyota bevonásával fejlesztik a Pressurized Lunar Rovert, a levegővel feltöltött, nyomás alatt álló utasterű holdautót a japán expedícióhoz; ennek egyik előkészítő lépése a kis holdgolyóval való terepfelmérés

A japán kultúrától nem idegen az összecsukható-kinyitható, okos mechanikával működő szerkezetek gondolata. A kis robot különleges kialakításának elsődleges célja, hogy szállítás közben, összecsukott állapotban kevés helyet foglaljon az űrhajó rakterében. A Tomy bevonása a projektbe viszont szándékoltan azt is célozza, hogy a Holdra utazó kis robottal a gyerekek képzeletét is megragadó űreszköz készüljön, amivel akár a Földön is lehet majd holdexpedíciósat játszani.

Ez is érdekelhet:

Ezt a holdjárót küldi a NASA 2023-ban a Holdra vizet keresni A NASA véglegesítette, milyen legyen az új autonóm holdjárója és a gyártót is kiválasztotta a jármű legyártására.

Hörcsöglabdaszerű, gömb alakú robot készül a holdi barlangok kutatására A gömbforma nem elsősorban a jópofa mozgás miatt fontos, a dizájn a robot belsejében lévő műszerek és a mozgatóberendezés védelmét szolgálja.

Holdjárót épít a NASA-nak a GM és a Lockheed Martin Az új holdautó önvezetésre is képes lesz és a Hold déli sarkára is eljuthat.


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.