A lélekölő irodai fülke visszatér 2021-ben, hogy kimentsen minket a home office gyötrelméből

2021 / 02 / 06 / Bobák Zsófia
A lélekölő irodai fülke visszatér 2021-ben, hogy kimentsen minket a home office gyötrelméből
Az otthonról való munkavégzést valószínűleg nem olyasvalaki találta ki, aki lakótelepen élt nagycsaláddal, kutyával, macskával, visító gyerekkel, de most mégis sokan rákényszerültek erre az életmódra. Az irodákból már egyszer száműzött fülke most visszatér, hogy kimentsen minket a káoszból.

A nyolcvanas évek amerikai filmjeiben gyakran találkozhatunk a kis irodai fülkék látványával, melyekben iratokból, valamint felesleges cuccokból épített tornyok között elveszve lógatja a lábát a dolgozó, amíg rá nem szól a főnök, hogy ideje lenne már talán dolgozni is.

Az egymástól félig-meddig elszeparált kabinok a lehető legrosszabb megoldásnak tűnhetnek egy irodista számára: nem adnak lehetőséget a teljes egyedüllétre és koncentrációra, hiszen folyamatosan beszűrődnek a zajok és bármikor átkukucskálhatnak a kollégák, de nem is nyújtják a szabadság és a többiekkel való egység érzését, mivel mégiscsak egy kijelölt, szűkös, részben zárt térben kell dolgozni.

A modern irodadizájn teljesen más irányba mozdult, bizonyos helyeken inkább hasonlít egy játszótérre, mint komoly felnőtteknek való munkahelyre, egy Google irodában például elképzelhetetlen a tradicionális megoldásoknak akár a morzsája is, helyette fotelek, babzsákok, futópadok és relaxáló helyiségek találhatóak mindenhol. De a YouTube irodájában is láthatunk csúszdát, és például a Facebook is általában egy nagy nyitott térbe helyezi a dolgozóit. Az ilyen egyterű megoldások a szűk kis magánszférjából voltak hivatottak kiszabadítani a magányos szellemi munkást, aki, immár szabadon csatlakozva társaihoz, örömmel beszélheti meg velük a napi feladatokat folyamatos brainstormingolás közben, ezzel is növelve a kreativitást (és a profitot).

A boldog dolgozó a jó dolgozó, ehhez pedig szabad mozgástérre van szüksége.

Az elképzelés azonban a valóságba áthelyezve nem feltétlenül fest úgy, mint ahogy azt megálmodták, a nyitott tér ugyanis folyamatos zajjal és ebből következő stresszel jár, ami rontja a koncentrációt, azonkívül, mint kiderült, az embereknek igenis szükségük van a magánszférájuk magányára a produktív munkához. A Humanyze, szervezeti analitikai szoftvercég, mely abban segít a vállalatoknak, hogy jobban megértsék a dolgozóik interakcióit és kapcsolatait, 2008-tól 2012-ig figyelte egy nagy (meg nem nevezett) technológiai cég alkalmazottait, akiknek át kellett térnie az otthoni munkára. Úgy találták, a ilyen típusú beosztásban dolgozó emberek egymás közti kommunikációja 80%-kal esett vissza, és a projektjeik 17%-ában egyáltalán nem beszéltek egymással. Noha az otthoni munka nagyobb időbeli rugalmasságra ad lehetőséget, a csapattagokkal való interakció hanyatlása egyértelműen nem előnyös a közös feladatok, és nagyobb célok elérése szempontjából.

Az ezzel tökéletesen ellentétes megoldás, a mindenkit egy, közös légterű irodába való beterelés sem vezet azonban sok jóhoz: miután a Humanyze vezérigazgatója, Ben Waber és a Harvard Business School professzora, Ethan Bernstein viselhető kiegészítőkkel, okosórákkal és szenzorokkal fegyverezte fel egy Fortune 500-as cég munkásait, megállapították, hogy, amikor a cég átállt a fülke beosztásból a nyitott terű irodára, a dolgozók nemhogy nem többet, hanem 70%-kal kevesebbet beszéltek szemtől szembe egymással. Ehelyett áttértek a digitális kommunikációra, e-mailekre, sms-ekre.

A kutatók ezt a filozófus, Denis Diderot kifejezésével a "negyedik fal" kialakulásával magyarázzák. Diderot szerint ahhoz, hogy egy színész jól játszon és ne zökkenjen ki szerepéből, el kell feledkeznie a közönségről, mintha a függöny, a negyedik fal, még mindig ott lenne közte és a nézők között. Az egyterű munkahelyeken ezt a negyedik falat ösztönösen húzzák fel az emberek és a kollégák egymás izoláció iránti igényét, a saját tapasztalatukból kiindulva, elkezdik tiszteletben tartani.

Ahol viszont mindenkinek nehéz megtalálni a megfelelő izolációhoz szükséges feltételeket, az a zajos és kaotikus otthoni környezet.

A jelenlegi helyzetben sok olyan ember is belekényszerült az otthonról való dolgozás vagy tanulás helyzetébe, akinek nincs meg erre a megfelelő élettere. Az igaz, hogy a Humanyze következtetése, miszerint a távoli munkában dolgozók között kommunikációs szakadék kezd tátongani egy idő után, ma már nem feltétlenül állja meg a helyét, hiszen rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre a kapcsolattartásra (a Zoom bevételei már tavaly tavasszal, a lezárások kezdetén megduplázódtak az előző évhez képest, és 328 millió dollárral zárták az első negyedévet), de a "negyedik fal" felhúzásának nehézségeivel sokan nehezen tudnak megbirkózni. A home office tulajdonképpen egyterű irodát jelent, csakhogy nem csak a kollégáinkkal, hanem a gyerekkel, kutyával, papagájjal és egy-egy hangosabb szomszéddal is osztozunk rajta.

Visszasírhatjuk az open space irodák mennyei nyugalmát, és nosztalgiával gondolhatunk a szűkös kis kabinok régmúlt idejére.

A fogyasztói igények változását azonban még időben észlelte egy japán cég, a Think Lab, és olyan terméket dobott a piacra, amely keleti egyszerűséggel oldja meg a problémáinkat. A HOME nevű termékük tulajdonképpen egy otthoni irodai fülke, melyet a lakás bármely pontján felállíthatunk és kész is a saját, különbejáratú kis dolgozónk. Az újrahasznosított papírból és fából álló egységet origamiszerűen kell kihajtogatni, és igaz ugyan, hogy a zajok ellen pont úgy nem véd, mint a sokat szidott nyolcvanas évekbeli kabinok, de mégis a szeparáció érzetet adja.


Házi fülke (ThinkLab)

A cég felmérést végzett a használók körében az általuk kifejlesztett JINS MEME okosszemüveggel, mely a beépített szenzorokon át méri viselője koncentrációjának szintjét. A vizsgálat szerint a fülkében dolgozók koncentrációszintje 93%-kal nőtt az átlagos környezetben dolgozókhoz képest. A mini-iroda 15 000 jenbe, 42 300 forintba kerül, ami nem olyan kevés ahhoz képest, hogy a szeparációt tulajdonképpen két paravánnal is meg lehet oldani, de a Think Lab fülkéje hordozható, és sokkal kényelmesebben felállítható, mintha az egész íróasztalt kellene áthurcolnunk oda, ahol éppen dolgozni akarunk.

Ha beköszönt az "új normális" ideje, vagyis a jelenlegi átmeneti változások, köztük a home office is, végérvényesen velünk maradnak, akkor minden megoldás jól jöhet, amely elősegíti a könnyebb munkavégzést. A marylandi GTM Architects építésze, Luke Olson úgy látja, a lezárások óta nagyon megnőtt a kereslet a hangszigetelő megoldások iránt.

"Sok megkeresés érkezik hozzánk a zajcsökkentéssel kapcsolatban"

- mondta a Bethesda magazinnak. A zajszűrős fülhallgatók is megoldást jelenthetnek a kaotikus környezetben, de a Think Lab még ennél is tovább megy, és a jövőben piacra dobja a kabinhoz tartozó hangulatvilágítást és az aromaolajokat is, melyek szintén a koncentrációt segítik. A fülkék pedig pedig reneszánszukat élhetik, immár nem csak az irodában, hanem otthon is és ez talán végre felmenti őket rossz hírük alól, hiszen eredetileg, 1964-ben feltalálója, Robert Propst, nem nyúlketrecnek, hanem modern, újszerű, motiváló hatású munkaállomásnak szánta az Action Space-re keresztelt kockákat.

(Fotó: Wikimedia Commons, Pixabay, ThinkLab)

További cikkek a Rakétán:

Beköszöntött a home office forradalma? A karantén és a kényszerű otthoni munkavégzés okozta speciális helyzet értelmezése, a tapasztalatok hasznosítása óriási felelősséget ró a szervezetek vezetőire és a kutatókra: a következő hónapokban a megélt veszteségek kompenzálása, az előnyök számbavétele, továbbvitele, beépítése lehet a fő cél. Az irodai környezet változásait elemezte Frankó Luca, az ELTE PPK kutatója.
Évek kellettek volna hozzá, most néhány hónap alatt beköszöntött a digitális világ Sokkal többet vagyunk otthon, jobban figyelünk az egészségünkre és kevesebbet érintkezünk más emberekkel - a március óta tomboló Covid19-járvány számos változást hozott magával, ami a legerőteljesebben abban nyilvánult meg, hogy soha nem látott mértékben pörgött fel a digitalizáció.
Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook A két vezérigazgató, Mark Zuckerberg és Sundar Pichai is elárulta a terveit.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.