Horvát benzinkutakon már lehet Bitcoinnal és Ethereummal fizetni

2021 / 03 / 29 / Bobák Zsófia
Horvát benzinkutakon már lehet Bitcoinnal és Ethereummal fizetni
A MOL-csoport egyik tagjának, a Tifonnak benzinkútjain februártól elfogadnak kriptovalutát is fizetésre. A projekt egyelőre pilot fázisban van, vagyis nem lehet tudni, hogy az újfajta fizetési mód mikor érkezik Magyarországra vagy más országokba.

A Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) 2007-ben vásárolta fel a horvát Tifon kis- és nagykereskedelmi társaságot, mely akkor 36 töltőállomással rendelkezett Horvátország területén. Azóta benzinkútjaik száma 46-ra növekedett és februárban arról adtak hírt, hogy ezek mindegyikében elindult a kriptovalutás fizetési szolgáltatás, vagyis mostantól nem csak horvát kunával, hanem digitális pénzekkel is lehet vásárolni benzint. Az elfogadott kriptovaluták: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stellar, EOS és a Dai.

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, a platformot a tranzakciókhoz az Electrocoin cég biztosítja. A PayCek-en keresztül intézett ügyletek során a kriptopénzt fiatpénzre, vagyis kunára váltják, így a fizetés nem jár kockázattal, Nikola Škorić, az Electrocoin igazgatója szerint. A PayCek egy QR kódot küld vissza a fizetési kérelem után, melyet mobilalkalmazással kell beolvasni, majd megtörténik a tranzakció.

"Mikor a Bitcoint megalkották tíz évvel ezelőtt, elsősorban fizetési megoldásnak szánták."

- mondta Škorić. "A kriptovalutákat nagyrészt befektetésnek tekintik, másfelől viszont azok a partneri kapcsolatok, mint amelyet a Tifonnal kötöttünk és melyeket az elkövetkező hónapokban más cégekkel is kötni fogunk, azt mutatják, hogy a kriptovaluták lassan visszatérnek az eredeti elképzeléshez - a fizetési tranzakciók egy formájához."

A Portfolio megkereste a MOL-csoportot, hogy további információkat tudjanak meg a témáról: a vállalat megerősítette a híreket, de elmondásuk szerint egyelőre ez a fajta fizetési mód csak Horvátországban érhető el és, mivel a projekt egyelőre pilot fázisban van, még nem lehet biztosan tudni, hogy mikor érkezik Magyarország benzinkútjaira.

(Forrás: Cointelegraph, Portfolio, Fotó: MOLGroup)

További cikkek a témában:

Már lehet Bitcoinnal is Teslát venni Magyarországon és a világ nagy részén még nem elérhető ez az opció, csak az Egyesült Államokban, de valamikor az év folyamán bevezetik más országokban is.
Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.
Hogyan adózzunk a Bitcoin és más kriptovaluták után? A kriptovaluták Magyarországon nem számítanak pénznek vagy fizetőeszköznek, adózni viszont kell az ebből származó jövedelem után, ha átváltjuk fiat pénzre. A kriptovaluták adózása nem bonyolult, de jobb, ha néhány szabállyal tisztában vagyunk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.