Hova tehetem a napelemmel megtermelt energiát, ha nem veszi át a szolgáltató?

2020 / 12 / 14 / Rácz Tamás
Hova tehetem a napelemmel megtermelt energiát, ha nem veszi át a szolgáltató?
Az áramszolgáltatók már nem sokáig lesznek kötelesek 1:1 arányban elszámolni a házi napelemes termelés és fogyasztás egyenlegét! Lesz még ezek után is értelme napelemeket tenni a háztetőre?

A napelem csak nappal, napsütéses időben termel sok energiát, az áramfogyasztást viszont a szolgáltatóknak éjszaka és télen is  biztosítaniuk kell. Mindig is lehetett tudni, hogy a mi égövünk alatt nem csak napon, de éven belül is durván változó teljesítménnyel termelő házi napelemes rendszerek nem integrálhatók a végtelenségig egy folyamatos üzemet biztosító elektromos hálózatba.

Az Európai Unióban 2024-től várhatóan megváltozik az úgynevezett háztartási kiserőművek elszámolási rendszere. Jelenleg a szolgáltatók egy oda-vissza mérő órán keresztül csak azt nézik, hány kilowattóra ment fel a hálózatra a napelemeinkből és hány kilowattórát fogyasztottunk el a hálózatról az elektromos berendezéseinkkel. A különbséget évente egyszer kell rendezni: ha túlfogyasztásunk van, kifizetjük normál tarifával, ha túltermelésünk, azt kifizeti a szolgáltató (nyomott, a hálózati költségektől megtisztított nettó energiaáron).

Vagyis ha feltöltünk egy kilowattórát mondjuk májusban délben és fogyasztunk egy kilowattórát decemberben egy éjszaka, az elszámolási szempontból ugyanolyan értéken számolódik el. Ennek a paradicsomi állapotnak lesz vége (valószínűleg) három év múlva. 2024. január elsejétől az újonnan telepített házi rendszerek termelése és a hálózatról szívott energia elszámolása külön tarifákkal történik, ami nyilvánvalóan nem fog kedvezni a termelőknek.

Ettől még a napelemes rendszer telepítése nem feltétlenül lesz rossz üzlet! Nálunk egy ilyen rendszer megtérülése a jelenlegi energiaárak és beruházási költségek mellett 8-10 évre tervezhető. A napelemek élettartama viszont több évtized, így némi karbantartás, invertercsere mellett az első 8-10 év után már tiszta haszon a rendszer üzemeltetése, a villanyszámla megspórolása miatt. Ha a szolgáltató 2024-től már nem fogja egy-az-egyben elszámolni a termelést, akkor sincs minden veszve, csak

kell egy akkumulátor a házba, amibe eltároljuk a nappal, jó időben termelt energiát, amit aztán felhasználunk éjjel vagy borús napokon.

Az akkumulátoripar hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben. Először a mobiltelefonok, később az elektromos autók gyors terjedése pörgette fel a fejlesztéseket. A mai lítium-akkumulátorok kiválóan alkalmasak arra is, hogy egy háztartásban éveken, akár évtizedeken át problémamentesen kezeljék a napelemek által megtermelt illetve a fogyasztók által felhasznált energia áramlását. Így ma már minden adott ahhoz, hogy a napelemes rendszerbe (minden értelemben) egy új elemet,  egy házi energiatárolót integráljunk. A piacon már ma is számos gyártó kínál ilyen termékeket.


A Tesla komplex háztartási elektromos rendszere: napelemes cserép a tetőn, akkumulátor a falon (a garázsajtó mellett) és persze egy villanyautó, aminek a fali töltője szintén ott látható a garázsnál

Hogyan méretezzünk?

A 2024 utáni házi napelemes rendszerek telepítése előtt a mainál jóval nehezebben megválaszolható kérdés lesz, hogy mekkora kapacitású rendszert érdemes kiépíteni. Jelenleg ez nagyon egyszerű: annyi napelem kell, amennyi az év során megtermeli az egész éves fogyasztást. Így jön ki nullára a villanyszámla és így járunk a legjobban az egésszel. (A túltermelést ugye nyomott áron fizeti ki a szolgáltató, ami már nem fedezi biztosan a rendszer élettartama alatt összesen felmerülő beruházási és karbantartási költségeket. "Piacra termelni" tehát házilag nem éri meg, csak a saját fogyasztás erejéig jó üzlet a napelem.)

Ökölszabály szerint ha az éves fogyasztás mondjuk 6000 kWh, akkor a mi klímánkon egy 6 kilowattos rendszerrel lehet kinullázni a villanyszámlát. Ezt aztán igazán egyszerű kiszámolni.

2024 után sokkal bonyolultabb lesz az egyenlet. Szinte biztosan be kell kalkulálni egy energiatárolót is a rendszerbe, ennek a méretezése viszont sok változótól függ. Benne lesz a számításban a napi fogyasztás eloszlása, hogy van-e a termelés idejére tervezhető felhasználás is (mondjuk egy időprogramozott vízmelegítő, okosan bekapcsolt háztartási nagyfogyasztók vagy akár egy otthon töltött elektromos autó), illetve szeretnénk-e nagy mértékben függetlenedni a hálózattól. Ha az elszámolás rendszere megengedi, az sem kizárt, hogy az otthoni akkunak csak egy dolga lesz: a napi termelési csúcsban eltárolt energiát a számunkra legjobb tarifával számolt fogyasztási csúcsban feltölteni a hálózatra.

Kitől vegyünk házi akkumulátort?

Bár a szabályozási környezet Európában még ki sem alakult, az ipar máris száz százalékig felkészült a lakossági háztartási energiatárolók iránti kereslet kielégítésére. Számos gyártó kínál már kész termékeket, igényes dizájnnal, hosszú garanciaidővel, jópofa kapcsolódó szolgáltatásokkal. Ezeket hamarosan áttekintjük egy újabb cikkben!

Ez is érdekelhet:

Megalkották a világ legkisebb napelemes külső akksiját Méretre ugyan megegyezik egy bankkártyával, ám ehhez képest öt kihajtható panelt kapott és ígérete szerint pár óra alatt feltölt egy okostelefont vagy más okoseszközt is. Akit pedig ez nem győzött meg, azok számára egy beépített napelemeket tartalmazó hátizsákkal is készültek a fejlesztők.

Már rendelhető az elektromos autó, amit soha nem kell tölteni A jövőre érkező Aptera lehet az első olyan közúti autó, ami száz százalékban napelemekkel működik.

Napelem a villanyautón? Nem sok értelme van. Na de egy óriási kamionon? A Scania becslése szerint a napelemmel borított teherautók napos vidéken akár 20%-os fogyasztáscsökkentést is elérhetnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.