Huszonhat multifunkciós okososzlop bukkant fel Szöulban

2021 / 03 / 24 / Perei Dóra
Huszonhat multifunkciós okososzlop bukkant fel Szöulban
A szöuli fővárosi kormány (SMG) eddig összesen hat kerületben helyezte el a kétségkívül egyedülálló okososzlopokat: hogy melyik milyen funkciót kapott, azt az aktuális kerület igényei döntötték el. Dél-Korea fővárosa ugyanakkor nem állna meg ennyiben, így többek között drónok, elektromos autók feltöltésére, valamint a parkolási szabálysértések észlelésére is képes eszközöket tesztelnének.

A vezetés ugyanis drónokat vetne be a lehetséges természeti katasztrófák, valamint a sürgősségi mentések folyamatos figyelésére. Az autonóm járművek az oszlop felső részéhez kapcsolódnának, ahol aztán egyrészt újratöltenék magukat, másrészt ez idő alatt adatokkal látnák el a városvezetést. A Cities Today információi szerint a projekt jelenleg tervezési fázisánál jár, az okosmegoldás célja pedig egyrészt a költségcsökkentés, másrészt a katasztrófahelyzetek megelőzése.

A napraforgóról mintázott ház mindig arra fordul, amerről süt a nap Ezzel pedig meg is oldja a napelemek egyik nagy hátulütőjét.

Lee Won-Mok, az SMG intelligens várospolitikáért felelős főigazgatója szintén a Cities Today-nek beszélt arról, hogy az okososzlopok az alapfunkciók megtartása mellett segítik az összetett közúti adottságok egységesítését, valamint "okosítását". Ez egyszerre jelentene nagyobb közbiztonságot és kényelmet a lakosság életében. Emellett a drónok és elektromos járművek töltőállomásaként is funkcionálnak, így egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy okosvárossá váljanak.

(A fotó illusztráció, forrása: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Szenegálban tervezik Akon Cityt, az afro-futurisztikus okosvárost, ahol kriptopénzzel fizetnek a lakosok Az R&B énekes Akon valódi Wakandát szeretne létrehozni, ahol a lakók az Akoint, az általa kiadott kriptovalutát használják majd. A városban ingyenes iskola és kórház is fog működni, de az üveg és acél felhőkarcolók elsősorban a tehetős szenegáliaknak nyújtanak otthont.

A jövő odaát van: akvapóniás légtisztító felhőkarcoló, óriás kertekkel Sencsenben A globális pandémia és a gazdaság lassulása ellenére, a világ nagyvárosaiban elképesztő építészeti tervekkel, lendületesen épülnek a jövő okosvárosai, hatalmas léptékekben, fejlett, környezet-, és emberkímélő, egészségbarát technológiával.

Nevada kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek, hogy miniállamokat hozzanak létre Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit pénteken nyújtottak be.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.