Ideje felkészülni a kvantum alapú kibertámadásokra

2021 / 09 / 05 / Felkai Ádám
Ideje felkészülni a kvantum alapú kibertámadásokra
A kvantum alapú támadásokat kvantum alapú védelemmel lehet elhárítani.

David Williams, az Arqit alapító vezérigazgatója közölt egy cikket arról, hogy a kvantum alapú számítástechnika itt toporog a küszöbön, ami azzal is jár, hogy a jelenlegi védelmi protokolljaink a közeljövőben nem fognak érni semmit. Mivel az Arqit éppen kvantum alapú kibervédelemben utazó cég, így Williams úr némileg hazabeszél, de ez nem jelenti, hogy ne lenne igazság a leírtakban. Olyannyira nem, hogy az NIST (National Institute of Standards and Technology) az idén közleményt adott ki arról, hogy a kvantum alapú számítástechnika jelenlegi eredményei is egy olyan jövőt vetítenek előre, ahol különösen nehézkes lesz a titkosítást érintő átállás – mivel a technológia, amint komolyabb mértékben alkalmazhatóvá válik, szinte az összes, jelenleg széles körben alkalmazott nyilvános kulcsú infrastruktúrán úgy fog keresztül hatolni, mint kés a vajon. (Aki részletesebben is elmélyedne mindebben, az itt megtalálja a kormányhivatal publikációját a témában.)

PKI

A nyilvános kulcsú infrastruktúra (public key infrastructure/PKI), mint azt a Wikipedia írja: „ szerepek, irányelvek, eljárások sorozata, amely ahhoz szükséges, hogy létrehozzunk, kezeljünk, terjesszünk, használjunk, tároljunk és visszavonjunk digitális tanúsítványokat, illetve kezeljük a nyílt kulcsú titkosításokat”. Használják jelenleg az e-kereskedelem, az internetes bankolás, illetve a bizalmas e-mailezés terén, vagyis olyan helyeken, ahol a sima jelszavas titkosítás már nem elég.

Williams szerint a számítástechnika összes előző forradalma el fog törpülni ahhoz az ugráshoz képest, amit a fejlettebb, kvantum alapú számítógépek megjelenése okoz majd. A terület ráadásul elképesztő dinamikával fejlődik: a Google Sycamore nevű kvantumszámítógépe például végzett olyan számításokat, amelyeknek az IBM Summit-ja, a világ jelenleg legerősebb szuperszámítógépe csak 10 000 év alatt jutott volna a végére. Mindennek előnyéről korábban már mi is írtunk, például a témát alaposabban körüljáró, lenti cikkünkben: legyen szó orvosi vagy gyógyszeripari kutatásokról, tervezésekről, esetleg elképesztően megbízható előrejelzésekről, a kvantumszámítógépek teljesen meg fogják változtatni a jövőnket.

Isten konzolja, a kvantumszámítógép A kvantumfizika már eddig is alaposan felforgatta az életünket, szinte az összes mai elektronikai eszközünk és berendezésünk erre épül és ma is egy kvantumforradalom küszöbén állunk, szám szerint ez lehet majd a második ilyen a történelemben, és korántsem az utolsó.

Ugyanakkor, mint minden technológiának, ennek is akad árnyoldala, például hogy a jelenleg tehát több kritikus (bankolás, vásárlás, kormányzati, titkosított emailváltás) tevékenységünket védő PKI a jövő masinái ellen annyit sem fog érni, mint egy látványosan a monitorra ragasztott jelszó. Habár a technológia alkalmazása előtt igen komoly kihívásokat kell megoldani, a terület – mint arról szó volt – szédítő tempóval fejlődik: a Google említett teljesítménye például két éve történt. Természetesen nem könnyű a kvantumbiteket létrehozni és fenntartani, mivel szubatomi részecskék manipulálásáról van szó, amihez extrém alacsony hőmérsékletre van szükség. Egyébként épp a hűtés miatt hatalmasak a jelenlegi gépek, illetve rengeteg energiát is fogyasztanak. Viszont egyre több ötlet születik arra, hogy ezeket a problémákat miként lehetne kiküszöbölni, illetve a technológiát hatékonyabbá tenni – legutóbb például az AMD új szabadalmáról írtunk, amely teleportáció segítségével tenné a kvantumszámítógépeket effektívebbé:

Az AMD egyik új szabadalmának része a teleportáció A teleportáció hatékonyabb kvantumszámításokat tehet lehetővé, de nem ez a szabadalom legfontosabb tanulsága.

Visszatérve a titkosításhoz: Williams megemlíti, hogy a jelenleg egyik legelterjedtebb PKI-t, az RSA–2048-at 2000 kvantumbittel elvileg fel lehet törni. Habár a jelenlegi gépek még nem érik el ezt a számítási kapacitást, a fejlődés ütemét tekintve ilyen masinák 10, illetve az optimistább jóslatok szerint akár 5 éven belül megjelenhetnek. Ezek a számítógépek még elég drágák lesznek, ezért első körben a különböző nemzetekhez köthető hackerek fogják bevetni a célpont országok pénzügyi, kormányzati, valamint nemzeti infrastruktúrája elleni támadások során. Viszont ahogy a technológia elérhetőbbé válik, úgy fog egyéb bűnözőkhöz is lecsorogni.

A cikk azzal zárul, hogy a kvantum-támadások ellen kvantum-védelemre van szükség. Különböző kvantum alapú titkosítási technológiákkal létre lehet hozni olyan kulcsokat, amelyeket ezek a gépek nem fognak tudni feltörni. Ezeket a kulcsokat (root source keys) egy kvantum random számgenerátorral állítják elő, és az adatközpontokba Földön történő, digitális terjesztéssel juttatják el. Ugyanakkor már a következő két évben kvantumműholdakat lőnek fel, melyekkel a kulcsok célba juttatása is könnyebbé válik.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Hogyan lesznek biztonságban az adataink? Kínának vannak ötletei Vang Ji kínai külügyminiszter globális, egységes adatvédelmi keretrendszer ötletével állt elő.

Idén márciusban megnégyszereződött az új generációs bányászvírusok száma. Mit tehetünk ellenük? A bányászvírusok olyan kártékony programok, melyek igyekeznek megszerezni a a megfertőzött eszközökről elérhető kriptovalutát. Ezek általában a felhasználó tudta nélkül kerülnek az eszközre, ahol csendben és folyamatosan lopják a különféle kriptoérméket.

Hogyan gyűjthette össze valaki a Facebookról az emberiség közel tizedének a telefonszámát? Kedd óta már egyszerűen tudjuk ellenőrizni, hogy a mi telefonszámunk is nyilvánosságra került-e.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.