Így fest a Mars belső szerkezete valójában

2021 / 07 / 27 / Justin Viktor
Így fest a Mars belső szerkezete valójában
A NASA InSight űrszondája olyan marsrengéseket észlelt, melyek segítettek feltérképezni a bolygó belső szerkezetét, a mag méretét és állagát, a köpeny anyagát és a kéreg vastagságát.

Szeizmométer a Marson

Az InSight szonda 2018-ban szállt le a vörös bolygóra, hogy geológiai kutatásokat végezzen, és azóta a műszereivel összesen 733 alkalommal rögzített rengéseket. A rengések által generált rezgéshullámok sokat elárulnak a bolygó belső szerkezetéről, mivel minden közeg, amin áthaladnak módosítja az erejüket és a sebességüket. A Marsról frissen megszerzett tudás hozzájárulhat az összes sziklás bolygó - köztük a Föld - kialakulásának megértéséhez is.

Mielőtt a NASA InSight geológiai robot-szondája 2018-ban megérkezett volna a Marsra, az ott leszállt roverek és keringő-egységek csupán a bolygó felszínét vizsgálták.

Az InSight szeizmométere változtatott a dolgokon, és most először tárt fel részleteket a bolygó mélyen húzódó rétegeiről, a belsejéről is.

A szeizmométer adatai először igazolták kétségtelenül azt a tényt, hogy a Mars magja olvadt  anyagból áll. A Földnek például csupán a külső magja van olvadt állapotban, míg belső magja szilárd, a tudósok egyelőre még további adatokat várnak az InSight szondától annak eldöntéséhez, hogy vajon a Marsra is igaz lehet-e ugyanez. 

"Amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt először kezdtük összeállítani a küldetés koncepcióját, a mostanra összegyűlt információ volt az, aminek megszerzésében reménykedtünk. Ez jelenti az elmúlt évtized minden munkájának és aggodalmának a csúcspontját" - mondta el Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója, a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

SEIS

Az InSight szeizmométere, a Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) a 733 különféle marsrengésből 35 olyat rögzített, melyek mindegyike a Richter-skála szerinti 3,0 és 4,0 erősségű volt, és a Science tudományos folyóiratban megjelent három tanulmány alapját szolgáltatta. Az ultranagy-érzékenységű szeizmométer lehetővé tette a tudósok számára, hogy több száz vagy ezer kilométer távolságban is érzékeljék a szeizmikus eseményeket.

A Földhöz hasonlóan keletkezése során a Mars is felmelegedett, amikor a Nap körül keringő porból és nagyobb meteorit- anyagcsomókból kialakult a korai naprendszerben. Az első tízmillió évben a bolygó szerkezete három különböző rétegre - a kéregre, a köpenyre és a magra - tagolódott, egy differenciálódásnak nevezett folyamatban. Az InSight küldetésének része volt e három réteg mélységének, méretének és felépítésének kiderítése.

Az InSight adatainak elemzése során a következőkre derült fény:

  • A kéreg a vártnál vékonyabb, és két vagy akár három alrétege is lehet. Két alréteg esetében 20 kilométer körüli, három esetében pedig 37 kilométer körüli mélységig húzódik.
  • Alatta található a köpeny, amely 1560 kilométeres kiterjedésű a felszín alatt.
  • A Mars szívében található a mag, amelynek sugara 1830 kilométer. A mag legbelső geológiai rétege 3661 kilométer átmérőjű. Főképp vasból és nikkelből áll és nagy arányban tartalmaz könnyebb elemeket is, ként, oxigént, szenet, és hidrogént.
  • A mag mérete és állapota arra utal, hogy a Föld előtt keletkezhetett néhány millió évvel, amikor még a Napunk nem alakult ki teljesen.

Az olvadt mag méretének megerősítése különösen izgalmas volt a csapat számára. "Ez a kutatás egyszeri esély az életben. A tudósoknak több száz évbe tellett a Föld magjának felmérése, az Apollo-küldetések után 40 évbe telt, mire megmérhettük a Hold magjának méreteit. Az InSight-nak mindössze két év kellett a Mars magjának megmérésére” - mondta el Simon Stähler a kutatás vezető szerzője, az ETH Zürich svájci kutatóegyetemről.

A Földdel ellentétben a Marsnak nincsenek tektonikus lemezei, a héj inkább egy óriási lemezre hasonlít, viszont a marsi kéregben továbbra is folyamatosan keletkeznek kőzettörések a bolygó enyhe zsugorodása és hűlése által okozott feszültségek következtében.

Az egyik nagy meglepetést okozó felfedezés az volt, hogy az InSight összes jelentősebb rengése egyetlen területről, a Cerberus Fossae-ról származik, ami olyan vulkanikusan aktív régió, ahol a láva az elmúlt néhány millió évben ömlött ki. A keringőegységek ráadásul olyan sziklák nyomát is észlelték, melyek a meredek lejtőkön gördülhettek le, miután a marsrengések kimozdították őket a helyükről.

(Forrás: NASA Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

Történelmi rotorzümmögés: meghallgatható a NASA Ingenuity Mars-helikopterének hangja A 21. század végre kezdi megmutatni, hogy képes mindarra, amit a legendás scifi írók gondoltak róla, a padlógázzal kettesbe visszakapcsoló űrkorszak aláfestő zenéjének pedig az Ingenuity negyedik repülésének rotorhangját ajánljuk, ahogy felfedező útra indul a Marson.

A CIA, a médium és az egymillió éves marsi civilizáció utáni nyomozás A hidegháborús CIA egy egymillió évvel ezelőtti marsi civilizáció után indított nyomozást, egy médium bevonásával.

Az angolok után a NASA is a nukleáris űrhajó-meghajtásra szavaz a Mars-utazáshoz Újra kezdenek előtérbe kerülni az atommeghajtású űrhajók, a NASA ugyanakkor az elmúlt években elhanyagolta a területet, és most változtatni kíván ezen.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.