Így fest egy vadászgép, miután telibe kapott pár elektromos vezetéket

2021 / 02 / 20 / Felkai Ádám
Így fest egy vadászgép, miután telibe kapott pár elektromos vezetéket
A gép tíz perccel az esetet követően biztonságosan landolt, és szerencsére nem sérült meg senki.

A Francia Hadsereg Légierejének (Armée de l’Air et de l’Espace/AdlA) a kötelékébe tartozó Rafale vadászgép középfeszültségű vezetékeket szakított át, miközben egy gyakorlat keretében alacsony (a beszámolók szerint 80 méternél is alacsonyabb) magasságon repült február 17-én, Le Castellet falu környékén – számol be az esetről a The Aviationist. A falu polgármestere úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a gép pokoli lármát csapott, annyira közel zúgott el a talaj felett. Egy másik szemtanú, aki a közeli úton vezetett, azt hitte, hogy a gép sikeresen átsuhant a kábelek alatt, de ezután kicsit feljebb észrevette az elszakadt vezetékeket, amelyek kisebb tüzet is okoztak, ezért hívta a tűzoltókat és az elektromos társaságot. A gép egyébként három, a közeli vízerőműből eredő vezetéket vágott át, ami miatt a falu több órán át áram nélkül maradt.


Forrás: Armée de l’Air et de l’Espace

A Légierő szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Rafale tíz perc múlva leszállt, és szerencsére senki sem sérült meg. Hozzátette azt is, hogy extrém módon ritka baleset történt. A hadsereg megfelelő, a légi balesetek kivizsgálására szakosodott szerve (Armée de l’Air et de l’Espace and the Bureau Enquêtes Accidents pour la sécurité de l’aéronautique d’État/BEA-É) mindenesetre nyomozást kezdeményezett.

Mint az a hadsereg által közzétett, fenti képen látható, a repülő a kábeleket a bal szárnyával találta el, a legrosszabbul pedig a gép tankja és a törzse járt: ezeken a kábelek masszív lyukakat ütöttek. Gusztus dolga, hogy ki mit gondol „extrém ritkának”, de az Aviationist megemlékezik arról, hogy hasonló balesetekre már sor került 2012-ben, valamint 2014-ben is – az előbbiben egy Mirage 200, az utóbbiban pedig egy Mirage F1CR vadász volt az érintett. Ezeket követően a mostani vizsgálatot is lefolytató BEA-É azt tanácsolta a légierőnek, hogy limitálja a minimum repülési magasságot a gyakorlatozások során, illetve az alacsony repüléshez jelöljenek ki specifikus helyszíneket, valamint készítsenek kimerítő listát a környék vezetékeiről, hogy ezek közül melyek veszélyeztethetik a légiközlekedést.

(Címlapkép/nyitókép: defense.gouv.fr)

További cikkek a Rakétán:

Német–francia–spanyol összefogásban készülhet el a jövő európai lopakodógépe A Future Combat Air System (FCAS) lenne Európa válasza az amerikai F-35-re, és mindent tudna, amit az. Ráadásul az európai gazdaságnak és iparnak is jót tenne.

Így kapnak szét egy F-117A harci gépet A videón eltávolítják a mérgező, radarelhárító réteget, mielőtt a legendás repülő múzeumba kerülne.

Videón Dél-korea lopakodó vadászbombázója Dél-Korea és Indonézia közös harci repülőgép fejlesztési programmal rendelkeznek, melyről még 2014-ben állapodtak meg, elhatározva egy alacsony észlelhetőségű vadászgép kifejlesztését. A projekt állásáról nemrég tettek közzé egy videót, amiben szokatlan részletességgel nyerhetünk bepillantást az új vadászgép szerkezetébe, amit éppen ipari robotok szerelnek össze.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.