Így lehet letölteni a nyomtatható, uniós COVID-igazolványt

2021 / 07 / 01 / Pőcze Balázs
Így lehet letölteni a nyomtatható, uniós COVID-igazolványt
Mostantól bárki letöltheti az igazolványt, ami bizonyítja, hogy tesztelték, átesett a betegségen vagy megkapta az oltásokat. Összefoglaljuk néhány lépésben, hogy mit kell tenni a fájlok megszerzéséhez.

Június elején számoltunk be arról, hogy elindult a rendszer, amelynek segítségével az EU tagállamok képesek igazolni az állampolgáraik oltottsági adatait, teszteredményeit, valamint azt, hogy átestek a koronavíruson - illetve ugyanezt ellenőrizni tudják a blokk többi országából érkező látogatók esetében. Akkor még csak hét ország vette használatba a rendszert, mostanra azonban mindenki elkészült a fejlesztésekkel a projekt weboldala szerint. A nem uniós európai államok közül csak San Marino, Svájc és a Vatikán nem élesítette még a rendszert, de már készen állnak a csatlakozásra.

Így működik

A vakcinaútlevél QR-kódokkal, illetve nyilvános kulcsú titkosítással működik. Utóbbi lényege, hogy a kibocsátó ország egy, csak általa ismert, titkos kulccsal titkosítja az információkat, majd azokat a fogadó ország hatóságai a titkos kulcs párjával, a mindenki számára hozzáférhető, úgynevezett nyilvános kulccsal visszafejtik. Ez megnehezíti a hamisítással próbálkozók dolgát. Az ellenőrzés során személyes adatokat nem kell átadni, így azokat nem is tárolják a fogadó ország hatóságai.

Így kell letölteni

Az EESZT-n olvasható tájékoztató szerint az alkalmazásboltokban jelenleg elérhető mobilappok még nem követik az uniós szabványt, később

"a jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban".

Addig is, akinek az utazáshoz szüksége van az igazolásra, letölthet és kinyomtathat egy PDF-et az EESZT-n keresztül. Egy weboldalon összefoglalták ennek a menetét: menjünk fel az EESZT "Lakossági portálra"; jelentkezzünk be az ügyfélkapus felhasználónevünkkel és jelszavunkkal; ezután kiválaszthatjuk az "Uniós COVID-igazolvány" menüpontot, ahol az ígéreteknek megfelelően három opció közül választhatunk. Az "oltási igazolványok" alatt én megtaláltam mind a két oltási igazolásomat; a "tesztigazolvány" menüpont alatt nem jelent meg a tavasszal készült, az EESZT-n amúgy elérhető PCR-tesztem eredménye; a "gyógyultsági igazolvány" listája is üres volt, bár az érthető okokból.

Miután kiválasztjuk a listából az igazolni kívánt eseményt (a sor sötétszürkére vált), az "igazolvány letöltése" gombbal a minden számítógép által olvasható PDF fájl be is kerül a letöltéseket tartalmazó mappánkba. A legtöbb böngésző visszakérdez, mielőtt idegen állományt rögzít a gépünkön, a figyelmeztetést nyugodtan hagyjuk jóvá. A fájlt, ami a kód mellett alapvető adatokat tartalmaz (oltási igazolás esetén a nevet, születési dátumot, illetve az oltóanyag típusát és az oltás idejét), miután megnyitottuk, ki tudjuk nyomtatni. Az egyes határőrségek és határőrök szabályai és rigolyái biztosan eltérnek, de technikai akadálya sem a fekete-fehér nyomtatásnak nem kéne lennie, ahogy technikailag az is lehetséges, hogy a mobilunk vagy tabletünk képernyőjéről olvassák be a kódot, de valószínűleg okosabb biztosra menni és kinyomtatni az igazolást. Indulás előtt mindenképp tájékozódjunk az úti célunkon érvényes aktuális beutazási szabályokról.

(Fotó: Unsplash/Lukas , Pőcze Balázs)

További cikkek a témában:

Ingyenesen kínál oltás utáni antitest vizsgálatot a Semmelweis Egyetem Bizonyos esetekben térítésmentesen ellenőrizhetjük, hogy az oltást követően termelődött-e a szervezetünkben antitest. Mutatjuk, miként lehet ezt igénybe venni.

Néhány országban már működik az EU-s vakcinaútlevél Az oltottság ténye és a teszteredmények mellett a rendszer azt is igazolja, ha valaki átesett a koronavíruson.

A gazdag országok felelhetnek a pandémia elhúzódásáért A 2021-re tervezett kétmilliárd vakcina helyett eddig mindössze hatvannyolcmillió koronavírus elleni vakcina jutott a fejlődő országokba az ENSZ humanitárius oltási programja, a COVAX által: szakértők szerint ennek egyik fő oka, hogy az iparosodott országok elszipkázzák a pénzt és a vakcinát, hogy a rászorulók megsegítése helyett saját tartalékaikat halmozzák.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.