Így lehet nyerni Elon Musk százmillió dolláros versenyén, mely a szén-dioxid-leválasztás technológiájának fejlesztését célozza

2021 / 02 / 09 / Bobák Zsófia
Így lehet nyerni Elon Musk százmillió dolláros versenyén, mely a szén-dioxid-leválasztás technológiájának fejlesztését célozza
Közzétették a részleteket a versennyel kapcsolatban, a cél, hogy tíz gigatonnás mennyiségben távolítsuk el a szén-dioxidot a légkörből 2050-ig. Április 22-éig lehet jelentkezni a résztvevőknek.

Elon Musk egy héttel ezelőtt Twitter üzenetben célzott rá, hogy nemsokára újabb ügyet készül támogatni hatalmasra nőtt vagyonából, konkrétan a szén-dioxid-leválasztással és -tárolással kapcsolatos technológiák fejlesztését. A százmillió dolláros (29,6 milliárd forint) verseny résztvevőinek feladata olyan technológia kifejlesztése lesz, mellyel nem csak a karbonsemlegesség elérése kerül majd a tervek szerint elérhető közelségbe, hanem akár a karbonnegativitás is.

A versenyt az Elon Musk és testvére által alapított Musk Foundation fogja finanszírozni és az XPrize Foundation non-profit szervezet platformján keresztül bonyolítják le. "Az Elonnal és a Musk Foundationnal való partnerség keretében közösségi együttműködéssel keressük a költséghatékony megoldásokat, melyeket nagy méretekben lehet alkalmazni a való világban." - írta Twitter üzenetben az XPrize -

"Az XPrize szén-kivonási versenyén keresztül a csapatokat arra invitáljuk, hogy írjanak történelmet és legyenek a klíma-hőseink a jövő újraformálásával."

A verseny részleteit az XPrize most tette közzé, ennek értelmében a csapatok, melyek április 22-étől regisztrálhatnak majd, be kell hogy nyújtsanak egy természetes, mérnöki vagy hibrid szén-dioxid-leválasztási/kivonási technológiát felvázoló tervet, mely nem csak teoretikusan, hanem a való életben is működőképes megoldást jelent a légkör szennyezettségének csökkentésére. A zsűri tizennyolc hónap után fogja kiválasztani a legjobb tizenöt ötletet, az ezeket megalkotó versenyzők egyenként egymillió dolláros támogatást kapnak, hogy létrehozhassák az általuk kitalált technológiák működő prototípusát.

Ugyanebben az időben kiosztanak huszonöt, egyenként kétszázezer dolláros tanulmányi ösztöndíjat is az iskolai csapatok számára. A verseny első helyezettje 50 millió dolláros (14,8 milliárd forint) fődíjat kap, a második helyezett 20 millió dollárt (5,9 milliárd forint), a harmadik 10 millió dollárt (2,9 milliárd forint).

A terveket négy fő kritérium figyelembevételével fogja a zsűri pontozni:

  • A prototípusnak legalább napi egy tonna szén-dioxid légkörből való kivonására kell alkalmasnak lennie
  • A csapatoknak demonstrálniuk kell, hogy a megoldásuk lehetőséget ad a jövőben arra is, hogy akár gigatonnás mennyiségben vonják ki vele a szén-dioxidot
  • Mindenképpen fontos szempont a költséghatékonyság, valamint, hogy a természet számára előnyös legyen és hosszú távon is lehessen alkalmazni
  • És végül az is elvárás, hogy a szén-dioxidnak ne csak a kivonása, hanem a tárolása is meg legyen oldva, minimum száz évig, de ha lehet, még tovább

A gigatonnás mértékű kivonás ugyan hatalmas feladatnak tűnik, de a szépsége ennek a vetélkedőnek a szervezők szerint éppen abban rejlik, hogy a beérkező ötletek széles spektrumát fogják nyújtani a használható megoldásoknak.

A világ vezető kutatóinak számításai alapján, még ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét sikerül is csökkenteni, akkor is szükségünk lesz a szén-dioxid-leválasztás technológiájára ahhoz, hogy tartani tudjuk a Párizsi Klímaegyezményben foglalt célokat.

Ez azt jelenti, hogy 2030-ig meg kell oldani az évi hat gigatonna kivonását a légkörből, 2050-re pedig még többet, évi tíz gigatonnát kell eltávolítani.

Jelenleg a CO2-ot kibocsátó ipari létesítmények használnak ugyan a kéményekre szerelhető különböző szűrőket, de ezek nem elég hatékonyak a probléma megoldására. A világon meglehetősen kevés olyan cég van, amely tényleg bizonyítottan működőképes és hatékony eszközöket tud építeni a szén-dioxid kivonására, ezek között van a Carbon Engineering, a Climeworks és a Global Thermostat, valamint a technológia eredeti kidolgozója, Klaus Lackner cége, a Silicon Kingdom Holdings is, amely idén tervezi felállítani első mechanikus fáját Arizonában. Ezek a fák előreláthatólag szintén egy metrikus tonna CO2 leválasztására lesznek képesek naponta, vagyis pont megfelenének Elon Musk és az XPrize feltételeinek.

Az XPrize versenye négy évig fog tartani, de az itt kidolgozott technológiák a remények szerint sokkal hosszabb távon is megoldást nyújtanak a klímaváltozás problémájának redukálására.

(Fotó: Wikimedia Commons, Flickr/websummit)

Ez is érdekelhet:

Elon Musk azt állítja, hogy a Neuralinket már egy majmon is tesztelték, ami képes videojátékokat irányítani a gondolatai segítségével A Neuralink alapítója a mostanában egyre népszerűbb Clubhouse közösségi oldalon adott hosszabb interjút, amelyben kitért arra is, hogyan állnak az agy-számítógép interfész fejlesztésével.
Az oxfordi tudósok repülőgép üzemanyaggá alakítják a szén-dioxidot A tiszta energia iránti törekvés fontos lépése lehet az Oxfordi Egyetem tudóscsoportjának felfedezése, melynek során a repülőgépek sugárhajtóművének meghajtására szolgáló üzemanyagot állítottak elő szén-dioxidból.
Gépi tanulással gyorsítanák a széndioxid-veszteség újrahasznosítását Az algoritmusok több mint 240 anyagból választottak ki 4 ígéretes opciót.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.