Elon Musk százmillió dollárt ajánlott fel díjként a légkörből a szén-dioxid kivonására képes technológiáért

2021 / 01 / 22 / Felkai Ádám
Elon Musk százmillió dollárt ajánlott fel díjként a légkörből a szén-dioxid kivonására képes technológiáért
Jelen pillanatban 201 milliárd dolláros vagyonnal továbbra is Elon Musk a világ leggazdagabb embere.

A világ legfontosabb technológiája pedig minden valószínűség szerint az, amely segítségével releváns mértékben vonhatóak ki a légkörből azok az üvegházhatású gázok, melyek a globális felmelegedést okozzák. Egy ilyen technológia birtokában ugyanis nem „csak” arra nyílna lehetőségünk, hogy a rossznál rosszabb forgatókönyveket elkerüljük a klímaváltozással kapcsolatban, de helyre is állíthatnánk akár a légkört.

Megvan a szén-dioxid átalakításának Szent Grálja Újabb egyetemi összefogásnak köszönhető jelentős siker, hogy a kutatók feltárták a szén-dioxid-konverzió mögött rejlő mechanizmust. Az alapvetően káros molekulából így hasznos anyagokat gyárthatunk.

Miként az Engadget írja, Musk filantróp tevékenysége azonban a múltban eltörpült nagy riválisához, Jeff Bezos jótékonykodásához képest. Mivel pedig Musk immárt átvette a vezetést a Bezostól, a dolgot nyilván nem lehetett annyiban hagyni. Ennek a része-e a nagylelkű felajánlás vagy sem, nem tudni, mert nem látunk bele Musk fejébe, de annyi biztos, hogy a Tesla vezérigazgatója szokásos kedvenc felületén, a szokásos hétköznapi szűkszavúság mellett jelentette be, hogy 100 millió dolláros (~ 29 milliárd forint) fődíjat ajánl fel a legígéretesebb, a szén-dioxid megkötésével kapcsolatos technológiáért.


(Forrás: www.bloomberg.com/billionaires/)

Musk egy következő Tweetben hozzátette, hogy a részletek a jövő héten érkeznek. Hasonló „versengésre” már korábban is sor került, 2018-ban az X-Prize keresett pénzdíjért cserébe hasonló találmányokat, akkor az öt döntős csapat között összesen 20 millió dollárt osztottak szét. A mostani 100 millió dolláros fődíj azonban nem csak a X-Prize nyereményét körözi le, de ez a legnagyobb összeg eddig, amit Musk filantróp tevékenységre költött.

A légköri szén-dioxid megkötésére/átalakítására képes technológiákkal kapcsolatban már folynak ígéretes kutatások, egy új rendszer például a járművek által a légkörbe pöfögött szén-dioxid 90 százalékát alakítaná át folyékony szén-dioxiddá. Az Oxford Egyetem kutatói kitalálták, hogy a légköri szén-dioxidot miként alakítsák át repülőgép üzemanyaggá, illetve kísérletek folynak az üvegházhatású gázok gyémánttá alakításával kapcsolatban is.

További cikkek a Rakétán:

Majdnem hét százalékot csökkent a globális széndioxid-kibocsátás 2020-ban Ha a lezárások után más módszerekkel, de ugyanígy folytatnánk, elérhető közelségbe kerülne a Párizsi Klímaegyezményben foglalt célok elérése.

Egyik kezével a koronavírus, másik kezével a klímaváltozás ellen küzd a Bosch És mindkét területen elég jól állnak.

Extrém módon tisztítják a levegőt a fővárosi fák Nem csak több tonna szállóport szűrnek ki a levelek, de ráadásul a segítségükkel a légszennyezést is lehet mérni. Az is kiderült, melyik fa tisztítja a leginkább a levegőt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.