Így módosulna az e-rollerek KRESZ-szabályozása

2021 / 09 / 11 / Felkai Ádám
Így módosulna az e-rollerek KRESZ-szabályozása
Végre szabályoznák ezeket az egyre gyakrabban használt járműveket is.

A héten mutatkozott be a harmadik e-roller szolgáltató, és a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a legmegnyugtatóbb módon úgy lehetne a rollerkérdést rendezni, ha nem a szolgáltató szabna meg irányelveket a felhasználóinak, hanem egységes KRESZ-szabályozás születne. Mint azt korábban mi is megírtuk, jelenleg ugyanis gyakorlatilag lehetetlen ezzel az eszközzel szabályosan közlekedni.

Szinte lehetetlen elektromos rollerrel szabályosan közlekedni Budapesten Ha nincs bukósisakod, jogsid és kötelező biztosításod, elméletben több mint százezer forintra is büntethetnek. Ha van, akkor már csak az életedet kell kockáztatnod.

A helyzetben tehát annyi javulás történt még 2019-ben, hogy megszületett a Belügyminisztérium állásfoglalása, amely kimondta:

"az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni. A Rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni."

Mindez azonban nem sokkal teremtett tisztább helyzetet, mivel a segédmotoros kerékpárt csak jogosítvány birtokában lehet vezetni, bukósisakot kell rajta viselni, valamint indexszel és féklámpával is fel kell szerelni. Érdekesség, de a héten az országban bemutatkozott TIER például épp ilyen rollereket tesz bérelhetővé, ugyanakkor a jogi hézagot még ők sem tudták betömni, hiszen például arra buzdítják felhasználóikat, hogy elsősorban a kerékpárúton közlekedjenek, amit például egy segédmotoros kerékpárral nem lehet megtenni. Vagyis a bírságolás lényegében az éppen arra járó rendőr kedvén múlott, igaz, mint azt a Telex megírta, ügyészségi iránymutatás már született – ami persze csak azokat az eseteket érintette, amelyek egyáltalán a bíróság elé kerültek. A helyzet tisztázása ráadásul azért is esedékes, mert Budapesten a világon tapasztalható folyamatoknak megfelelően a roller lett a járványkorszak egyik nyertese.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy közeleg a jármű hatósági szabályozása, most viszont a Telex meg is szerezte ezt a javaslatot, amely a KRESZ-módosítási komplexebb csomag egyik része. A javaslatban három definíciója van az e-rollernek -- mint azt a Telex írja:

  • "motoros roller az, ami legalább kétkerekű, egy tengelyén kormányozott, a rajta utazó egy személyt állva szállítani képes, legfeljebb 4 kW teljesítményű motorral meghajtott jármű
  • ezen belül kis teljesítményű motoros roller az a motoros roller, amit legfeljebb 350 W teljesítményű motor hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes
  • nagy teljesítményű motoros roller pedig minden olyan motoros roller, ami nem kis teljesítményű motoros roller."

A különbség a kétféle motoros roller között, hogy néhány eltéréssel (nincs utasszállítás, illetve 25 km/h maximális sebesség a megengedett) a kis teljesítményű motoros rollerre a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznának, míg a nagy teljesítményűre a korábban említett belügyminisztériumi állásfoglalásnak megfelelően a segédmotoros szabályok annyi kitétellel, hogy ezen sem lehetne utast szállítani, és a vezetését a 16. életév betöltéséhez kötnék.

További cikkek a témában:

Rollerhorror a budai rakparton A Szabadság híd és Erzsébet híd közötti Raoul Wallenberg rakparton több mint hatvan Lime roller sorakozott kedd délután, így nagyjából egy embernyi hely maradt a közlekedésre a gyalogosok és biciklisták által is használt, forgalmas járdaszakaszon.

Mégsincs halálra ítélve a belvárosi bérrollerezés A járvány hatására a korábban életképtelennek tűnő szektor magához tért.

Mi a helyzet, mit érdemes venni a hazai elektromosroller-piacon? Ha tényleg használni akarjuk, drága lesz, ha nem akarjuk használni, minek vesszük meg. Szóval drága lesz, de a lényeg, hogy legyen hova vinni javítani!


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Félkerekű, önegyensúlyozó vonatok és autók – a giroszkópos járművek őrült története: 1. rész
Félkerekű, önegyensúlyozó vonatok és autók – a giroszkópos járművek őrült története: 1. rész
Azt hihetnénk, hogy az önegyensúlyozó járművek olyan technológia, amelytől még távol vagyunk. Pedig ilyen járműveket már a huszadik század elején is fejlesztettek méghozzá sikerrel – akár olyan hatalmas tömegű eszközöket is “félkerékre” pakoltak, mint a vonat. Ám ha így tombolt a giroszkóp-őrület, hova tűntek ezek a járművek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.