Ilyen látványt nyújt a Mars kisebbik holdja sokezer kilométer messzeségből

2021 / 08 / 31 / Bobák Zsófia
Ilyen látványt nyújt a Mars kisebbik holdja sokezer kilométer messzeségből
Hamarosan folytatja asztrobiológiai küldetését a Perseverance, már ki is szemelte a megfelelő kőzetet a következő fúráshoz, de előtte még megmutatta, milyen látványban lehet részük a Mars leendő telepeseinek, mikor felpillantanak az égre.

A Mars kisebbik holdja, a Deimos kevesebb figyelmet kap, mint nagyobb méretű társa, Phobos, amelynek felszínére hamarosan űreszköz is érkezik a Japán Űrügynökség jóvoltából, de nemrégen, augusztus 20-án mégis rá szegeződtek a kamerák egy felvétel erejéig, méghozzá nem másnak, mint a Marson éppen fontos küldetést teljesítő Perseverance-nek a kamerái. A második mintagyűjtő akciójára igyekvő marsjáró felvételeit time-lapse videóban tette közzé a NASA a rover Twitter oldalán: a videón látható, hogy inkább csillagnak, mint holdnak tűnik a messzi égitest.

A Deimos keringési pályája messzebb esik a Marstól, mint a Phobosé, több mint 23 000 kilométerre köröz a bolygótól és nagyjából 30 óra alatt ér egyszer körbe. A kicsiny holdról korábban már készült felvétel, a Viking-2, a Curiosity marsjáró, valamint a Mars Reconnaissance Orbiter is bemutatta, hogyan is néz ki közelebbről a Deimos, ezek közül különösen a Viking-2 által készített képek mutatják látványosan, hogy milyen simának tűnik a hold kráterekkel szabdalt felszíne. Ez a poros regolitnak köszönhető, ami belepi az égitestet, néhol akár 50 méter vastagon.

Bár mindegyik marsjáró szokott időnként felvételeket, néha akár szelfiket is küldeni a földi irányítóközpontba, de a missziók tudományos aspektusa az elsődleges szempont a napi feladatok megtervezésénél, a Perseverance-nek pedig hamarosan újabb kötelessége akad: segítségével megpróbálnak kőzetmintát szerezni a bolygó felszínéről. Az első kísérlet sikertelen volt, a tárolókba nem került semmi a marsi 'levegőn' kívül, mivel a kőzet túl porhanyósnak bizonyult, de a NASA a későbbiekben, amennyiben lesz rá lehetőség, begyűjti azt a kémcsövet is, mivel a légkör tanulmányozására jó lehetőséget ad a tároló tartalma.

A következő kísérlet alanyát, a Rochette nevű követ már elérte a marsjáró, és augusztus 26.-ai bejelentés szerint ezen a héten elkezdi a fúrást, ha a kő megfelelőnek bizonyul a mintavételhez. A korábbi tapasztalatokból okulva az irányítócsapat csak akkor zárja le a tároló tetejét, ha előtte a Mastcam-Z kamerarendszer felvételei alapján meggyőződtek róla, hogy a kémcsőbe valóban került valamennyi a kőzetből.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek A Perseverance megörökítette a saját landolását, a NASA pedig most közzétette a felvételeket.
Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.
Hamarabb érkezhet talajminta a Földre a Mars holdjáról, mint a Marsról Tíz gramm Phobosról származó kőzet ér Földet 2029-ben a Japán Űrügynökség tervei szerint.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.