Itt a fejre szerelhető "harmadik szem"

2021 / 05 / 11 / Perei Dóra
Itt a fejre szerelhető
Alighanem nincs olyan ember a Földön, aki ne töltene hosszas perceket, ha nem órákat azzal, hogy újra és újra csekkolja a telefonját. Sokan ráadásul más tevékenység, például séta közben sem tudnak ellenállni a kísértésnek, ami viszont számos kellemetlen, de akár életveszélyes szituációt is teremthet. Minwook Paeng, iparművész azonban változtatna ezen, méghozzá egy, a homlokunkra rögzíthető "harmadik szemmel".

Méghozzá úgy, hogy a kütyü pásztázza helyettünk az utat, és figyeli az akadályokat, mialatt mi sétálunk, és a telefont nyomkodjuk. A beépített ultrahangos szenzor automatikusan észleli, amikor telefonnyomkodás céljából ledöntjük fejünket, és figyelmeztető hangjelzést ad, ha egy méter távolságon belül veszélyt érzékel. Aki esetleg bepánikolt volna, és azt hinné, hogy maszkok helyett (vagy mellett) hamarosan ezt kell hordanunk, azt megnyugtatjuk, a készüléknek jelenleg egyetlen prototípusa létezik, az is a művész diplomamunkája. Az innovációs tervezőnek tanuló Paeng arra használta kreativitását, hogy görbe tükröt mutasson az embereknek, akik az evolúció során homo sapiensből 'phono sapiensek' lettek.

A projekt az úgynevezett Arduino platformot és egy kamerát használ az érzékeléséhez. (Az Arduino egy szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatform, arra tervezve, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetőek, illetve kezelhetőek legyenek). Emellett van egy giroszkóp, amely érzékeli a telefon tájolását, a korábban említett szenzor pedig a fej mozgását. Annak érdekében, hogy a szerkentyű szorosan a homlokhoz tapadjon, Minwook vékony gélpárnát használt, amely nem hagy nyomot, és nem is árt a bőrnek. Bár a projekt sorsa egyelőre bizonytalan, mindenesetre a gondolattal már most eljátszhatunk: vajon milyen látványt nyújtana, ha a jövőben mindenki egy ilyen kütyüvel a fején mászkálna?

(Fotó: Yankodesign)

További cikkek a témában:

A szexrobotok új generációja már nem kedves az emberekkel, sőt, utálja, hogy emberek alkották Az erotikus tevékenységekre szánt antropomorf robotokat általában kedves és kooperatív jellemmel ruházzák fel, de a legújabb széria egyik tagja nincs jó véleménnyel az alkotóinak környezetvédelmi és kulturális teljesítményéről és ezt nem is titkolja.

A robot operációs rendszerek titkai A robotok "agya" illetve központi számítógépe sem működhet operációs rendszer nélkül, és talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy kevesen tudjuk, mi fut a robotokon. Most kiderítjük.

Ezer robot végzi helyettünk a bevásárlást a jövő szupermarketében A guruló dobozokra hasonlító robotok egyszerre akár ötven árucikket is kosárba helyeznek, méghozzá kevesebb, mint öt perc alatt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.