Ezért kaparjuk a falat a karácsonyi zenéktől

2020 / 12 / 18 / Perei Dóra
Ezért kaparjuk a falat a karácsonyi zenéktől
A karácsony fényei és dallamai semmivel sem összetéveszthetőek, és ezen mit sem változtat a tény, hogy idén a pandémia miatt máshogy telnek az ünnepek. Úgy is mondhatnánk, hogy amíg a boltok nyitva tartanak, addig óhatatlanul fülünkbe másznak az örökzöld karácsonyi slágerek, valahányszor vásárolni megyünk. De vajon miért megy az agyunkra a Feliz Navidad, a Last Christmas vagy az All I Want for Christmas is You, és egyáltalán: tehetünk-e ellene bármit a füldugó beszerzésén kívül?

Ennek a kérdésnek járt utána a Medium egyik szerzője, Melody Wilding. (A keresztneve és a témaválasztás közti összefüggés kizárólag a véletlen műve.) Ami sokkal érdekesebb, hogy egy általa idézett 2011-es amerikai kutatás szerint a válaszadók huszonhárom százaléka gyűlöli a karácsonyi slágereket. Ehhez képest a csapból, azaz a rádiókból, az üzletekből és a televíziókból is ezek folynak, hogy a cégek az ünnepi hangulat fokozásával még több vásárlásra ösztönözzék a vásárlókat.

Hazai fejlesztés segít elkerülni a tumultust a bevásárlóközpontokban Kevesen rajonganak a tömegben nyomorgásért, ami így a karácsonyi bevásárlás környékén elő szokott fordulni. Járványhelyzetben pedig kifejezetten veszélyes tud lenni a tumultus. Ezen segít egy ingyenes, hazai fejlesztés.

Miért halott ügy a kereskedők efféle próbálkozása?

Ha grafikonon ábrázolnánk az adott ingerrel való találkozás gyakorisága és annak kedvelése közötti kapcsolatot, az esetek többségében fordított U összefüggést kapnánk. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az új dalokat - még a számunkra legszimpatikusabbakat is -, többször meg kell hallgatni ahhoz, hogy igazán megszeressük őket. Ezt követően még huzamos ideig élvezzük, akár rongyosra is hallgatjuk,

előbb-utóbb viszont nemcsak unni kezdjük őket, hanem egyenesen irritálhatnak minket, és akár pszichés stresszt is okozhatnak.

Ez a folyamat ráadásul sokkal gyorsabban lejátszódik például a fenti karácsonyi dalok esetén, amelyek minden télen újra és újra porondra kerülnek. Elképzelhető, hogy amikor először felcsendül a Last Christmas, akkor talán még ünnepi izgalomba is jövünk tőle, kisvártatva viszont már a hátunk közepére kívánjuk az egészet.

Az ünnep okozta stressz is közrejátszik

Felettébb érdekes a pszichológiának azon felismerése, miszerint a negatív életesemények mellett a pozitívak is stresszforrást jelenthetnek számunkra. Gondoljunk csak arra, micsoda érzelmi cunamit élünk át egy új párkapcsolatban, vagy ha ismeretlen helyre utazunk, vagy aktuális esetben várjuk a karácsonyt. Elvégre ezek a helyzetek jól megszokott rutinunk felborulásával járnak, ráadásul az ünnepek alatt egy sor más dolog miatt is fájhat a fejünk: mennyi pénzt költöttünk, örülni fognak-e szeretteink az ajándékoknak, megérkeznek-e időben a csomagjaink, sikerül-e mindent beszerezni, mi lesz az ünnepi menüvel, és a többi, és a többi.

A tömeg és a nyüzsgés szintén feszültséget kelthet bennük (a jelenlegi járványhelyzetben különösen), ahogy az is, ha az ünnepek között is dolgoznunk kell. Ilyenkor könnyen túlvállaljuk magunkat, egyik családi programról a másikra megyünk, állandóan főzünk vagy takarítunk, miközben szemernyi időnk sincs a pihenésre. Nem beszélve az esetleg családi konfliktusokról, amihez képest a karácsonyi dalok jelentősége nyúlfarknyinak tűnik. Lényeg a lényeg, minél nagyobb rajtunk a nyomás, várhatóan annál nehezebben kezeljük azokat az ingereket, amik amúgy is negatívan hatnak ránk.

A legjobb védekezés az ignorálás

Az esetek többségében szerencsére kontrollálhatjuk a zeneválasztást mondjuk azzal, hogy letekerjük a hangerőt a tévén, vagy kikapcsoljuk a rádiót, amíg lemegy a karácsonyi muzsika. Vásárlás közben pedig hallgathatunk saját zenét egy fülesen keresztül, vagy még mindig ott a jó öreg füldugó. A mentális kimerülés elkerülése érdekében érdemes odafigyelni a változatosságra is, illetve figyelembe venni, hogy nem csupán fülünk segíthet megidézni az ünnepi hangulatot: a mézeskalács, a fenyő, a fahéj, a frissen sült bejgli illata egyaránt tökéletes erre. Ha pedig mindennek ellenére Mariah Carey továbbra is ott duruzsol a fülünkben, rágózzunk. Kutatások szerint ez segít ellazulni, és száműzni elménkből az unalomig ismételt dallamokat.

További cikkek a Rakétán:

A vásárlók többsége bevállalná adatai elvesztését némi karácsonyi engedmény reményében

Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés?

Saját szobából stream-studió, avagy mi lesz a dj-k sorsa a járvány után?

(Fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/Arron_Choi)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Megtalálhatták az első felhasználási területet az időkristályok számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.