Ezért kaparjuk a falat a karácsonyi zenéktől

2020 / 12 / 18 / Perei Dóra
Ezért kaparjuk a falat a karácsonyi zenéktől
A karácsony fényei és dallamai semmivel sem összetéveszthetőek, és ezen mit sem változtat a tény, hogy idén a pandémia miatt máshogy telnek az ünnepek. Úgy is mondhatnánk, hogy amíg a boltok nyitva tartanak, addig óhatatlanul fülünkbe másznak az örökzöld karácsonyi slágerek, valahányszor vásárolni megyünk. De vajon miért megy az agyunkra a Feliz Navidad, a Last Christmas vagy az All I Want for Christmas is You, és egyáltalán: tehetünk-e ellene bármit a füldugó beszerzésén kívül?

Ennek a kérdésnek járt utána a Medium egyik szerzője, Melody Wilding. (A keresztneve és a témaválasztás közti összefüggés kizárólag a véletlen műve.) Ami sokkal érdekesebb, hogy egy általa idézett 2011-es amerikai kutatás szerint a válaszadók huszonhárom százaléka gyűlöli a karácsonyi slágereket. Ehhez képest a csapból, azaz a rádiókból, az üzletekből és a televíziókból is ezek folynak, hogy a cégek az ünnepi hangulat fokozásával még több vásárlásra ösztönözzék a vásárlókat.

Hazai fejlesztés segít elkerülni a tumultust a bevásárlóközpontokban Kevesen rajonganak a tömegben nyomorgásért, ami így a karácsonyi bevásárlás környékén elő szokott fordulni. Járványhelyzetben pedig kifejezetten veszélyes tud lenni a tumultus. Ezen segít egy ingyenes, hazai fejlesztés.

Miért halott ügy a kereskedők efféle próbálkozása?

Ha grafikonon ábrázolnánk az adott ingerrel való találkozás gyakorisága és annak kedvelése közötti kapcsolatot, az esetek többségében fordított U összefüggést kapnánk. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az új dalokat - még a számunkra legszimpatikusabbakat is -, többször meg kell hallgatni ahhoz, hogy igazán megszeressük őket. Ezt követően még huzamos ideig élvezzük, akár rongyosra is hallgatjuk,

előbb-utóbb viszont nemcsak unni kezdjük őket, hanem egyenesen irritálhatnak minket, és akár pszichés stresszt is okozhatnak.

Ez a folyamat ráadásul sokkal gyorsabban lejátszódik például a fenti karácsonyi dalok esetén, amelyek minden télen újra és újra porondra kerülnek. Elképzelhető, hogy amikor először felcsendül a Last Christmas, akkor talán még ünnepi izgalomba is jövünk tőle, kisvártatva viszont már a hátunk közepére kívánjuk az egészet.

Az ünnep okozta stressz is közrejátszik

Felettébb érdekes a pszichológiának azon felismerése, miszerint a negatív életesemények mellett a pozitívak is stresszforrást jelenthetnek számunkra. Gondoljunk csak arra, micsoda érzelmi cunamit élünk át egy új párkapcsolatban, vagy ha ismeretlen helyre utazunk, vagy aktuális esetben várjuk a karácsonyt. Elvégre ezek a helyzetek jól megszokott rutinunk felborulásával járnak, ráadásul az ünnepek alatt egy sor más dolog miatt is fájhat a fejünk: mennyi pénzt költöttünk, örülni fognak-e szeretteink az ajándékoknak, megérkeznek-e időben a csomagjaink, sikerül-e mindent beszerezni, mi lesz az ünnepi menüvel, és a többi, és a többi.

A tömeg és a nyüzsgés szintén feszültséget kelthet bennük (a jelenlegi járványhelyzetben különösen), ahogy az is, ha az ünnepek között is dolgoznunk kell. Ilyenkor könnyen túlvállaljuk magunkat, egyik családi programról a másikra megyünk, állandóan főzünk vagy takarítunk, miközben szemernyi időnk sincs a pihenésre. Nem beszélve az esetleg családi konfliktusokról, amihez képest a karácsonyi dalok jelentősége nyúlfarknyinak tűnik. Lényeg a lényeg, minél nagyobb rajtunk a nyomás, várhatóan annál nehezebben kezeljük azokat az ingereket, amik amúgy is negatívan hatnak ránk.

A legjobb védekezés az ignorálás

Az esetek többségében szerencsére kontrollálhatjuk a zeneválasztást mondjuk azzal, hogy letekerjük a hangerőt a tévén, vagy kikapcsoljuk a rádiót, amíg lemegy a karácsonyi muzsika. Vásárlás közben pedig hallgathatunk saját zenét egy fülesen keresztül, vagy még mindig ott a jó öreg füldugó. A mentális kimerülés elkerülése érdekében érdemes odafigyelni a változatosságra is, illetve figyelembe venni, hogy nem csupán fülünk segíthet megidézni az ünnepi hangulatot: a mézeskalács, a fenyő, a fahéj, a frissen sült bejgli illata egyaránt tökéletes erre. Ha pedig mindennek ellenére Mariah Carey továbbra is ott duruzsol a fülünkben, rágózzunk. Kutatások szerint ez segít ellazulni, és száműzni elménkből az unalomig ismételt dallamokat.

További cikkek a Rakétán:

A vásárlók többsége bevállalná adatai elvesztését némi karácsonyi engedmény reményében

Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés?

Saját szobából stream-studió, avagy mi lesz a dj-k sorsa a járvány után?

(Fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/Arron_Choi)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.