Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés?

2020 / 11 / 26 / Rácz Tamás
Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés?
A karácsony a szeretet, az öröm, a család, az együttlét és a fényszennyezés ragyogó ünnepe.

Pár hete hallhattuk a hírt, hogy az Európai Unió nem engedélyezte a Rolls-Royce számára a megvilágított orrdísz felszerelését autóira. Az EU érintett hatóságai a felesleges fényszennyezés elkerülésére hivatkoztak a tiltás indoklásaként. Mindeközben pedig egész Európa és a keresztény világ lelkesen készül a karácsonyra, amelynek hagyományosan része a lakások ablakaiban, házak falain, egész utcákon megjelenő díszkivilágítás, ami nyilvánvalóan sokkal durvább fényszennyezést jelent néhány világító angyalkánál pár tucat luxusautón.


Ez tilos Európában, mert fényszennyezéssel jár. A Rolls-Royce tavalyi globális értékesítése 5152 autót volt

Ez nem tilos

A NASA már 2014-ben közzétett egy jelentést arról, hogy ők a világűrből is remekül érzékelik, mennyire intenzíven megnövekszik a városok fénykibocsátása az ünnepi időszakban. Európában, Amerikában természetesen elsősorban a karácsonyi időszakban növekszik meg durván a fényszennyezés, a nagyobb észak-amerikai városok környékén a NASA szerint 30-50%-kal. A Közel-Keleten tavasszal a Ramadán idején láttak-mértek hasonló jelenséget, helyenként akár 100%-os intenzitás-növekedéssel.


A zöld képpontoknál a karácsonyi időszakban az átlagosnál 50 százalékkal nagyobb a fénykibocsátás a NASA műholdja szerint a decemberi ünnepi időszakban
Kép: NASA's Earth Observatory/Jesse Allen

Miért baj ez a sok fény?

A felesleges mesterséges fénykibocsátás elsődleges és legnyilvánvalóbb hatása az energiapazarlás. Ennek mértéke az adott régió energiamixétől függően változik. A környezetkárosítás akkor sem nulla, ha napelemekkel gyűjtjük be éjszakára a világításhoz szükséges energiát. Minimum az ehhez szükséges eszközök legyártásának ökológiai lábnyomának időarányos részével ilyenkor is terheljük a környezetet.

Az éjszakai mesterséges fény megzavarja a biológiai szervezetek egy részének működését is. Az állatok, növények, emberek(!) fejlődéstörténetét elég markánsan meghatározza az a néhány milliárd éves jellegzetesség, hogy ha lemegy a nap, sötét van. A témával kapcsolatban leggyakrabban a költöző madarak navigációjának megzavarását szokás emlegetni, de ennél sokkal hétköznapibb zavaró hatása van az éjjeli fényeknek a rovarvilágra és a növények bioritmusára. (Ez télen persze kevésbé jelentős a mi égövünkön.) De még a szomszéd is rosszabbul alszik, ha éjjel bevilágít a fényfüzérünk a hálószobájába.


Kép: Wikimedia Commons

Ha mélyebbre ássuk magunkat a fényszennyezés varázslatos világába, olyan meglepő kutatásokat is találhatunk, mint amiről ez a 2010-es BBC-cikk szól, mely szerint a mesterséges fény lassítja az ipari és közlekedési levegőszennyezés káros anyagainak természetes eltűnését is a légkörből! Mik nem vannak!

Végül pedig ott az iszonyú mennyiségű hulladék problémája, amivé megvásárlásuk után legfeljebb néhány évvel válnak a fényfüzérek, világító műanyag rénszarvasok és miegyebek.

Mit tehetünk, ha szeretjük a fénydekorációt, de nem akarunk kitolni a fényszennyezésre érzékeny állatokkal és magunkkal?

Ízlésbeli tanácsadással nem szeretnénk szolgálni és nem is ítéljük el helyből a karácsonyi fénydekorálókat. Viszont összeszedtünk pár megfontolandó javaslatot, ami a mi témában szerzett tudásunk szerint hatásosan mérsékelheti ennek a viszonylag újkeletű népszokásnak a környezetünkre gyakorolt hatásait.


Ez így nem gyakorol számottevő hatást az élővilágra, pláne, ha a késő éjszakai órákra le is kapcsolják

Ez egy látványosabb, de nem kifejezetten természetbarát megoldás. (Kép: Robert Couse-Baker, pxhere)
  • Hosszú élettartamú, kis energiafogyasztású eszközöket keressünk!
  • ha tönkremegy a cucc, próbáljuk megjavítani vagy megjavíttatni!
  • Ha reménytelen a javítás, a hulladékká vált égősort, díszt, miegyebet szelektíven kezeljük, ne dobjuk a kommunális hulladékba!
  • A dekoráció elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg lefelé szórja a fényt. Az eresz alatti fényfüzér, ablakon belülre helyezett ablakdísz biztosan kevésbé gyakorol hatást arra, amire nem kéne, mint a kerti fenyőfára feltekert égősor.
  • Késő éjszakára kapcsoljuk le vagy kössük időkapcsolóra a dekorációt. Ilyenkor úgysem látja senki, legalább ne pazarolja az energiát!

További érdekes cikkek a Rakétán:

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

Mire érdemes leginkább felhasználni a 3 milliós állami otthonfelújítási támogatást? A kormány által bejelentett lehetőség sokak fantáziáját megmozgatta. Mit is kellene megváltoztatni otthonunkban hatmillióért, ha a beruházás fele ingyen van?

Ezzel az applikációval lehet bejelenteni Magyarországon az illegális hulladékot A kormány által elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként felszámolnák Magyarországon az illegális szemétlerakóhelyeket, ebben segít ez az applikáció.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.