Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés?

2020 / 11 / 26 / Rácz Tamás
Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés?
A karácsony a szeretet, az öröm, a család, az együttlét és a fényszennyezés ragyogó ünnepe.

Pár hete hallhattuk a hírt, hogy az Európai Unió nem engedélyezte a Rolls-Royce számára a megvilágított orrdísz felszerelését autóira. Az EU érintett hatóságai a felesleges fényszennyezés elkerülésére hivatkoztak a tiltás indoklásaként. Mindeközben pedig egész Európa és a keresztény világ lelkesen készül a karácsonyra, amelynek hagyományosan része a lakások ablakaiban, házak falain, egész utcákon megjelenő díszkivilágítás, ami nyilvánvalóan sokkal durvább fényszennyezést jelent néhány világító angyalkánál pár tucat luxusautón.


Ez tilos Európában, mert fényszennyezéssel jár. A Rolls-Royce tavalyi globális értékesítése 5152 autót volt

Ez nem tilos

A NASA már 2014-ben közzétett egy jelentést arról, hogy ők a világűrből is remekül érzékelik, mennyire intenzíven megnövekszik a városok fénykibocsátása az ünnepi időszakban. Európában, Amerikában természetesen elsősorban a karácsonyi időszakban növekszik meg durván a fényszennyezés, a nagyobb észak-amerikai városok környékén a NASA szerint 30-50%-kal. A Közel-Keleten tavasszal a Ramadán idején láttak-mértek hasonló jelenséget, helyenként akár 100%-os intenzitás-növekedéssel.


A zöld képpontoknál a karácsonyi időszakban az átlagosnál 50 százalékkal nagyobb a fénykibocsátás a NASA műholdja szerint a decemberi ünnepi időszakban
Kép: NASA's Earth Observatory/Jesse Allen

Miért baj ez a sok fény?

A felesleges mesterséges fénykibocsátás elsődleges és legnyilvánvalóbb hatása az energiapazarlás. Ennek mértéke az adott régió energiamixétől függően változik. A környezetkárosítás akkor sem nulla, ha napelemekkel gyűjtjük be éjszakára a világításhoz szükséges energiát. Minimum az ehhez szükséges eszközök legyártásának ökológiai lábnyomának időarányos részével ilyenkor is terheljük a környezetet.

Az éjszakai mesterséges fény megzavarja a biológiai szervezetek egy részének működését is. Az állatok, növények, emberek(!) fejlődéstörténetét elég markánsan meghatározza az a néhány milliárd éves jellegzetesség, hogy ha lemegy a nap, sötét van. A témával kapcsolatban leggyakrabban a költöző madarak navigációjának megzavarását szokás emlegetni, de ennél sokkal hétköznapibb zavaró hatása van az éjjeli fényeknek a rovarvilágra és a növények bioritmusára. (Ez télen persze kevésbé jelentős a mi égövünkön.) De még a szomszéd is rosszabbul alszik, ha éjjel bevilágít a fényfüzérünk a hálószobájába.


Kép: Wikimedia Commons

Ha mélyebbre ássuk magunkat a fényszennyezés varázslatos világába, olyan meglepő kutatásokat is találhatunk, mint amiről ez a 2010-es BBC-cikk szól, mely szerint a mesterséges fény lassítja az ipari és közlekedési levegőszennyezés káros anyagainak természetes eltűnését is a légkörből! Mik nem vannak!

Végül pedig ott az iszonyú mennyiségű hulladék problémája, amivé megvásárlásuk után legfeljebb néhány évvel válnak a fényfüzérek, világító műanyag rénszarvasok és miegyebek.

Mit tehetünk, ha szeretjük a fénydekorációt, de nem akarunk kitolni a fényszennyezésre érzékeny állatokkal és magunkkal?

Ízlésbeli tanácsadással nem szeretnénk szolgálni és nem is ítéljük el helyből a karácsonyi fénydekorálókat. Viszont összeszedtünk pár megfontolandó javaslatot, ami a mi témában szerzett tudásunk szerint hatásosan mérsékelheti ennek a viszonylag újkeletű népszokásnak a környezetünkre gyakorolt hatásait.


Ez így nem gyakorol számottevő hatást az élővilágra, pláne, ha a késő éjszakai órákra le is kapcsolják

Ez egy látványosabb, de nem kifejezetten természetbarát megoldás. (Kép: Robert Couse-Baker, pxhere)
  • Hosszú élettartamú, kis energiafogyasztású eszközöket keressünk!
  • ha tönkremegy a cucc, próbáljuk megjavítani vagy megjavíttatni!
  • Ha reménytelen a javítás, a hulladékká vált égősort, díszt, miegyebet szelektíven kezeljük, ne dobjuk a kommunális hulladékba!
  • A dekoráció elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg lefelé szórja a fényt. Az eresz alatti fényfüzér, ablakon belülre helyezett ablakdísz biztosan kevésbé gyakorol hatást arra, amire nem kéne, mint a kerti fenyőfára feltekert égősor.
  • Késő éjszakára kapcsoljuk le vagy kössük időkapcsolóra a dekorációt. Ilyenkor úgysem látja senki, legalább ne pazarolja az energiát!

További érdekes cikkek a Rakétán:

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

Mire érdemes leginkább felhasználni a 3 milliós állami otthonfelújítási támogatást? A kormány által bejelentett lehetőség sokak fantáziáját megmozgatta. Mit is kellene megváltoztatni otthonunkban hatmillióért, ha a beruházás fele ingyen van?

Ezzel az applikációval lehet bejelenteni Magyarországon az illegális hulladékot A kormány által elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként felszámolnák Magyarországon az illegális szemétlerakóhelyeket, ebben segít ez az applikáció.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.