Megéri külföldi webáruházból rendelni? Segítünk kiszámolni

2020 / 11 / 27 / Bobák Áron
Megéri külföldi webáruházból rendelni? Segítünk kiszámolni
Milyen importköltségekkel kell számolnunk? Milyen pénznemben fizessünk? És miért ne rendeljünk hűtőt az Amazonról?

Ha volt abszolút nyertese a koronavírus-járványnak, az kétségkívül az online kereskedelem: a GKI Digital és az Áruskereső közös felmérése már szeptember elején azt mutatta, hogy az év első felében az online forgalom 34,8%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát, pedig ekkor még előtte voltunk a nagy karácsonyi rohamnak. Bár az online kereskedelemben a hazai webáruházak élveznek elsőbbséget, tavaly már több mint kétmillió magyar vásárló rendelt külföldi áruházból is, vagyis a külföldi rendelések száma is folyamatosan emelkedik.

Ez nyilvánvalóan köszönhető annak is, hogy külföldről rendelni egyre egyszerűbb és egyre olcsóbb, de az Amazonról, az Aliexpressről vagy más határon túli webáruházból rendelt terméknek még így is lényegesen több buktatója van, mintha egy magyar webshopból rendelünk, ezért most röviden áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, ha nem szeretnénk, hogy kellemetlen meglepetések érjenek.

Behozatali költségek

A legnyilvánvalóbb probléma, amibe külföldi rendelés során belefuthatunk, hogy az Európai Unión kívülről érkező árut importköltségek terhelik, ami lehet ÁFA, vám, esetleg mindkettő. Ezekre a következő szabályok vonatkoznak:

  • A Magyarországra harmadik országból (vagyis az EU-n kívülről) behozott áru 22 euróig vámmentes, 22,1 és 150 euró között pedig vámot nem, csupán a 27%-os áfát kell megfizetni
  • Ugyanakkor ha az ÁFA összege 10 euró alatt van, akkor azt elengedik, vagyis valójában áfát is csak nagyjából 37 euró felett kell fizetni
  • A vám- valamint áfakötelezettségnél a teljes költséget veszik figyelembe, amibe a szállítási díj is beletartozik
  • Amennyiben vámolásra kerül sor, ennek összege alapból 2,5%, valójában azonban termékkategóriánként változik, tehát az is előfordulhat, hogy 150 eurós összeg felett sem kell vámot fizetnünk
  • Az eddigieken felül vámkezelési díjat is felszámíthatnak, amit a Magyar Postának kell megfizetnünk, és az összege néhány ezer forint

Ha a rendelt árut vámolni kell, akkor a postától fogunk kapni egy sms-t, amiben leírják a további tennivalókat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy el kell küldenünk nekik néhány dokumentumot, például a vámkezelési megbízást, amit a Magyar Posta kipostáz a részünkre, a fizetési bizonylatot valamint a rendelés visszaigazolását. Erről részletes tájékoztatást a Magyar Posta honlapján találunk.

Amazon

Az Amazon esetében nem kell rejtett költségektől tartanunk, hiszen a termék megrendelésénél a honlap automatikusan kiszámolja az importköltségeket, nekünk pedig már az ezzel megemelt végösszeget kell kifizetnünk. Ha a végleges költség magasabb, mint amennyit felszámoltak, az Amazon akkor sem hajtja be azt a vásárlón, ellenben ha alacsonyabb, akkor a különbözetet visszautalják a számlánkra. Ez természetesen azt jelenti, hogy a vámolással sem nekünk kell foglalkoznunk, hanem - ideális esetben - az áru pont úgy érkezik meg hozzánk, mintha belföldről rendeltük volna.

Még egyszerűbb a helyzet, ha a német, a spanyol, az olasz, a holland, a svéd, a francia (esetleg még egy darabig a brit) Amazonról rendelünk, hiszen az egységes piac miatt ebben az esetben sem áfát, sem pedig vámot nem kell már fizetnünk. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanannyiért juthatunk hozzá a termékhez, mintha például Németországban élnénk, hiszen az online kereskedelemre vonatkozó EU-s adószabályok szerint ha egy cég bizonyos értékhatár felett (Magyarországon ez 35 ezer euró) értékesít egy adott országba termékeket, akkor a célországban alkalmazott adókulcsnak megfelelő áfát kell felszámítania az áru után. Az Amazonnál ez az importköltségekhez hasonlóan viszont nem rejtett költségként jelentkezik, hiszen rendelésnél már eleve a módosított végösszeget fogjuk kifizetni.

Aliexpress

Valamivel bonyolultabb lehet a dolog, ha az Aliexpressről vagy más kínai webshopból rendelünk, ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy nekünk kell gondoskodunk a behozatali költségek elrendezéséről. Ennek kiküszöbölése érdekében számos kínai cég tart fent európai raktárakat, így jó esetben a rendelésünk Csehországból, esetleg Spanyolországból fog megérkezni, így pedig nem is kell semmit ráfizetnünk. Több kínai webáruház emellett vállal úgynevezett áfamentes szállítási módot, ennek részleteiről a rendeljkinait.hu rakott össze egy igen informatív tájékoztatót.

Mivel áfamentes szállítási lehetőséget csak néhány áruház kínál, így ha Kínából (vagy más, EU-n kívüli országból) rendelünk, már könnyen előfordulhat, hogy kénytelenek leszünk végigcsinálni a vámkezelési eljárást. Ebben az esetben pedig nem árt előre kiszámolni, hogy a kasszánál még lenyűgözően olcsó áru nem lesz-e drágább, mire elér hozzánk, mintha itthon vettük volna meg, valamivel drágábban.

Hogyan számoljunk vámot?

Ehhez először is lépjünk be a vámtarifaszám-keresőbe, majd írjuk be az adott árukategória nevét. Ezt nem mindig egyszerű kitalálni, okostelefonnál például a "mobiltelefont" kell megkeresnünk. A kapott vámtarifaszámot írjuk be a NAV honlapján elérhető Taric web keresőbe, állítsuk be a kiinduló országot, majd nyomjunk rá a tarifa információra. A megjelenő lapon alul fogjuk látni az adott árukategória összes importköltségét.

Ahogy látható, ez elég eltérő lehet, mobiltelefonok például harmadik országból is vámmentesen hozhatók be, a porszívók vámtétele 1,7%, míg az optikailag megmunkált üveg lencsével rendelkező napszemüveg után 2,9%-os vámot kell fizetnünk.

Megéri-e külföldről rendelni?

Általánosságban ezt lehetetlen megmondani, de ökölszabályként annyit feljegyezhetünk, hogy mivel a szállítási költséget erősen befolyásolja a termék mérete és tömege, így minél kisebb az áru, annál jobb esélyünk van rá, hogy külföldről olcsóbban tudjuk megrendelni. Egy hűtőszekrény esetében például a szállítási költség adott esetben magasabb is lehet, mint maga a készülék, így nem valószínű, hogy jó üzletet kötünk, ellenben ha egy mobiltelefonra le tudunk csapni akciósan, már sanszos, hogy még a behozatali költségekkel együtt is olcsóbb lesz. Lássunk egy konkrét példát:

A 128 GB-os Samsung Galaxy S20 FE-t az Amazon a Black Friday hét keretében kedvezményes, 549 dolláros áron árulja, ami 166,5 ezer forintnak felel meg. Az Amazon itt úgy kalkulál, hogy a szállítási és importköltségekkel együtt további 160,71 dollárt kell fizetnünk, vagyis a végösszeg 709,71 dollárra jön ki, ami a jelenlegi árfolyamon nagyjából 215 ezer forint. Magyarországon ugyanez a telefon jelenleg 250 ezer forintba kerül, vagyis jókora összeget spórolhatunk, ha külföldről rendeljük meg.

Néhány kiegészítést viszont muszáj ehhez is hozzátenni:

  • A fenti kalkuláció csak a normál kiszállításra érvényes, ami azt jelenti, hogy 1-3 hetet is várhatunk, mire megérkezik az áru. Ugyanakkor ha elsőbbségi szállítással rendelnénk meg a telefont, akkor nagyjából plusz hatezer forint extraköltséggel kéne számolunk.
  • Ahogy fentebb írtuk, a mobiltelefonok vámmentesek, de ha más termékkategóriából rendelnénk, amit mondjuk 3%-os vámtarifa terhel, akkor ez további 6,5 ezer forinttal emelné a rendelés összegét.
  • Bár a telefon ára forintra átszámolva 215 ezer forintba kerülne, ennél valamivel szinte biztosan több lesz, az Amazon árfolyama szerint például ha forintban fizetnénk, akkor 215 helyett 220 ezer forintot kéne kifizetnünk.

Emiatt külföldi rendelések esetén szinte minden esetben jobban megéri az adott ország pénznemében kifizetni az árut forint helyett.

Az Amazonon lehetőségünk van arra, hogy dollárban fizessünk a termékért, ebben az esetben pedig az áruház helyett a bankunk fogja átváltani a pénzünket. A bankok pedig jellemzően valamivel kedvezőbb devizaárfolyamot határoznak meg, mint a webáruházak, a fenti példa esetében például Az Amazon 310 forintos áron számolta az USA dollárt, míg a magyar bankoknál 306 és 309 forint között mozgott a dollár eladási ára, így ebben az esetben jobban megéri dollárban fizetni. Persze csak abban az esetben, ha a tranzakció könyveléséig a dollár árfolyama nem mozdul el felfelé, ezt viszont nem tudhatjuk előre.

(Borítókép: Sebastian Kahnert/picture alliance/Getty Images, Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto/Getty Images)

Cikksorozatunk előző részében azt tekintettük át, hogyan tudunk olyan külföldi webáruházakból is rendelni, amik nem szállítanak Magyarországra:

Így rendelhetsz olyan külföldi webáruházakból, amik nem szállítanak Magyarországra Gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a webshopok Magyarországra nem szállítanak ki bizonyos árukat, ilyenkor jönnek jól az úgynevezett csomagtovábbító szolgáltatások.

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.

Nincs karácsony okosotthon-kiegészítők nélkül: 7 pénztárcabarát ajándéktipp Egy-kettőre itt a karácsony, ideje hát beszerezni a meglepetéseket. A teljesség igénye nélkül adunk pár szuper otthon-okosító ajándéktippet.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.