Hamarosan vezeték nélküli elektromos hálózat kiépítése kezdődik Új-Zélandon

2020 / 09 / 08 / Perei Dóra
Hamarosan vezeték nélküli elektromos hálózat kiépítése kezdődik Új-Zélandon
Az Emrod nevű új-zélandi startup szentül hiszi, hogy a világ energiaszükségletét vezeték nélküli átvitellel is megoldhatnánk, ezáltal a jelenleg problémás helyeken sem jelentene gondot a folyamatos áramellátás. Kábelek nélkül ráadásul az egész procedúra költséghatékonyabb lehetne.

Az Emrod ezért összefogott a helyi vezető energiaszolgáltató Powercoval, hogy teszteljék az újfajta villamosenergia-átviteli megoldást. Kísérleteik során egy sor speciális antennát használtak, az egyetlen korlátozó tényező pedig mindebben az volt, hogy - működésükhöz - azokat egymástól látótávolságon belül lehetett csak elhelyezni. Maga a rendszer egyébként egy központi energiaforrásból, egy adó- és vevőantennából, valamint egy közvetítőállomásból áll.

Az Emrod mikrohullámmá alakítja alakítja az elektromos energiát, amit aztán úgynevezett hengeres elektronsugarakkal eljuttat a közvetítőállomásokhoz. Míg az állomásról a mikrohullámú energia a vevőantennához jut, ahol elektromos árammá alakul. Az elgondolás nem új keletű, Nikola Tesla ugyanis korábban már megálmodott egy ehhez hasonló vezeték nélkül elektromos rendszert, ahogy az elmúlt évtizedek során is egyre hatékonyabb vezeték nélküli hálózati és műholdas kommunikációs technológiákkal találkozhattunk. Ami az Emrod rendszerét mégis kiemelkedővé teszi, az a magas fokú hatékonysága és az energiaveszteség szinte teljes hiánya.

"Az általunk kifejlesztett komponensek hatékonysága nagyon jó, közel száz százalékos" - mondja Greg Kushnir, az Emrod alapítója a New Atlas munkatársának.

Hozzátette: rendszerük több olyan elemet is használ, mint egy közönséges mikrohullámú sütő, amely viszont csupán hetven százalékos hatékonyságú. Valamint megjegyezte, hogy az utóbbi években az energiatovábbításhoz szükséges újabb anyagaik kifejlesztése a jövőben segít minimalizálni az energiaveszteséget. "Bár a technológia nem a mi ötletünk, de mi tettük elsőként kereskedelmileg életképessé." - magyarázza Kushnir. Noha startup jelenleg rövid távolságban (mintegy harminckilenc méter hatótávolságban) tesztelte a rendszert, a fejlesztők szerint nincs okuk azt hinni, hogy több száz mérföldön nem fog tökéletesen működni: az offshore létesítmények továbbíthatják az energiát a nehezen elérhető célállomásokra, így az könnyen eljuttatható olyan területekre is, amelyek a hagyományos vezetékek lefektetéséhez túl veszélyesek vagy költségesek lennének. Plusz a vezeték nélküli erőműveket hurrikánok, vagy más természeti katasztrófák után is gyorsan fel lehetne állítani.

"A megszokott technológiát használhatjuk százszor nagyobb teljesítmény továbbítására, ráadásul sokkal nagyobb távolságokon" - olvasható a cég közleményében.

Valamint megjegyezte, hogy az Emrod technológiát alkalmazó vezeték nélküli rendszerek bármilyen mennyiségű áramot továbbíthatnak, akárcsak a vezetékek. A rendszer kivitelezése során a fejlesztők az élővilágra is gondoltak, vagyis a lézersugár úgymond lezárja magát, ha egy tárgy, madarak és más állatok, illetve emberek közelítenek. Az ilyen pillanatnyi megszakadások ugyanakkor nem okoznak fennakadást a komplett energiaellátásban. Ezen kívül a rendszer teljesítménysűrűsége is alacsony: ahogy Kushnir fogalmaz, nem csupán a szállított energiamennyiségről van szó, hanem, hogy mennyit továbbítanak négyzetméterenként.

"Az általunk használt sűrűség szintje viszonylag alacsony. Jelenleg körülbelül annyi, mintha délben kint állnánk a napon, körülbelül egy kW négyzetméterenként."

Hozzátette, hogy az ellátást a rossz idő, valamint a kedvezőtlen légköri viszonyok sem befolyásolják. Kushnir szerint a világon mindenütt bőségesen rendelkezésünkre áll a víz-, a nap- és a szélenergia, eljuttatásuk - a hagyományos módszerekkel - azonban meglehetősen költséges. "Meg akartam találni azt a megoldást, amellyel a tiszta energiát költséghatékony, környezetbarát módon eljuttathatnám oda, ahol szükség van rá." A cégvezető úgy véli, hogy bár az energiatermelés és -tárolás módszerei rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt évszázadban, de az energiaátvitel gyakorlatilag százötven éve változatlan. A Powercoval közös projekt előreláthatóan októberben veszi kezdetét, addig is mindenki a legjobbakat reméli.

(Fotó: Unsplash, Emrod)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.