Elon Musk az Anonymous hackercsoport célkeresztjébe került

2021 / 06 / 06 / Felkai Ádám
Elon Musk az Anonymous hackercsoport célkeresztjébe került
Sok mindent fejére olvasnak Musknak a neki címzett videóban, de elég egyértelmű, hogy a legjobban a bitcoin bezuhanása fáj.

Az Anonymous csoport egy decentralizált aktivista/hacker mozgalom, amely kibertámadásokkal céloz kormányzati szerveket, állami intézményeket, vállalatokat. Az Anonymous alakulása a 4Chan fórumaihoz köthető a 2000-es évek elején. Ismertséget az hozott nekik, amikor a Szcientológia Egyházat kezdték támadni. Az évek során aztán különböző vélt vagy valós igazságtalanságok miatt több mindenki ellen is harcba lendültek: a Charlie Hebdo lap szerkesztőségében történt vérengzés után feltörték egy, az Iszlám Államhoz köthető szélsőséges oldalt (de a kritikus vélemények szerint ezzel csak a titkosszolgálati szervek munkáját nehezítették meg, hogy monitorozzák a terroristákat), később nyilvánosságra hozták a Ku Klux Klan 1000 tagjának a személyazonosságát, George Floyd halála után pedig bosszút hirdettek a Minneapolisi Rendőrkapitányság ellen.

A mostani, 3:47 perces videóüzenet első fele Musk korábbi „bűneit” summázza azzal a végkicsengéssel, hogy Elon Musk ügyes manipulátor, aki kultuszt épített magának a közösségi platformokon, de ez az álarc immár repedezni kezd, és lassan mindenki láthatja, hogy a Tesla vezére is csak éppoly romlott milliárdos, mint a többi. A videó második felében pedig előkerül a lényeg, a bitcoin (BTC) bezuhanása – erről a témáról már mi is írtunk többször: a kriptovaluták zászlóshajójának értéke valóban azután kezdett szabadesésbe, hogy a Tesla bejelentette, hogy korábbi állításával ellentétben mégsem fogad ilyen fizetőeszközt. Az utóbbi időben pedig Musk hol közeledett a Bitcoinhoz – például amikor egyeztetett a frissen alakult Bitcoin Mining Council-lal arról, miként lehetne „kizöldíteni” a kriptopénz bányászatát, majd Musk legutóbbi bejegyzése már arra utalt, hogy szakított a BTC-vel. Ezt követően pedig az épp magához térő valuta ismét megszédült: bár addig már magabiztosan menetelt a 40 000 dolláros érték felé, a bejegyzést követően esni kezdett az értéke, és jelen cikk írásakor 36 200 dollár körül jegyzik.

Harmadszorra immár egyetlen emojival küldte padlóra Musk a bitcoint Rejtélyeset tweetelt a Tesla atyja, amit követően a kriptovaluta ismét zuhant egyet.

A Guy Fawkes maszkot kisajátító csoport legnagyobb gondja mindezzel, hogy szerintük Musk tisztában van azzal, hogy a Bitcoin és a környezetszennyezés kérdése összetett probléma, ám most, hogy a cégéhez a kormánytól érkező „zöld” pénzek miatt kellemetlenné vált a BTC, Musk minderről hirtelen elfeledkezett. A videó érvelése szerint ahhoz, hogy valaki ítéletet hozhasson erről a dolgoról, ismernie kell, miként működnek a villamoshálózatok, és hogyan fecsérlik el a szolgáltatók a fel nem használt, de már megtermelt energiát, amit amúgy bányászatra is lehetne fordítani.

Egyébként ez annyiban valós érv, hogy bizonyos esetekben az erőművek valóban nem tudják a feleslegesen termelt energiát a hálózatra továbbítani, ami ilyen szempontból tényleg elvész, holott ezzel bányászkodni is lehetne. Egy New York-i erőmű például bányászatra is fordította a megtermelt, felesleges energiát. A gond csak annyi, hogy ez nem minden erőmű esetén igaz, pusztán csak akkor, ha az áramot földgáz felhasználásával termelik. Ezzel szemben a BBC a Cambridge Egyetem elemzése nyomán már februárban arról írt, hogy a Bitcoin energiafogyasztása megegyezik Argentínáéval, és ez elsősorban szénerőművekből származik, vagyis jelentős mértékben szennyezi a környezetet.

A következőkben Musk fejére olvassák, hogy megpróbálta centralizálni a Bitcoint az említett Bitcoin Mining Council-lal. Ez utóbbiról annyit, hogy Musk, illetve a Bitcoin Mining Council inkább arra tett kísérletet, hogy rábírja a bányászokat, hogy zöld energiát használjanak a termeléshez, e nélkül ugyanis kulturáltabb helyeken egyre inkább elfogadhatatlan a tevékenységük. Külön furcsa a videóban, hogy a csoport a dolgozó munkásemberek miatt lendül akcióba, akiknek álmait Musk összetörte, mivel sok millió befektető számított arra a haszonra, amely a BTC-ből származott volna.

A helyzet mindezzel pedig a következő: a bitcoin a csúcson 80 000 dollárt ért, jelenleg pedig valamivel 36 000 dollár felett van, ami valóban nagy, több mint ötven százalékos zuhanás (amit egyébként nem kizárólag Musk bejegyzései okoztak). Korábban azonban rengetegen figyelmeztettek arra, hogy a kriptoeszközökbe történő befektetés lényegében hazárdjáték. Christine Lagarde például, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke májusban immár sokadszorra szólalt fel a kriptovaluták ellen, és nem csak arra figyelmeztetett, hogy aki ebbe az eszközbe fektet, minden pénzét elveszítheti, de arra is kitért, hogy „a kriptovaluták hozzájárulnak a pénzmosás folyamatához”. Sőt egy héttel a Tesla bejelentése előtt maga Musk figyelmeztett, hogy azért legyen óvatos, aki ebbe az eszközbe fektetne be.

Mindez azonban csak pár szakértői figyelmeztetés volt a sokból, és a Bitcoin környezetszennyezésével, valamint azzal, hogy mennyire jól jön a BTC akár a szervezett bűnözés, akár különböző terroristacsoportok (vagy ezek különböző mértékű elegyei) számára, számtalan cikk foglalkozott a közelmúltban. Mindez azonban sokakat nem hatott meg akkor, amikor ez a valuta szárnyalt. Arról lehetne beszélni, hogy Musk miért pont most távolodott el a Bitcointól, de ez mit sem von le ezen cselekedetét bevallottan mozgató ok igazságtartalmából: a BTC bányászata jelenleg erősen környezetszennyező, és egyre inkább úgy látszik, hogy ha ezzel kapcsolatban nem történik változás, akkor a BTC előtt nem áll értelmezhető jövőkép.

További cikkek a témában:

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint Elon Musk bejelentését követően zuhant is a kriptovaluta árfolyama.

Az Ehtereum megoldása menthetné meg a Bitcoint is Az Ethereum alapítója szerint a proof-of-stake modellre történő váltás eloszlathatná az aggályokat a Bitcoin környezetszennyezése körül is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.