Fenntartható légi közlekedés még nincs, de már kereshetünk magunknak járatot aszerint, hogy melyiknek a legalacsonyabb a kibocsátása

2021 / 10 / 10 / Bobák Áron
Fenntartható légi közlekedés még nincs, de már kereshetünk magunknak járatot aszerint, hogy melyiknek a legalacsonyabb a kibocsátása
Bár a kereskedelmi légi közlekedésnek jelenleg nincs olyan módja, ami akár csak közelít a karbonsemlegességhez, de a Google Járatkereső újítása ettől függetlenül még mindenkinek hasznos, aki szeretné valamivel fenntarthatóbbá tenni az utazásait.

A keresőóriás egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy új funkcióval bővült a Járatkereső szolgáltatása, amelyben mostantól ha rákeresünk egy célállomásra, azt is láthatjuk, hogy melyik repülőjárat mennyi szén-dioxidot bocsát ki utasonként az út során. A listázott járatokat rendezhetjük is a kibocsátásuk szerint, ehhez a lista mellett megjelenő "rendezés alapja" gombra kell kattintanunk, és ott kiválasztani a "CO2-kibocsátás" opciót.

A kereskedelmi légi közlekedésnek ma még nem létezik olyan módja, ami a kibocsátás tekintetében ne lenne sokkal környezetszennyezőbb, mint bármilyen más közlekedési mód: a légi közlekedés éves szinten mintegy egymilliárd tonna szén-dioxidot termel, ami a globális CO2-kibocsátásnak mintegy 2,5%-a. Az viszont a Google Járatkeresőjében is tisztán látszik, hogy hosszabb utaknál egyáltalán nem mindegy, melyik gépre veszünk jegyet: míg a United Airlines egyik járata a New York és San Francisco közötti úton 446 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki utasonként, addig az American Airlines bizonyos (szintén átszállás nélküli) járataiból utasonként 667 kilogramm szén-dioxid kerül a levegőbe egy ugyanolyan hosszú út alatt. Egy Budapest-Berlin távolságnál értelemszerűen ennél sokkal kisebbek a különbségek, de például egy átszállás egy ilyen út kibocsátási értékeit is jelentősen fel tudja tornázni.

A Google a kibocsátási értékekre vonatkozó becslésekhez az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől kapott adatokat kombinálja a légitársaságok utazási információival, az értékekbe a repülőgép típusa mellett pedig többek között az is beleszámít, hogy milyen osztályon utazunk; mivel a business classon egy utas több helyet foglal, mint a turistaosztályon, így ezeknek a helyeknek a kibocsátási értéke is magasabb lesz.

Fenntarthatóbb szállodák

A Google-nek nem ez az egyetlen olyan kezdeményezése az utóbbi időben, amivel igyekeznek támogatni a fenntarthatóbb turizmust, nemrég például egy olyan funkciót is bevezettek, amellyel kifejezetten fenntartható szállodákat kereshetünk magunknak. Ha a Google keresőben rákeresünk egy szállodára, akkor a névjegynél lefelé görgetve találhatjuk meg a "Fenntarthatóság" rovatot, amelyben alkategóriák szerint informálódhatunk arról, hogy az adott szállás milyen lépéseket tett az energiatakarékosság, a hulladékcsökkentés, a víztakarékosság, és a fenntartható forrásokból való beszerzés jegyében. A feltüntetett információk nem önbevalláson alapulnak, az ökotanúsítványt a szállodák olyan akkreditált, független szervezetektől kaphatják meg, mint a Green Key vagy az EarthCheck.

A Google az erről szóló útmutatóban azt írja, hogy a google.com/travel webhelyen a szállásokra keresve jelzik is, hogy melyik szállodák rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal, bár mi ennek egyelőre nem találtuk nyomát. Az elég nyilvánvaló, hogy jelenleg csak nagyon kevés szálloda rendelkezik ilyesmivel, de a Google lépése után minden bizonnyal növekedni fog a számuk.

A keresőcég az elmúlt időszakban sorra jelentette be a hasonló kezdeményezéseit, áprilisban például arról számoltak be, hogy a Google Térkép autós útvonaltervezője hamarosan károsanyag-kibocsátás szerint is képes lesz útvonalakat javasolni, a kereső vásárlás funkciójában a nagy energiaigényű készülékekre (például mosogatógépre, vízmelegítőre vagy kemencére) rákeresve pedig már aszerint is szűrhetjük a találatokat, hogy melyik a legköltséghatékonyabb és fenntarthatóbb. Ezek a szolgáltatások Magyarországon egyelőre nem érhetők el, az útvonalkeresővel kapcsolatban a Google annyit közölt, hogy Európában valamikor jövőre jelenik majd meg a térképszolgáltatásban.

(Borítókép: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images)

További cikkek a témában:

Három hidrogénhajtású repülőt is tervezett az Airbus A repülőgépgyártó 2035-re szeretne piacra lépni a világ első zéró emissziós utasszállítójával.

A Wizz Air vezérigazgatója világszinten tiltatná be a repülőkön a business class-t A hazai fapados járatokat üzemeltető cég szerint itt az ideje leszámolni a business class-szal a környezetvédelem érdekében.

Ötödével kevesebbet fogyasztó repülőgép-hajtóműveket ígér a GE a 2030-as évek derekára A repülésből lassabban tűnik el a CO2, mint az autózásból: az amerikai General Electric és a francia Safron projektje a '30-as évek közepére ígér a mainál 20%-kal takarékosabb hajtóműveket.


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.