Jeanette Epps lesz az első fekete nő a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén

2020 / 08 / 30 / Felkai Ádám
Jeanette Epps lesz az első fekete nő a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén
Az asztronauta 2021-ben indul a küldetésre. Érdekesség, hogy a tervek szerint nem a SpaceX szállítja majd őt.

Jeanette Epps asztornauta 2021-ben történelmet írhat, hiszen ő lesz az első fekete nő, aki az ISS-en szolgál. Eppset ráadásul nem Elon Musk cége, a SpaceX szállítja majd az állomásra, hanem a konkurens Boeing – jelentette be a NASA. Az űrhajós ennek megfelelően a Boeing CST-100 Starlineren repül majd, méghozzá a vállalat első, valódi küldetésén, amit két tesztküldetés előz majd meg – az Orbital Flight Test-2 és az immár személyzettel végzett Crew Flight Test.

Mint ismeretes, a NASA Commercial Crew programja keretében az amerikai űrhajósokat a jövőben magáncégek juttatják az ISS fedélzetére. Az első cég, amely sikeresen teljesítette az emberes repülést Elon Musk SpaceX cége volt, akik a nyáron két asztronautát szállítottak fel az űrállomásra, majd hoztak vissza onnan biztonságosan. A Boeing életét a tesztelés során fellépett hibák nehezítették, de a tervek szerint tehát 2021-ben már ők is szállítanának űrhajósokat.

Epps egyébként fizikus végzettségét követően doktori fokozatot szerzett űrhajó-mérnökként, részt vett a NASA Graduate Student Researchers Project programjában, és kilenc évet lehúzott a CIA-nál is. Az asztronauta a Twitteren a fenti videóban reagált a hírre, ahol dicsérte leendő társait és várakozását fejezte ki a küldetés iránt. Eppsnek ez lesz az első űrrepülése, és Sunita Williams, valamint Josh Cassada asztornautákkal együtt vesz részt a hat hónaposra tervezett küldetésen.

(Kép: Nasa)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.