Jeanette Epps lesz az első fekete nő a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén

2020 / 08 / 30 / Felkai Ádám
Jeanette Epps lesz az első fekete nő a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén
Az asztronauta 2021-ben indul a küldetésre. Érdekesség, hogy a tervek szerint nem a SpaceX szállítja majd őt.

Jeanette Epps asztornauta 2021-ben történelmet írhat, hiszen ő lesz az első fekete nő, aki az ISS-en szolgál. Eppset ráadásul nem Elon Musk cége, a SpaceX szállítja majd az állomásra, hanem a konkurens Boeing – jelentette be a NASA. Az űrhajós ennek megfelelően a Boeing CST-100 Starlineren repül majd, méghozzá a vállalat első, valódi küldetésén, amit két tesztküldetés előz majd meg – az Orbital Flight Test-2 és az immár személyzettel végzett Crew Flight Test.

Mint ismeretes, a NASA Commercial Crew programja keretében az amerikai űrhajósokat a jövőben magáncégek juttatják az ISS fedélzetére. Az első cég, amely sikeresen teljesítette az emberes repülést Elon Musk SpaceX cége volt, akik a nyáron két asztronautát szállítottak fel az űrállomásra, majd hoztak vissza onnan biztonságosan. A Boeing életét a tesztelés során fellépett hibák nehezítették, de a tervek szerint tehát 2021-ben már ők is szállítanának űrhajósokat.

Epps egyébként fizikus végzettségét követően doktori fokozatot szerzett űrhajó-mérnökként, részt vett a NASA Graduate Student Researchers Project programjában, és kilenc évet lehúzott a CIA-nál is. Az asztronauta a Twitteren a fenti videóban reagált a hírre, ahol dicsérte leendő társait és várakozását fejezte ki a küldetés iránt. Eppsnek ez lesz az első űrrepülése, és Sunita Williams, valamint Josh Cassada asztornautákkal együtt vesz részt a hat hónaposra tervezett küldetésen.

(Kép: Nasa)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.