A hetvenes évek nagyszabású űrkolónia koncepciója ihlette Jeff Bezost, aki a Blue Originnel hamarosan űrállomás építésébe kezd

2021 / 10 / 26 / Bobák Zsófia
A hetvenes évek nagyszabású űrkolónia koncepciója ihlette Jeff Bezost, aki a Blue Originnel hamarosan űrállomás építésébe kezd
A 2020-as évek második felére tervezi a Blue Origin az Orbital Reef üzembe helyezését, ami tíz ember befogadására és űrbeli gyártásra is alkalmas 'üzleti parkot' tartalmaz majd. Bezos hosszú távú űrbeli terveit princetoni professzorának nagyszabású tervei ihlették.

"Az új ötletek ellentmondásosak, mikor megkérdőjelezik az ortodox világképet, de a hagyományos felfogás idővel változik, néha meglepően gyorsan.

Szokás például azt gondolni, hogy a Föld az egyetlen praktikus élettér az ember számára, és hogy az emberi faj közel áll ahhoz, hogy elérje a populációja méreteinek végső határát. De úgy gondolom, hogy elértünk arra a pontra ahol, ha azt választjuk, képesek vagyunk új élettereket építeni, amelyek sokkal kényelmesebbek, produktívabbak és vonzóbbak, mint a legtöbb földi hely." - így kezdi az űrbeli kolóniák megteremtéséről szóló tanulmányát Gerard Kitchen O'Neill amerikai fizikus, aki 1974-ben publikált írásában egy egészen nagyszabású tervet vázolt fel az űr benépesítésével kapcsolatban, amire, szerinte, a technológia fejlődésével akár lehetőség is nyílhatna a jövőben.

Az úgynevezett O'Neill hengerek nyolc kilométer széles, és akár huszonöt-harminc kilométer hosszú struktúrái egész nagyméretű közösségek elszállásolására adnának lehetőségek, amelyek a földi körülmények ideális, környezetszennyezéstől mentes verziójának kényelmében élhetnének és dolgozhatának, miközben a Föld nem szenvedne tovább a túlnépesedés okozta problémák miatt. A hatalmas űrgyarmat egyelőre megvalósíthatatlan koncepciója a fantázia termékének tűnik ugyan, de mégsem mindenki számára jelent elérhetetlen messzeségben lévő célt.

A hosszú távú gyarmatosítással kapcsolatban két eltérő koncepciót képvisel az a két vállalkozó, akik a jelenleg a világ leggazdagabb embereit felsoroló lista első és második helyén állnak: Elon Musk elképzelése szerint a kolóniák megfelelő helye egy bolygón, konkrétan a Marson lenne, míg Jeff Bezos inkább űrállomásokon képzeli el az ideális életteret. Emiatt történtek is összeszólalkozások a múltban a két vállalkozó között: egy 2019 májusában tartott zártkörű eseményen Bezos vázolta a közönség számára az O'Neill kolóniák vízióját, ahol "egész évben olyan a klíma, mint Maui szigetén a legszebb napokon", Musk pedig egy Twitteren adott válaszában fejtette ki a véleményét az ötletről, mondván, hogy annak semmi értelme nincs.

"Olyan lenne, mintha megpróbálnánk felépíteni az Egyesült Államokat az Atlanti-óceán közepén."

- nyilatkozta a SpaceX vezérigazgatója. Bezos, a Business Insider beszámolója szerint, ezzel ellentétben viszont éppen a marsi gyarmatok célszerűtlenségét emelte ki a beszédében, egy korábbi, Yale Clubban tartott eseményen pedig a Mount Everesttel szemléltette a vörös bolygó embertpróbáló körülményeit, mikor azt javasolta, hogy előbb a hegy csúcsán próbáljon meg valaki élni egy éven keresztül, mivel még az is paradicsomi helynek számít a Marshoz képest.

Akárhogyan is fog azonban megvalósulni a távoli jövőben a világűr meghódítása, egy biztos, az elkövetkező évtizedek még nem az O'Neill hengerekről, hanem a Föld közelében keringő állomásokról fognak szólni, amelyeknek kisebb, egyszerűbb, a fizikus által vizionált több kilométeres monstrumoknál jóval kevésbé látványos, de legalább (nagyrészt) kivitelezhető változatainak építését már sokan tervezik, ezek azok az űrállomások, űrhotelek, amelyek a kereskedelmi űrhajózás korában már egyre nagyobb valószínűséggel fognak valóban létrejönni, és akár megalapozhatják az emberek tartós űrbeli jelenlétének jövőjét is. A Nemzetközi Űrállomás példája is bizonyítja, hogy a nemzetközi együttműködéssel üzemeltetett, a kutatóknak kísérletezéshez, vagy akár űrbeli gyártás számára helyet adó állomásokra szükség lehet, az űrturizmus beindításával pedig a turistáknak szállást adó helyek biztosítása is kiemelt szerepet kaphat majd.

Jeff Bezos Blue Origin cége is egyike lesz azoknak, akik saját űrállomás építésébe kezdenek hamarosan, az Orbital Reef hétfőn bemutatott tervei alapján a cég egy olyan állomást fog létrehozni valamikor az évtized második felében, amely az ügyfelek számára kutatásra vagy ipari tevékenységekre is helyet biztosít majd. Az állomást a Boeinggel, a Sierra Space-szel, a Redwire Space-szel, a Genesis Engineering Solutionsszal és az Arizonai Állami Egyetem által vezetett tanácsadói testülettel együtt építik meg: a Blue Origin készíti elő a központi modulokat és a New Glenn rakétát a szállításhoz, míg a többi résztvevő a tudományos munkákhoz és lakhatáshoz való egységeket, a napelemeket, az űrbeli gyártásához való felszerelést, és a látogatók űrben tett kirándulásait biztosító űrhajót készítik el.

Az űrállomás első, alap verziója 830 köbméteres élettérrel és munkához való hellyel rendelkezik majd, ahol tíz ember fér el, de később bővíthető lesz további modulokkal. Az Orbital Reef az ISS-nél valamivel távolabb, de szintén alacsony Föld körüli pályán kering majd, és egyike lehet azoknak az állomásoknak, amelyek az idősödő Nemzetközi Űrállomás utódaiként szolgálhatnak. A Verge beszámolója szerint a Blue Origin képviselői az Orbital Reef sajtótájékoztatóján azt is elmondták, hogy a NASA is az űrállomás jövőbeli bérlője kíván lenni. Ha az O'Neill kolóniák ideje még nem is érkezett el, de a Blue Origin űrállomásán már kisebb méretekben akár valamilyen gyártási folyamatok is megvalósulhatnak, elvégre a Redwire Space-hez tartozik a Made in Space cég is, amely az ISS első 3D nyomtatóját is biztosította, és a mikrogravitáció előnyeit kihasználva a ZBLAN optikai szálak készítésében is részt vesz.

A Blue Origin közleménye szerint az Orbital Reef segítségével egy változatos üzleti ökoszisztéma alapjait, új termékeket és új szórakozási lehetőségeket teremtenek majd, kiterjesztve az űrutazásokhoz való hozzáférést és csökkentve a költségeket.

(Fotó: Blue Origin, Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

2030-ig elkészülhet a mesterséges gravitációval ellátott űrszálloda, ami akár háromszáz vendéget is tud egyszerre fogadni A NASA korábbi munkatársai nem kis fába vágták a fejszéjüket a Voyager Stationnel, ami mintha egyenesen a jövőből érkezett volna
A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe Azt gondolhatnánk, hogy ha valakinek annyi pénze van, mint Jeff Bezosnak vagy Richard Bransonnak, még azt is kétszer meggondolja, hogy menjen le egy lépcsőn, ehhez képest a két milliárdos a hírek szerint most éppen azon versenyez, hogy a másik előtt jussanak fel a világűrbe.
A NASA kutatói optimisták: az emberiségnek nem az a végzete, hogy a Földön pusztuljon ki Számításaik szerint van rá esélyünk, hogy elkerüljük a nagy szűrőt, és kolóniákat hozzunk létre a Galaxisban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.